Za ukrašavanje upotrijebite jestivo cvijeće i maštu. Uz desert možete poslužiti neki voćni preljev – jednostavno smiksajte jagode, kupine, maline ili neko slično voće s medom, bez kuhanja.
I vi i vaši ukućani bit će oduševljeni kremastim kiselkasto slatkastim okusom; cheesecake se doslovno topi u ustima!
Sastojci za podlogu:
• ½ šalice badema
• 10 datulja bez koštica
• ½ jušne žlice kakaa
• 2 jušne žlice kokosovog ulja
• prstohvat himalajske soli
• 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Za kremasti dio:
• ½ šalice indijskih oraščića
• 6 jušnih žlica grčkog jogurta
• 200 g svježeg kravljeg sira
• 3 jušne žlice meda
• 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
• sok od pola limuna
Za zgušnjavanje kreme:
• 2 čajne žličice agar agara u prahu
• ½ šalice vode
* šalica = 2, 5 dl
Napomena; recept je prilagođen manjem kalupu za torte (promjera oko 16 cm). Za veći kalup udvostručite sastojke.
Priprema
1. Indijske oraščiće namočite najmanje 4 sata. Ocijedite i isperite ih.
2. Za podlogu miksajte bademe do brašnaste strukture. Dodajte datulje, sol, vaniliju i kakao i miksajte dok ne dobijete kompaktnu ljepljivu smjesu.
3. Obložite manji kalup za kolač prozirnom folijom i ravnomjerno nanesite smjesu po dnu kalupa.
4. Stavite indijske oraščiće u blender, dodajte 2 žlice vode i miksajte do glatke strukture. Dodajte ostale sastojke (jogurt, sir, vaniliju, sok od limuna i med) i miksajte dok ne dobijete kremu.
5. Za zgušnjavanje pomiješajte vodu s agar agarom i stavite kuhati do vrenja. Smanjite temperaturu i kuhajte miješajući još 1 minutu. Malo ohladite i umiješajte u kremu te ponovno kratko miksajte.
6. Kremu ravnomjerno rasporedite po podlozi. Stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
7. Prije posluživanja ukrasite jestivim proljetnim cvijećem.
Poslužite rashlađeno uz voćno medni preljev i uživajte u laganom i zdravom desertu!
Za ukrašavanje upotrijebite jestivo cvijeće i maštu. Uz desert možete poslužiti neki voćni preljev – jednostavno smiksajte jagode, kupine, maline ili neko slično voće s medom, bez kuhanja.
I vi i vaši ukućani bit će oduševljeni kremastim kiselkasto slatkastim okusom; cheesecake se doslovno topi u ustima!
Sastojci:
Za podlogu:
• ½ šalice badema
• 10 datulja bez koštica
• ½ jušne žlice kakaa
• 2 jušne žlice kokosovog ulja
• prstohvat himalajske soli
• 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Za kremasti dio:
• ½ šalice indijskih oraščića
• 6 jušnih žlica grčkog jogurta
• 200 g svježeg kravljeg sira
• 3 jušne žlice meda
• 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
• sok od pola limuna
Za zgušnjavanje kreme:
• 2 čajne žličice agar agara u prahu
• ½ šalice vode
* šalica = 2, 5 dl
Napomena; recept je prilagođen manjem kalupu za torte (promjera oko 16 cm). Za veći kalup udvostručite sastojke.
Priprema
1. Indijske oraščiće namočite najmanje 4 sata. Ocijedite i isperite ih.
2. Za podlogu miksajte bademe do brašnaste strukture. Dodajte datulje, sol, vaniliju i kakao i miksajte dok ne dobijete kompaktnu ljepljivu smjesu.
3. Obložite manji kalup za kolač prozirnom folijom i ravnomjerno nanesite smjesu po dnu kalupa.
4. Stavite indijske oraščiće u blender, dodajte 2 žlice vode i miksajte do glatke strukture. Dodajte ostale sastojke (jogurt, sir, vaniliju, sok od limuna i med) i miksajte dok ne dobijete kremu.
5. Za zgušnjavanje pomiješajte vodu s agar agarom i stavite kuhati do vrenja. Smanjite temperaturu i kuhajte miješajući još 1 minutu. Malo ohladite i umiješajte u kremu te ponovno kratko miksajte.
6. Kremu ravnomjerno rasporedite po podlozi. Stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
7. Prije posluživanja ukrasite jestivim proljetnim cvijećem.
Poslužite rashlađeno uz voćno medni preljev i uživajte u laganom i zdravom desertu!
Ivanku Brček Zdravu.ivu pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu.