Špajza 08. siječnja 2018.

Varivo od pečene bundeve - zasitno, fino i bezmesno

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon silnih recepata za kolače koje sam u zadnje vrijeme objavljivala na blogu, konačno je ponovno došlo na red i nešto zdravo, nešto na žlicu i nešto što nije slatko.

Ovih se blagdana (kao i, uostalom, svakih), jelo zbilja svašta, a ostaci kolača, mesa i sarme danima su se nosili na posao i jeli i dalje. Mislim da je to neizbježno, a koliko god se veselim sarmi koja je ostala u zamrzivaču, mislim da će pričekati još nekoliko dana jer je na redu malo lakša hrana i detoksikacija juhicama, čušpajzima, voćem i povrćem.

 

Možda vas zanima... Zagrijte se uz fino varivo od poriluka, ječma i leće Kolumne

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Do sada mi ide dobro, osim što nisam prestala jesti slatko. Tješim se da ne može sve odjednom pa će i to doći na red (možda), a dok "rješavam" čokolade koje sam dobila za Božić, tipkam vam recept za jedno prefino domaće varivo od pečene bundeve. Lagano, a zasitno, i jako, jako ukusno i bezmesno, taman za početak detoksikacije nakon teške blagdanske hrane.

 

Možda vas zanima... Hummus - domaći namaz od slanutka na moj način Kolumne

 

Napomena: Ako niste za pikantnu hranu, preskočite čili. Ja sam ga dodala malo, taman da mi varivo ne bude obično, ali ni preljuto.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Sastojci:

  • 400 grama bundeve narezane na kockice
  • 100 grama kukuruza
  • 1 manji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 poriluk
  • 2 crvene rog paprike
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar
  • žlica origana (ili količina po ukusu)
  • žličica kima
  • 1/3 žličice chilija
  • žličica crvene paprike (slatke)
  • žličica kurkume
  • kocka za juhu otopljena u vodi
  • žlica brašna
  • Varivo od pečene bundeve

Postupak:

  1. Nasjeckati bundevu na kockice i ispeći ih u pećnici na papiru za pečenje, posuto s malo soli i maslinova ulja. Peći 20-ak minuta.
  2. U međuvremenu nasjeckati luk na sitno, papriku na kockice, poriluk na trakice.
  3. U litri zagrijane vode otopiti pola kocke za juhu.
  4. Luk popržiti na maslinovom ulju. Dodati papriku i malo dinstati. Dodati začine: chilli i kim. Promiješati. Dodati bundevu, poriluk i kukuruz i još malo dinstati a zatim dodati protisnuti ili na sitno nasjeckan češnjak i sve promiješati dok češnjak fino ne zamiriši.
  5. Dodati vodu u kojoj je otopljena kocka za juhu i sve promiješati, pustiti da zavrije i kuhati 15-20 minuta.
  6. Dodati žličicu crvene paprike, po želji i žličicu kurkume. Po potrebi dodavati još vode, a pri kraju kuhanja u šalicu odvojiti malo vode od kuhanja i u njoj otopiti žlicu brašna, a zatim sve dodati u varivo i promiješati.
  7. Posoliti i popapriti po želji, a na kraju dodati žlicu origana (ili količina po želji).
  8. Poslužiti uz neki fini kruh, ako želite i uz žlicu vrhnja u tanjuru da malo razblaži okus chillija.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.   
 

Možda vas zanima... Sasvim drugačiji: Keksići s lavandom i ružmarinom Kolumne

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.