Kolumne 22. veljače 2018.

Pun pogodak: Hrskavi kikiriki keksići bez šećera

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Prije dvije godine sam u frižideru imala maslac od kikirikija, a da ga ne pojedem cijelog na žlicu, odlučila sam napraviti keksiće s njim.

Bili su to neki poluzdravi keksi, ali ne sjećam se kako sam ih točno pravila, tj. po kojem receptu i s kojim omjerom sastojaka. Sjećam se jedino da su nestali u istom poslijepodnevu, svi koje sam ispekla. Od tada si stalno govorim da ću opet ispeći takve keksiće.

 

Možda vas zanima... Sasvim drugačiji: Keksići s lavandom i ružmarinom Kolumne

 

U međuvremenu sam jednom kupila peanut butter s tom namjerom, no nije mi uspjelo – maslac od kikirikija je nestao, što na žlicu, što na kruhu uz pekmez. I tako opet ništa od mojih keksića, a od tada je prošlo već dosta vremena pa sam zaboravila recept. Sad sam opet kupila maslac od kikirikija, čvrsto odlučna u namjeri da ispečem ove kekse, no ovog puta u skroz zdravoj verziji – bez šećera, bez maslaca (osim tog od kikirikija) i bez brašna.

 

Možda vas zanima... Keksići s komadićima bijele čokolade, brusnicama i narančom Kolumne

 

Glavni sastojak su zobene pahuljice, a zaslađivači sušene brusnice i med. Ovaj put keksići nisu nestali isti dan, ali samo zato što sam ih pekla kasno navečer pa su nestali već iduće jutro, za doručak. I tako dolazim do najbolje stvari, evo kako jesti kekse za doručak, a da vam ne kažu da to nije zdravo!
 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Sastojci:

  • 1 šalica (velika, ona za čaj) zobenih pahuljica
  • 2 jaja
  • 3 žlice otopljenog kikiriki maslaca (koristila sam onaj koji u sebi već ima komadiće kikirikija, a ako imate kikiriki maslac bez komadića, nasjeckajte još malo kikirikija i dodajte ih u kekse)
  • 1-2 žličice ekstrakta od vanilije
  • šaka sušenih brusnica
  • 1 žlica meda
  • prstohvat soli
  • pola žličice sode bikarbone

Postupak:

  1. Jaja malo umutiti mikserom pa im dodati med i sve zajedno mutiti dok ne postane pjenasto.
  2. Dodati ekstrakt vanilije, sodu i sol i promiješati kuhačom.
  3. Dodati rastopljeni maslac od kikirikija i još malo izraditi mikserom dok se sve ne sjedini.
  4. Na kraju dodati zobene pahuljice i brusnice i ručno pomiješati kuhačom.
  5. Po potrebi staviti malo u frižider da se sve ohladi.
  6. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva.
  7. Žlicom vaditi male količine smjese i oblikovati ih u kekse, slagati na papir za pečenje.
  8. Peći 10-12 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

 

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.   
 

Možda vas zanima... Prevarite nepce: Lažni bolognese bez mesa Kolumne


Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.