Ovih se blagdana (kao i, uostalom, svakih), jelo zbilja svašta, a ostaci kolača, mesa i sarme danima su se nosili na posao i jeli i dalje. Mislim da je to neizbježno, a koliko god se veselim sarmi koja je ostala u zamrzivaču, mislim da će pričekati još nekoliko dana jer je na redu malo lakša hrana i detoksikacija juhicama, čušpajzima, voćem i povrćem.
Do sada mi ide dobro, osim što nisam prestala jesti slatko. Tješim se da ne može sve odjednom pa će i to doći na red (možda), a dok "rješavam" čokolade koje sam dobila za Božić, tipkam vam recept za jedno prefino domaće varivo od pečene bundeve. Lagano, a zasitno, i jako, jako ukusno i bezmesno, taman za početak detoksikacije nakon teške blagdanske hrane.
Napomena: Ako niste za pikantnu hranu, preskočite čili. Ja sam ga dodala malo, taman da mi varivo ne bude obično, ali ni preljuto.
Sastojci:
- 400 grama bundeve narezane na kockice
- 100 grama kukuruza
- 1 manji luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 poriluk
- 2 crvene rog paprike
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- sol, papar
- žlica origana (ili količina po ukusu)
- žličica kima
- 1/3 žličice chilija
- žličica crvene paprike (slatke)
- žličica kurkume
- kocka za juhu otopljena u vodi
- žlica brašna
- Varivo od pečene bundeve
Postupak:
- Nasjeckati bundevu na kockice i ispeći ih u pećnici na papiru za pečenje, posuto s malo soli i maslinova ulja. Peći 20-ak minuta.
- U međuvremenu nasjeckati luk na sitno, papriku na kockice, poriluk na trakice.
- U litri zagrijane vode otopiti pola kocke za juhu.
- Luk popržiti na maslinovom ulju. Dodati papriku i malo dinstati. Dodati začine: chilli i kim. Promiješati. Dodati bundevu, poriluk i kukuruz i još malo dinstati a zatim dodati protisnuti ili na sitno nasjeckan češnjak i sve promiješati dok češnjak fino ne zamiriši.
- Dodati vodu u kojoj je otopljena kocka za juhu i sve promiješati, pustiti da zavrije i kuhati 15-20 minuta.
- Dodati žličicu crvene paprike, po želji i žličicu kurkume. Po potrebi dodavati još vode, a pri kraju kuhanja u šalicu odvojiti malo vode od kuhanja i u njoj otopiti žlicu brašna, a zatim sve dodati u varivo i promiješati.
- Posoliti i popapriti po želji, a na kraju dodati žlicu origana (ili količina po želji).
- Poslužiti uz neki fini kruh, ako želite i uz žlicu vrhnja u tanjuru da malo razblaži okus chillija.
Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Dobar tek!