Savršenstvo okusa: Lagani proljetni cheesecake

Ivanka Brček
U ovom receptu svi su nezdravi sastojci zamijenjeni i prilagođeni zdravijima. Izrada slastice je vrlo kratka, kolač se ne peče nego miksa i slaže sloj po sloj.
Vidi originalni članak

Za ukrašavanje upotrijebite jestivo cvijeće i maštu. Uz desert možete poslužiti neki voćni preljev – jednostavno smiksajte jagode, kupine, maline ili neko slično voće s medom, bez kuhanja.

kombinacija za 5! Savršen spoj: Kremasti brownie & cheesecake

I vi i vaši ukućani bit će oduševljeni kremastim kiselkasto slatkastim okusom; cheesecake se doslovno topi u ustima!



Sastojci za podlogu:
• ½ šalice badema
• 10 datulja bez koštica
• ½ jušne žlice kakaa
• 2 jušne žlice kokosovog ulja
• prstohvat himalajske soli
• 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Zaboravite klasiku Cheesecake s podlogom od banana i kremom od kikirikija

Za kremasti dio:
• ½ šalice indijskih oraščića
• 6 jušnih žlica grčkog jogurta
• 200 g svježeg kravljeg sira
• 3 jušne žlice meda
• 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
• sok od pola limuna

Za zgušnjavanje kreme:
• 2 čajne žličice agar agara u prahu
• ½ šalice vode

* šalica = 2, 5 dl

Napomena; recept je prilagođen manjem kalupu za torte (promjera oko 16 cm). Za veći kalup udvostručite sastojke.

čista divotica Mini cheesecake čašice s preljevom od maline

Priprema
1. Indijske oraščiće namočite najmanje 4 sata. Ocijedite i isperite ih.
2. Za podlogu miksajte bademe do brašnaste strukture. Dodajte datulje, sol, vaniliju i kakao i miksajte dok ne dobijete kompaktnu ljepljivu smjesu.
3. Obložite manji kalup za kolač prozirnom folijom i ravnomjerno nanesite smjesu po dnu kalupa.
4. Stavite indijske oraščiće u blender, dodajte 2 žlice vode i miksajte do glatke strukture. Dodajte ostale sastojke (jogurt, sir, vaniliju, sok od limuna i med) i miksajte dok ne dobijete kremu.
5. Za zgušnjavanje pomiješajte vodu s agar agarom i stavite kuhati do vrenja. Smanjite temperaturu i kuhajte miješajući još 1 minutu. Malo ohladite i umiješajte u kremu te ponovno kratko miksajte.
6. Kremu ravnomjerno rasporedite po podlozi. Stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
7. Prije posluživanja ukrasite jestivim proljetnim cvijećem.

Poslužite rashlađeno uz voćno medni preljev i uživajte u laganom i zdravom desertu!

Za ukrašavanje upotrijebite jestivo cvijeće i maštu. Uz desert možete poslužiti neki voćni preljev – jednostavno smiksajte jagode, kupine, maline ili neko slično voće s medom, bez kuhanja.

Zaboravite klasiku Cheesecake s podlogom od banana i kremom od kikirikija

I vi i vaši ukućani bit će oduševljeni kremastim kiselkasto slatkastim okusom; cheesecake se doslovno topi u ustima!

čista divotica Mini cheesecake čašice s preljevom od maline



Sastojci:

Za podlogu:
• ½ šalice badema
• 10 datulja bez koštica
• ½ jušne žlice kakaa
• 2 jušne žlice kokosovog ulja
• prstohvat himalajske soli
• 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

kombinacija za 5! Savršen spoj: Kremasti brownie & cheesecake

Za kremasti dio:
• ½ šalice indijskih oraščića
• 6 jušnih žlica grčkog jogurta
• 200 g svježeg kravljeg sira
• 3 jušne žlice meda
• 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
• sok od pola limuna

Za zgušnjavanje kreme:
• 2 čajne žličice agar agara u prahu
• ½ šalice vode

* šalica = 2, 5 dl

Napomena; recept je prilagođen manjem kalupu za torte (promjera oko 16 cm). Za veći kalup udvostručite sastojke.



Priprema
1. Indijske oraščiće namočite najmanje 4 sata. Ocijedite i isperite ih.
2. Za podlogu miksajte bademe do brašnaste strukture. Dodajte datulje, sol, vaniliju i kakao i miksajte dok ne dobijete kompaktnu ljepljivu smjesu.
3. Obložite manji kalup za kolač prozirnom folijom i ravnomjerno nanesite smjesu po dnu kalupa.
4. Stavite indijske oraščiće u blender, dodajte 2 žlice vode i miksajte do glatke strukture. Dodajte ostale sastojke (jogurt, sir, vaniliju, sok od limuna i med) i miksajte dok ne dobijete kremu.
5. Za zgušnjavanje pomiješajte vodu s agar agarom i stavite kuhati do vrenja. Smanjite temperaturu i kuhajte miješajući još 1 minutu. Malo ohladite i umiješajte u kremu te ponovno kratko miksajte.
6. Kremu ravnomjerno rasporedite po podlozi. Stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
7. Prije posluživanja ukrasite jestivim proljetnim cvijećem.

Poslužite rashlađeno uz voćno medni preljev i uživajte u laganom i zdravom desertu!

Ivanku Brček Zdravu.ivu pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu.

Posjeti Gastro.hr