Sasvim drugačije: Zelene tortilje od špinata

Ivanka Brček
Tortilje su izvorno jelo meksičke kuhinje. Toliko su jednostavne i jeftine za pripremiti da se itekako isplati priprema u domaćoj radinosti.
Vidi originalni članak

Kombinacije za punjenje tortilja su brojne. Za vegetarijance, pa i za vegane, tortilje su idealne jer podnose sve kombinacije povrća.

Tortilje od pšeničnog integralnog brašna s dodatkom špinata su zdrava verzija tortilja koju možete puniti veganskom majonezom (od indijskih oraščića ili tofua) ili nekom drugom zdravom verzijom uz dodatak raznog povrća.

Jedna šalica u ovom se receptu odnosi na 250 ml.

 


 
Sastojci:

  • 4 šalice svježeg špinata
  • 3 žlice vode
  • 1 šalica pšeničnog integralnog brašna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • ¼ žličice himalajske soli 


Priprema:

  1. Operite špinat i skuhajte ga u kipućoj posoljenoj vodi (oko 5 min.)
  2. Kuhani špinat ocijedite i, uz dodatak tri žlice vode, miksajte u multipraktiku ili blenderu dok ne dobijete pire. Ako treba, dodajte vode (žlicom).
  3. U zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte pire od špinata i maslinovo ulje te pomiješajte žlicom. Nastavite mijesiti rukom i, po potrebi, dodavati vodu ili brašno. Mijesite tako dugo dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi za prste.
  4. Napravite kuglu od tijesta, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak oko 30 minuta.
  5. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite na 6 jednakih dijelova.
  6. Zagrijte tavu (najbolji izbor je teflonska) na srednje jakoj vatri. Tavu ne treba mastiti.
  7. Svaki dio tijesta tanko razvaljajte (na promjer oko 15 – 16 cm) između dva papira za pečenje.
  8. Pecite tortilju na laganoj vatri i ne predugo (oko 1 minutu sa svake strane); pravilno pečena tortilja trebala bi imati smeđe mrljice te biti savitljiva i meka.
  9. Svaku pečenu tortilju stavite na tanjur i pokrijte krpom a sve stavite u plastičnu vrećicu kako bi tortilje zadržale mekoću i savitljivost. 
  10. Nadjenite kombinacijom po želji; predlažem da svaku tortilju premažete nekom zdravom verzijom majoneze i nasjeckanog svježeg povrća (paprike, rajčice, krastavaca, salate...)! Možete dodati i kukuruz u zrnu, kuhani grah, rižu.

 

 

Dobar tek,

Vaša Zdrava.iva

P.S. Ivanku Brček, Zdravu.ivu pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!
 

zdravo i slasno Mila majčice: Zapečene punjene rajčice

Sočna i zdrava Stvorena za ljeto: Ribana pita sa smokvama
                                                                                                        
                  
   

Posjeti Gastro.hr