Kolumne 704 prikaza 04. kolovoza 2017.

Ostavite dojam: Šarena voćna salata

Ivanka Brček
Za vrijeme ljetnih vrućina preporučuje se konzumacija lagane, lako probavljive hrane. Jedna od najčešće konzumiranih ljetnih namirnica je dinja.

Dinja je niskokalorična namirnica, sadrži 90 – 95 % vode i idealna je za hidrataciju tijekom (pre)vrućih ljetnih dana. Sadrži puno vlakana te regulira probavu i ubrzava izbacivanje toksina iz crijeva.

Ovo je vrlo važno za sve one osjetljivog želuca i koji pate od konstipacije (zatvora) prilikom promjene prebivališta za vrijeme odlaska na godišnji odmor!

 | Author: Ivanka Brček Ivanka Brček

Dinja je također bogata antioksidansima i, ako je pomiješate s bobičastim voćem, dobit ćete niskokaloričnu, antioksidativnu i vitaminsku bombu kojom ćete osvježiti i nahraniti svoj organizam.


Pripremite voćnu salatu i servirajte je u dinji te će sva vaša čula biti zadovoljena.

Sastojci za salatu:
• 1 dinja srednje veličine
• razno voće: banane, maline, kupine, aronija
• 4 jušne žlice grožđica
• 2 jušne žlice bučinih sjemenki (neprženih i neposoljenih)

 | Author: Ivanka Brček Ivanka Brček

Preljev
• 3 jušne žlice šećera kokosove palme
• sok od pola limete
• ½ čajne žličice đumbira u prahu
• 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
• 3 jušne žlice nasjeckanog svježeg lišća mente

Priprema:
1. Grožđice namočite u malo vode oko 1 sat.
2. Dinju operite i osušite. Nožem prerežite dinju napola, radeći cik–cak linije. Žlicom izvadite sjemenke. Ako polovica dinje ne stoji stabilno, odrežite joj ravno stranu na kojoj će stajati (pazite da previše ne odrežete taj dio da dinja ne postane propusna).
3. Nožem za kuglice izdubite polovicu dinje – nož prislonite na mesni dio dinje i polukružnim pokretom oblikujte kuglice. Očistite meso dinje da vam ostane posudica od dinje.
4. Stavite sve voće, uključujući i kuglice i ostatak od čišćenja dinje te grožđice, u veliku zdjelu. U maloj zdjeli promiješajte šećer, sok od limete, cimet, đumbir u prahu i nasjeckano lišće mente. Pomiješajte voće i preljev.
5. Stavite voćnu salatu u hladnjak. Servirajte u posudicama od dinje. Neposredno prije posluživanja posipajte voćnu salatu bučinim košticama.

Uživajte u rashlađujućoj šarenoj voćnoj salati!

 | Author: Ivanka Brček Ivanka Brček

Ivanku Brček - Zdravu.ivu, pratite na njenoj stranici, Facebooku, Instagramu i Pinterestu.    

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.