Kolumne 10. kolovoza 2017.

Zobena pita s malinama - zdravlje na najslađi način

foto: Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona malina polako završava, ali se još uvijek poneki plod malina crveni u vašim vrtovima. Uberite ih i napravite ukusan i zdrav kolač koji će voljeti sve generacije.

Budući da se približava početak školske godine i uvijek si postavljate pitanje što pripremiti školarcu za užinu, ovo je idealno rješenje.

 

Možda vas zanima... Ostavite dojam: Šarena voćna salata Kolumne

 

Napravljen od zdravih sastojaka (zobenih pahuljica, malina, meda, banana, chia sjemenki,…) sigurno će im pomoći u koncentraciji i dati energiju pri savladavanju novih školskih izazova.

 

Možda vas zanima... Nezaboravni dvobojni vege sladoled Kolumne

 

 

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

 


Za pripremu tijesta trebat će vam:

  • 160 g zobenih pahuljica
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • 3 žlice suncokretovih sjemenki
  • 2 zrele banane
  • 60 ml meda

Za preljev od malina potrebno vam je:

  • 250 g malina
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice chia sjemenki
  • 3 žlice zobenih pahuljica

Priprema:

  1. Pripremite preljev od malina; stavite maline u posudu i dobro pomiješajte s medom.
  2. Dodajte chia sjemenke i ostavite najmanje 1 sat da nabubre (povremeno ih promiješajte). Najbolje bi bilo da ovu radnju napravite dan prije pa ostavite cijelu noć u hladnjaku. Dobit ćete želatinastu masu.
  3. U preljev dodajte 3 žlice zobenih pahuljica, srednje mljevenih i pomiješajte.
  4. Za tijesto sameljite zobene pahuljice do strukture brašna (ili jednostavno koristite gotovo zobeno brašno) i pomiješajte sa sodom bikarbonom i cimetom.
  5. U drugoj posudi zgnječite banane , dodajte med i izmiksajte. Dodajte smjesu zobenog brašna, sode i cimeta i pomiješajte. Na kraju dodajte 3 žlice suncokretovih sjemenki (možete ih zamijeniti nekim orašastim plodovima, po želji).
  6. Stavite 2/3 smjese u manju tepsiju (20 x 20 cm). Poravnajte žlicom i stavite nakratko (oko 5 min) u pećnicu zagrijanu na 190°C.
  7. Izvadite iz pećnice i po površini tijesta ravnomjerno stavite preljev od malina.
  8. Na preljev od malina ravnomjerno rasporedite preostalo tijesto.
  9. Stavite u pećnicu i pecite oko 30 – 40 minuta, do zlatno smeđe boje.
  10. Kad je pečeno, izvadite iz pećnice i ohladite najmanje 1 sat da se može lijepo narezati.
  11. Narežite na željene oblike i , po želji, posipajte Xilitom (brezinim šećerom).

Uživajte u ovom ukusnom i zdravom kolaču!

Ivanku Brček, Zdravu Ivu pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!

 

Možda vas zanima... Sočna pita od rabarbare i jagoda Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.