Budući da se približava početak školske godine i uvijek si postavljate pitanje što pripremiti školarcu za užinu, ovo je idealno rješenje.
Napravljen od zdravih sastojaka (zobenih pahuljica, malina, meda, banana, chia sjemenki,…) sigurno će im pomoći u koncentraciji i dati energiju pri savladavanju novih školskih izazova.
Za pripremu tijesta trebat će vam:
- 160 g zobenih pahuljica
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- 3 žlice suncokretovih sjemenki
- 2 zrele banane
- 60 ml meda
Za preljev od malina potrebno vam je:
- 250 g malina
- 2 žlice meda
- 3 žlice chia sjemenki
- 3 žlice zobenih pahuljica
Priprema:
- Pripremite preljev od malina; stavite maline u posudu i dobro pomiješajte s medom.
- Dodajte chia sjemenke i ostavite najmanje 1 sat da nabubre (povremeno ih promiješajte). Najbolje bi bilo da ovu radnju napravite dan prije pa ostavite cijelu noć u hladnjaku. Dobit ćete želatinastu masu.
- U preljev dodajte 3 žlice zobenih pahuljica, srednje mljevenih i pomiješajte.
- Za tijesto sameljite zobene pahuljice do strukture brašna (ili jednostavno koristite gotovo zobeno brašno) i pomiješajte sa sodom bikarbonom i cimetom.
- U drugoj posudi zgnječite banane , dodajte med i izmiksajte. Dodajte smjesu zobenog brašna, sode i cimeta i pomiješajte. Na kraju dodajte 3 žlice suncokretovih sjemenki (možete ih zamijeniti nekim orašastim plodovima, po želji).
- Stavite 2/3 smjese u manju tepsiju (20 x 20 cm). Poravnajte žlicom i stavite nakratko (oko 5 min) u pećnicu zagrijanu na 190°C.
- Izvadite iz pećnice i po površini tijesta ravnomjerno stavite preljev od malina.
- Na preljev od malina ravnomjerno rasporedite preostalo tijesto.
- Stavite u pećnicu i pecite oko 30 – 40 minuta, do zlatno smeđe boje.
- Kad je pečeno, izvadite iz pećnice i ohladite najmanje 1 sat da se može lijepo narezati.
- Narežite na željene oblike i , po želji, posipajte Xilitom (brezinim šećerom).
Uživajte u ovom ukusnom i zdravom kolaču!
Ivanku Brček, Zdravu Ivu pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!