Bili su to neki poluzdravi keksi, ali ne sjećam se kako sam ih točno pravila, tj. po kojem receptu i s kojim omjerom sastojaka. Sjećam se jedino da su nestali u istom poslijepodnevu, svi koje sam ispekla. Od tada si stalno govorim da ću opet ispeći takve keksiće.
U međuvremenu sam jednom kupila peanut butter s tom namjerom, no nije mi uspjelo – maslac od kikirikija je nestao, što na žlicu, što na kruhu uz pekmez. I tako opet ništa od mojih keksića, a od tada je prošlo već dosta vremena pa sam zaboravila recept. Sad sam opet kupila maslac od kikirikija, čvrsto odlučna u namjeri da ispečem ove kekse, no ovog puta u skroz zdravoj verziji – bez šećera, bez maslaca (osim tog od kikirikija) i bez brašna.
Glavni sastojak su zobene pahuljice, a zaslađivači sušene brusnice i med. Ovaj put keksići nisu nestali isti dan, ali samo zato što sam ih pekla kasno navečer pa su nestali već iduće jutro, za doručak. I tako dolazim do najbolje stvari, evo kako jesti kekse za doručak, a da vam ne kažu da to nije zdravo!
Sastojci:
- 1 šalica (velika, ona za čaj) zobenih pahuljica
- 2 jaja
- 3 žlice otopljenog kikiriki maslaca (koristila sam onaj koji u sebi već ima komadiće kikirikija, a ako imate kikiriki maslac bez komadića, nasjeckajte još malo kikirikija i dodajte ih u kekse)
- 1-2 žličice ekstrakta od vanilije
- šaka sušenih brusnica
- 1 žlica meda
- prstohvat soli
- pola žličice sode bikarbone
Postupak:
- Jaja malo umutiti mikserom pa im dodati med i sve zajedno mutiti dok ne postane pjenasto.
- Dodati ekstrakt vanilije, sodu i sol i promiješati kuhačom.
- Dodati rastopljeni maslac od kikirikija i još malo izraditi mikserom dok se sve ne sjedini.
- Na kraju dodati zobene pahuljice i brusnice i ručno pomiješati kuhačom.
- Po potrebi staviti malo u frižider da se sve ohladi.
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva.
- Žlicom vaditi male količine smjese i oblikovati ih u kekse, slagati na papir za pečenje.
- Peći 10-12 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Dobar tek!