Kombinacije za punjenje tortilja su brojne. Za vegetarijance, pa i za vegane, tortilje su idealne jer podnose sve kombinacije povrća.
Tortilje od pšeničnog integralnog brašna s dodatkom špinata su zdrava verzija tortilja koju možete puniti veganskom majonezom (od indijskih oraščića ili tofua) ili nekom drugom zdravom verzijom uz dodatak raznog povrća.
Jedna šalica u ovom se receptu odnosi na 250 ml.
Sastojci:
- 4 šalice svježeg špinata
- 3 žlice vode
- 1 šalica pšeničnog integralnog brašna
- 2 žlice maslinovog ulja
- ¼ žličice himalajske soli
Priprema:
- Operite špinat i skuhajte ga u kipućoj posoljenoj vodi (oko 5 min.)
- Kuhani špinat ocijedite i, uz dodatak tri žlice vode, miksajte u multipraktiku ili blenderu dok ne dobijete pire. Ako treba, dodajte vode (žlicom).
- U zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte pire od špinata i maslinovo ulje te pomiješajte žlicom. Nastavite mijesiti rukom i, po potrebi, dodavati vodu ili brašno. Mijesite tako dugo dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi za prste.
- Napravite kuglu od tijesta, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak oko 30 minuta.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite na 6 jednakih dijelova.
- Zagrijte tavu (najbolji izbor je teflonska) na srednje jakoj vatri. Tavu ne treba mastiti.
- Svaki dio tijesta tanko razvaljajte (na promjer oko 15 – 16 cm) između dva papira za pečenje.
- Pecite tortilju na laganoj vatri i ne predugo (oko 1 minutu sa svake strane); pravilno pečena tortilja trebala bi imati smeđe mrljice te biti savitljiva i meka.
- Svaku pečenu tortilju stavite na tanjur i pokrijte krpom a sve stavite u plastičnu vrećicu kako bi tortilje zadržale mekoću i savitljivost.
- Nadjenite kombinacijom po želji; predlažem da svaku tortilju premažete nekom zdravom verzijom majoneze i nasjeckanog svježeg povrća (paprike, rajčice, krastavaca, salate...)! Možete dodati i kukuruz u zrnu, kuhani grah, rižu.
Dobar tek,
Vaša Zdrava.iva
P.S. Ivanku Brček, Zdravu.ivu pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!