Kolumne 10. travnja 2018.

Quiche Lorraine - priča o najfinijoj piti na svijetu

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Moja mama je uvijek fino kuhala, ali nikad nismo svakog tjedna ponavljali jedna te ista jela. Uvijek se trudila saznati neki novi recept, čak i u vrijeme kad nije bilo interneta, food blogova ili recepata koje možete izguglati po sastojcima, kao danas. Sjećam se da smo kod kuće imali jednu veliku knjigu recepata sa smeđim koricama. U njoj su uglavnom bili recepti za kolače, ali našlo se tu i ponešto recepata za slana peciva i slično, pa je među njima bio i recept za quiche Lorraine, ili pitu iz francuske pokrajine Lorraine.

Pravila se s prhkim tijestom, slaninom, vrhnjem i naribanim sirom. Bila je fina i točka. Pravili smo ju često, ponekad s prhkim tijestom, kako stoji u receptu, a ponekad i s onim krušnijim tijestom, sličnim tijestu za pizzu (neki koriste i lisnato, ali to mi nije baš hit). Voljeli smo obje verzije, quiche bi se brzo pojeo, a ja bih se unaprijed veselila svaki put kad mama kaže da je za večeru ‘lorena’, kako smo to jelo zvale.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Iako je quiche sada već tradicionalna francuska pita, zapravo potiče iz Njemačke, iz pokrajine Lothringen, a kasnije su ga preuzeli Francuzi, čiji je prvi quiche bio upravo Lorraine

Kažu da riječ ‘quiche’ izvorno dolazi od njemačke riječi ‘Kuchen’, što znači kolač. U svakom slučaju, quiche se danas jede diljem Europe i svijeta, a posebno je popularna hrana za zabave i veća društva jer je jednostavan za pripremu, a svi ga vole (provjereno brzo nestaje na većim okupljanjima). Quiche se iz Francuske proširio i u Englesku nakon Drugog svjetskog rata, a u pedesetima je postao popularan i u Americi.

Zanimljivo je da se quiche lorraine izvorno pripremao bez sira, no u zemljama izvan Francuske godinama kasnije su toj slanoj piti dodavali sireve poput cheddara, a slaninu su zamijenili šunkom. Dodate li i luk, dobijete Alzaški quiche. Taj mi je ipak malo manje drag.

 

Možda vas zanima... Piroge s krumpirom i sirom po bakinom receptu Kolumne

 

Godinama kasnije, mama i ja smo saznale da quiche može biti sa svim i svačim, a mama je tada često pravila slanu pitu s brokulom. I njoj sam se veselila jednako kao i ‘loreni’ kad sam bila mala, a sada i sama često pravim ovaj quiche s brokulom. Mislim da mi je to najdraža verzija slane pite, iako često pravim i one s drugom kombinacijom sastojaka.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

U svakom slučaju, moj pojednostavljeni recept za quiche je: prhko tijesto + šunka (više ju volim nego slaninu pa za quiche biram šunku) + neko povrće po želji+ preljev od vrhnja i jaja + naribani sir. Šunku možete zamijeniti i nekim morskim sastojkom, primjerice lososom, gamberima, tunom…ili pak komadićima piletine.

Takva kombinacija daje jelo koje je uvijek fino, nikad dosadno, jer sastojke možete sami birati i mijenjati po željama, a priprema nije komplicirana. Super jelo za ‘čišćenje frižidera’ da potrošite neke namirnice koje vjerojatno uvijek imate, a baš uvijek ukusno.

Odlično je za doručak, predjelo, ručak ili večeru, pravila nema. Meni najdraže toplo, ali jako je fino i kad se ohladi i dobro stisne.
I još jedna napomena: ovaj quiche rado jedu i oni koji ne vole brokulu – provjereno! Tako da u ovakav ručak možete zamaskirati povrće djeci ili odraslim izbirljivcima!

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu
 

Možda vas zanima... Kuskus salata s grahom, mladim lukom i kukuruzom Kolumne Možda vas zanima... Krekeri od sjemenki - grickalica bolja od čipsa Kolumne

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Sastojci za tijesto:

  • 200 grama brašna (ja sam miješala pirovo i pšenično bijelo glatko brašno pola – pola, vi koristite brašno po izboru)
  • 100 grama maslaca (sobne temperature)
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • po potrebi 2 žlice hladne vode, ako je tijesto presuho, no meni s ovom količinom sastojaka nije uopće bila potrebna voda)
  • pola žličice soli

Za nadjev:

  • pola većeg poriluka
  • oko 200 grama cvjetova brokule
  • 100 grama šunke (najbolje neka vratina, ne presuha. Ja sam ovaj put koristila pečenu šunku, a idealna bi bila ona uskrsna 🙂
  • 1 i pol čaša kiselog vrhnja
  • oko 150 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • malo soli i papra, po želji i malo muškatnog oraščića
  • oko 100 g naribanog sira (Gouda ili nešto slično)

Postupak:

  1. Pomiješati brašno, sol, maslac narezan na kockice ili trakice, jaje i žlicu vrhnja i prstima zamijesiti prhko tijesto tako da se svi sastojci sjedine, da maslac ne bude više u komadićima. Tijesto treba biti mekano, ali ne previše gnjecavo.
  2. Oblikovati ga u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak.
  3. U međuvremenu pripremite nadjev. Najprije povrće: brokulu operite i narežite na cvjetove, ne prevelike.
  4. Blanširajte ju u proključaloj vodi nekoliko minuta, a zatim ocijedite.
  5. Poriluk nasjeckajte na kolutiće, također ga par minuta prokuhajte u malo vode pa ocijedite.
  6. Šunku narežite na kockice, ne prekrupno, a sir naribajte.
  7. U posudi pomiješajte kiselo vrhnje, mlijeko, sol, papar, muškatni oraščić i jaja. U tu smjesu dodajte kockice šunke i naribani sir pa pomiješajte. Ako želite, dio naribanog sira možete ostaviti i za posipanje po vrhu.
  8. Izvadite tijesto iz frižidera i razvaljajte ga za kalup.
  9. Kada tijesto stavite u kalup, utisnite ga lijepo da ima tijesta i po stranama, a zatim na par mjesta malo izbockajte tijesto s vilicom.
  10. Po tijestu rasporedite brokulu i poriluk, a zatim sve zalijte smjesom od vrhnja, jaja, šunke i sira.
  11. Quiche pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
  12. Poslužiti toplo.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.