Odlična je kao zasebno jelo, a možete ju napraviti i kao brzinski prilog nekom mesu, pečenju, roštilju… Najbolje od svega, priprema se zbilja jako, jako brzo!
Nakon Uskrsa predlažem ovu salatu kao zdravu i ukusnu protutežu svim mesnim jelima kojima ćemo se sigurno častiti.
Kus kus je dovoljno nekoliko minuta poklopiti u proključaloj vodi, posoliti i on je gotov. Ne treba ga kuhati. Ako ste se odlučili za grah iz konzerve kao što sam ja učinila ovaj put, nemate posla ni s kuhanjem graha. Sve ostalo je igra!
Odlična stvar za pripremu kod većih druženja jer sve možete pripremiti unaprijed, staviti u frižider, a kad gosti stignu, salatu je dovoljno začiniti solju, paprom i bučinim uljem. Ako imate ostataka, ova salata u frižideru može čekati da ju pojedete za dan ili dva.
Ako vas zanima što je točno kus kus i za što ga sve možete koristiti, pročitajte to u mom prethodnom postu OVDJE.
Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Za jednu veeeliku zdjelu salate, trebat će vam:
- 1 konzerva smeđeg graha
- pola veće konzerve kukuruza (one od 280 grama) ili jedna manja
- 3 paprike: crvena rog, žuta rog i jedna tamnozelena paprika
- 1 šalica (zapremine 150 ml) kuskusa i voda za kuhanje plus kockica maslaca
- 1 mladi luk
- bučino ulje, sol, papar
Postupak pripreme:
- Kuskus skuhajte tako da najprije zavrijete oko 200 ml vode, maknete vodu s vatre i u nju dodajte kuskus, zatim poklopite i ostavite 5-10 minuta tako poklopljeno, dok kuskus ne upije vodu.
- Zatim mu dodajte kockicu maslaca i posolite. Promiješajte sve vilicom kako se ne bi zalijepilo.
- U međuvremenu pripremite papriku. Narežite ju na kockice i popržite na woku ili na tavi.
- Mladi luk nasjeckajte na sitno.
- Kus kus stavite u zdjelu, dodajte ocijeđeni grah i kukuruz, papriku i mladi luk.
- Sve pomiješajte i na kraju, prije samog posluživanja, začinite solju, paprom i bučinim uljem.
Savjet! Mladi luk možete zamijeniti i porilukom. Samo ga prethodno malo prokuhajte.
Dobar tek!