Smokve su voće koje su podjednako ukusne i u svježem i u osušenom stanju. Osim okusom privlače nas i bogatstvom nutritivnih sastojaka i prava su blagodat za naš organizam.
Zbog visokog sadržaja magnezija smokve ublažavaju simptome predmenstrualnog simptoma. Obiluju vlaknima; smokve sadrže više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća. Vlakna vežu kolesterol u probavnom traktu te na taj način utječu na snižavanje razine kolesterola.
Svježe smokve su niskokalorične dok su sušene bogate kalorijama. Možemo ih uvrstiti u različita jela; predlažem vam sočnu, zdravu pitu u kojoj sam za nadjev kombinirala svježe smokve s malinama. Ako želite nadjev od samih smokvi tada umjesto malina stavite limunov sok da nadjev dobije kiselkastu notu.
Jedna šalica u ovom se receptu odnosi na 250 ml.
Za tijesto će vam trebati:
- ½ šalice ghee maslaca
- ½ šalice brezinog šećera
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ½ čajne žličice himalajske soli
- 1 ½ šalice brašna T-850
- 3 jušne žlice jogurta
Za nadjev od smokvi i malina potrebno vam je:
- 300 g svježih smokvi
- 50 g malina
- ½ šalice brezinog šećera
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- 3 jušne žlice chia sjemenki
- 2 jušne žlice tapioka brašna
Priprema:
- Miksajte maslac dok ne bude pjenast. Dodajte brezin šećer, vaniliju i sol i miksajte oko 3 minute. Dodajte brašno i jogurt te miksajte spiralnim nastavcima dok ne dobijete kompaktno tijesto pogodno za oblikovanje.
- Podijelite tijesto na dva dijela; drugi dio neka bude duplo veći od prvog. Stisnite tijesta, omotajte plastičnom folijom te ih stavite u hladnjak odstajati oko jedan sat.
- Za nadjev, odrežite smokvama stabljike te ih narežite na komadiće. Pomiješajte smokve, oprane i ocijeđene maline, šećer i cimet i miksajte ih u multipraktiku. U smjesu umiješajte chia sjemenke i tapioka brašno i sve dobro promiješajte. Ostavite da odstoji oko 20 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180 º C.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka i veći dio razvaljajte u obliku pravokutnika veličine posude u kojoj će se pita peći.
- Nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu. Ostali, manji dio tijesta naribajte preko nadjeva.
- Stavite peći pitu u zagrijanu pećnicu oko 30 minuta.
- Pečenu pitu ohladite najmanje 1 sat . narežite je na željene oblike.
- Prije serviranja , po želji, pospite pitu mljevenim brezinim šećerom.
Uživajte u ovoj ukusnoj i sočnoj piti!
Ivanku Brček, Zdravu.ivu pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!