Kolumne 17. kolovoza 2017.

Stvorena za ljeto: Ribana pita sa smokvama

Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
Zdrave smokve svakako su jedan od najdražih plovova ljeta. Upakirajte ih u slatku, ali zdravu pitu pa uživajte na najslađi način...

Smokve su voće koje su podjednako ukusne i u svježem i u osušenom stanju. Osim okusom privlače nas i bogatstvom nutritivnih sastojaka i prava su blagodat za naš organizam.  

 

Možda vas zanima... Pečene smokve s ricottom i karameliziranim slanim orasima Kolumne

 

Zbog visokog sadržaja magnezija smokve ublažavaju simptome predmenstrualnog simptoma. Obiluju vlaknima; smokve sadrže više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća. Vlakna vežu kolesterol u probavnom traktu te na taj način utječu na snižavanje razine kolesterola. 

 

 | Author: Ivanka Brček Ivanka Brček

 

Svježe smokve su niskokalorične dok su sušene bogate kalorijama. Možemo ih uvrstiti u različita jela; predlažem vam sočnu, zdravu pitu u kojoj sam za nadjev kombinirala svježe smokve s malinama. Ako želite nadjev od samih smokvi tada umjesto malina stavite limunov sok da nadjev dobije kiselkastu notu.

 

Možda vas zanima... Zobena pita s malinama - zdravlje na najslađi način Kolumne Možda vas zanima... Sočna pita od rabarbare i jagoda Kolumne

 

Jedna šalica u ovom se receptu odnosi na 250 ml.

 

 | Author: Ivanka Brček Ivanka Brček

 

Za tijesto će vam trebati:

  • ½ šalice ghee maslaca
  • ½ šalice brezinog šećera
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ½ čajne žličice himalajske soli
  • 1 ½ šalice brašna T-850
  • 3 jušne žlice jogurta


Za nadjev od smokvi i malina potrebno vam je:

  • 300 g svježih smokvi 
  • 50 g malina
  • ½ šalice brezinog šećera
  • 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
  • 3 jušne žlice chia sjemenki
  • 2 jušne žlice tapioka brašna

    

Priprema:

  1. Miksajte maslac dok ne bude pjenast. Dodajte brezin šećer, vaniliju i sol i miksajte oko 3 minute. Dodajte brašno i jogurt te miksajte spiralnim nastavcima dok ne dobijete kompaktno tijesto pogodno za oblikovanje. 
  2. Podijelite tijesto na dva dijela; drugi dio neka bude duplo veći od prvog. Stisnite tijesta, omotajte plastičnom folijom te ih stavite u hladnjak odstajati oko jedan sat.
  3. Za nadjev, odrežite smokvama stabljike te ih narežite na komadiće. Pomiješajte smokve, oprane i ocijeđene maline, šećer i cimet i miksajte ih u multipraktiku. U smjesu umiješajte chia sjemenke i tapioka brašno i sve dobro promiješajte. Ostavite da odstoji oko 20 minuta.
  4. Zagrijte pećnicu na 180 º C.
  5. Izvadite tijesto iz hladnjaka i veći dio razvaljajte u obliku pravokutnika veličine posude u kojoj će se pita peći. 
  6. Nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu. Ostali, manji dio tijesta naribajte preko nadjeva. 
  7. Stavite peći pitu u zagrijanu pećnicu oko 30 minuta.
  8. Pečenu pitu ohladite najmanje 1 sat . narežite je na željene oblike.
  9. Prije serviranja , po želji, pospite pitu mljevenim brezinim šećerom. 

  
Uživajte u ovoj ukusnoj i sočnoj piti!                       

Ivanku Brček, Zdravu.ivu pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!
                   

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.