Šest genijalnih ideja za kvalitetan gablec na poslu

Gastro.hr
Znaš ono kad ti se na poslu nešto jede, a još nije vrijeme ručka ili si već ručala, a opet ti se nešto gricka ili bi baš nešto slatko? Kod mene je često tako...
Vidi originalni članak

U takvim situacijama često trčimo do dućana i kupujemo čokoladice, čips, štapiće, kolačiće, peciva ili voćne jogurte s hrpom šećera. Te nas sitnice neprimjetno debljaju, a ne pomažu ni za energiju pa nam se samo još više spava, svlada nas umor i ostatak dana smo potpuno beskorisne. Evo kako se izvući iz tog začaranog kruga: nudim ti 6 brzih snackova, užina, grickalica, gableca, kako god hoćeš.

 

 

Uglavnom, domaća, zdrava i fina klopica koju možemo brzo pripremiti kod kuće i bez problema ponijeti na posao. Zašto bi uopće netko pripremao hranu koju nosi na posao? Pa, za početak, nećeš trošiti novac po dućanima i pekarama na peciva i grickalice koja te zapravo neće zasititi, nego ćeš ogladnjeti još više, a nakon što pojedeš takav obrok, svladat će te umor.

Prije nego što kažeš da nemaš vremena, za pripremu većine nabrojanog ovdje ne trebaš više od pola sata.

Super je i to što sve nabrojano nije brzo kvarljivo pa bez problema može stajati i nekoliko dana u frižideru, tako da se tih pola sata koje utrošiš u pripremu višestruko isplati.

Sve ove užine su dosta zasitne pa nećeš nakon njih biti gladna i bez problema ćeš izdržati do idućeg obroka. Obavit ćeš svoj posao do kraja, želudac ti više neće kruljiti, a nakon obroka nećeš imati ogromnu potrebu da malo prilegneš! Kad dođeš kući s posla, imat ćeš energije za svoju obitelj ili prijatelje.

Osim toga, većina sastojaka ovdje su niskokalorični, tako da ne osjećaš grižnju savjesti ako ih često grickaš između obroka, a od njih nećeš dobiti masne naslage na trbuhu i bedrima.

Namirnice koje sam koristila za pripremu svih ovih užina za posao uglavnom nisu skupe, niti su egzotične ili čudne, pa ih bez problema možeš nabaviti u svom kvartovskom dućanu i baciti se u pripremu.

Ukratko, nećeš potrošiti novac na nezdrave grickalice i peciva koja debljaju, bit ćeš sita i dobro ćeš se osjećati. Ima i slanog i slatkog, biraj i već sutra na poslu jedi zdravo!

 

 

1. Krekeri od sjemenki

Ovaj sam recept dobila zimus i toliko mi se svidio da sam ga već puno puta pravila, a ponavljam vrlo brzo! Evo zašto: superbrzo i jako jednostavno se priprema, gotovi ste za svega pola sata, nema puno prljavog suđa, zbog mješavine sjemenki su ovi krekeri jako ukusni, nisu bljutavi ni dosadni pa ih možete grickati same, a odlično se slažu i uz neki umak ili namaz, voće, povrće, umjesto kruha…

Osim toga, prilično su zasitni, a nemaju puno kalorija pa je super stvar što ne debljaju poput čipsa, a nećeš više biti gladna nakon njih. Od sastojaka u recptu dobit ćeš punu zdjelu krekera koji mogu stajati i nekoliko dana. Zato su baš zgodni za ponijeti na posao kad ti želudac zakrulji, a ne želiš pojesti hrpu gluposti koje te zapravo neće zasititi, a stvorit će ti dodatne masne naslage na trbuhu. Evo recepta!

 

Strawberry Soup Krekeri od sjemenki - grickalica bolja od čipsa

 

 

2. Zdravi zobeni keksi s kikiriki maslacem

Volim okus kikiriki maslaca, a ako je onaj bez dodanih šećera, u umjerenim količinama ne ugrožava zdravlje, a energetski je visokovrijedna namirnica. Zato ga volim iskoristiti i u slasticama, a zobene keksiće baš jako podigne u okusu! Ovog puta sam ih ispekla u skroz zdravoj verziji – bez rafiniranih i dodanih šećera, bez maslaca (osim tog od kikirikija) i bez brašna.

Glavni sastojak: zobene pahuljice, a zaslađivači: sušene brusnice i med. Ovaj put keksići nisu nestali isti dan, ali samo zato što sam ih pekla kasno navečer pa su nestali već iduće jutro, za doručak. I tako dolazim do najbolje stvari: evo kako jesti kekse za doručak, a da ti ne kažu da to nije zdravo!

Kako god, i njih možeš ponijeti na posao kad ne stigneš doručkovati kod kuće, ili ih grickaj na poslu za užinu, umjesto kupovnih keksa punih šećera i svakakvih nezdravih stvarčica. Dodatni plus: i ove keksiće kod kuće možeš pripremiti jako, jako brzo, u maksimalno pola sata! 
 

 

3. Hummus

Hummus je fini namaz od slanutka. Tekstura mu je slična pašteti, a naravno, puno je zdraviji od nje jer je niskokaloričan, nije mastan i nema aditive. Zato sam i ovaj namaz uvrstila na popis užina koje možeš ponijeti na posao. Slanutak je sam po sebi zasitan, a ako hummus namažeš na neki cjelozrnati kruh ili pecivo, eto odličnog rješenja za brzinski gablec na poslu nakon kojeg se nećeš osjećati natrpano, napuhano i masno, a nećeš više biti gladna.

Možeš ga jesti i s nekim povrćem ili uz krekere. Hummus po želji možeš začiniti i nekim dodatnim začinima, poput curryja, možeš mu za okus i boju dodati, primjerice, ciklu, ili nešto drugo po tvom izboru. Evo recepta za osnovni hummus. Za pripremu ti treba tek nekoliko minuta.

P.S. Hummus možeš napraviti u većim količinama i spremiti u staklenku, pa u frižider. Bez problema može stajati i nekoliko dana, neće se pokvariti! Stiže recept.

 

Strawberry Soup Hummus - domaći namaz od slanutka na moj način

 

 

4. Zdraviji browniesi s tikvicama

Prije nekog sam vremena pravila zdrave browniese s trešnjama po receptu food blogerice Natalie’s happy health. Oduševilo me kako su bili fini i kako se nisu razlikovali od onih klasičnih, iako u njima nije bilo rafiniranog šećera niti bijelog brašna. Odlučila sam napraviti nešto slično uz sitne izmjene, no umjesto trešanja, ovaj su put glavna zvijezda – tikvice.

I mogu vam reći da je kolač odličan! Bio je dobro prihvaćen čak i od strane onih koji više vole klasiku, a i ja sam ga jela s manje grižnje savjesti jer ipak manje deblja. Tikvice ovim browniesima daju potrebnu sočnost, a tako se savršeno uklapaju s ostalim okusima da zapravo nećeš ni primijetiti da se u ovom kolaču nalazi – povrće. Za pripremu  također ne treba duže od pola sata, plus pečenje, a ovi kolači također mogu stajati u frižideru par dana (ali garantiram, neće, jer će se brzo pojesti :). Još jedna super stvar za gricnuti nešto na poslu! Evo recepta:

 

 

Sastojci:

*Sastojke za ovaj kolač sam mjerila na šalice, a šalica koju sam koristila ima 150 ml

  • pola šalice maslaca ili kokosovog ulja
  • 1/3 šalice tamne čokolade
  • pola šalice meda ili kokosovog šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 šalice naribanih tikvica (naribala sam jednu veću tikvicu i to je bila taman ta količina)
  • 1 šalica + 3/4 šalice integralnog brašna
  • pola šalice kakao praha
  • prstohvat soli
  • 1 i pol žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • tamna čokolada izrezana na sitne kockice (ja sam stavila otprilike 2-3 reda tamne čokolade, vi birajte količinu po želji)

Priprema:

  1. Naribajte tikvicu u jednu plastičnu posudu i pustite da malo odstoji.
  2. U lončiću na srednje jakoj vatri otopite maslac ili kokosovo ulje zajedno s čokoladom.
  3. U posudi za miksanje pomiješajte dva jaja, ekstrakt vanilije, med. Na kraju dodajte otopljeni maslac i čokoladu. Naribane tikvice dobro iscijedite jer puštaju vodu, a ne želite da razmoče kolač. Zatim ih pomiješajte s ovom smjesom.
  4. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sol, kakao prah, prašak za pecivo i cimet.
  5. Suhe sastojke polako umiješajte u mokru smjesu, ne koristeći mikser. Najbolje je to učiniti polako drvenom ili plastičnom kuhačom, miješajući smjesu tako da se ‘preklapa’ jedno preko drugog, dok se ne dobije konzistentna smjesa.
  6. Dodati komadiće čokolade i sve izmiješati.
  7. Staviti u kalup obložen papirom za pečenje. Peći 30-ak minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Provjerite je li kolač pečen pomoću čačkalice. Ubodite ju u sredinu kolača, ako izađe van čista, kolač je pečen, a ako je čačkalica još mokra, kolač treba još malo peći.
     

 

5. Kuskus salata s grahom, kukuruzom, mladim lukom i paprikom

Ovaj sam recept smislila za jedno veće druženje s prijateljima kod kuće. To je bilo samo jedno od jela na stolu te večeri, a čini se da se svima svidjelo pa je tako završilo i na blogu. S obzirom na brzinu pripreme, okus, a i to da je zdravo i zasitno jelo, možeš ga ponijeti na posao za užinu ili gablec.

Ovu kuskus salatu s grahom, kukuruzom, mladim lukom i paprikom napravit ćeš za svega desetak minuta! Kus kus je dovoljno nekoliko minuta poklopiti u proključaloj vodi, posoliti i on je gotov. Ne treba ga kuhati. A ako si se odlučila za grah i kukuruz iz konzerve kao što sam ja učinila ovaj put, nemaš posla ni s kuhanjem graha. Sve ostalo je igra! Odlična stvar je to što sve možeš pripremiti unaprijed, a ova salata u frižideru može čekati da ju pojedeš i idući dan, ili za dan-dva.

 

čisti užitak Kuskus salata s grahom, mladim lukom i kukuruzom
 

 

5. Quiche

Za dane kad ti se baš jede pizza, komad slane pite quiche učinit će svoje. Moj pojednostavljeni recept za quiche je: prhko tijesto + šunka (više ju volim nego slaninu pa za quiche biram šunku) + neko povrće po želji+ preljev od vrhnja i jaja + naribani sir.

U zdravijoj verziji umjesto vrhnja koristim grčki jogurt sam ili u kombinaciji sa svježim posnim sirom. Šunku možeš zamijeniti i nekim morskim sastojkom, primjerice lososom, gamberima, tunom… ili pak komadićima piletine. Takva kombinacija daje jelo koje je uvijek fino, nikad dosadno jer sastojke možeš sama birati i mijenjati po željama, a priprema nije komplicirana. Super jelo za ‘čišćenje frižidera’ da potrošiš neke namirnice koje vjerojatno uvijek imaš, a baš uvijek ukusno. Odlično je za doručak, predjelo, ručak ili večeru, pravila nema.

Meni najdraže toplo, ali jako je fino i kad se ohladi i dobro stisne, tako da komad quichea možeš pojesti i za radnim stolom ili pod pauzom na poslu i bez podgrijavanja. Za zdraviju varijantu, ovdje sam tijesto pravila od pirovog brašna. Savjet: za bržu pripremu idući put, kad radiš tijesto, napravi duplu mjeru. Kuglu tijesta zamotaj u prozirnu foliju i stavi u zamrzivač. Idući put ga samo ranije izvadi da se otopi i iskoristi za novi quiche. 

 

Strawberry Soup Quiche Lorraine - priča o najfinijoj piti na svijetu

 

 

6. Zobeni tart sa šumskim voćem

Još jedna niskokalorična, brza, jednostavna, a ukusna slastica koju možeš jesti toplu ili hladnu, nije kremasta pa ju slobodno možeš spremiti sa sobom za užinu na poslu bez grižnje savjesti. Bez šećera je i bijelog pšeničnog brašna, a fina osvježavajuća i zdrava ljetna poslastica. Isprobaj najbolje sa svježim bobičastim voćem po tvom izboru (može i smrznuto šumsko voće, naravno, ali svježe je ipak bolje). Stiže recept.

 

 

Sastojci za tijesto:
(pekla sam ga u okruglom plehu promjera 24 cm)

  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • 1 jaje
  • žlica ekstrakta vanilije
  • 100 – 120 grama maslaca (možete staviti i kokosovo ulje ako ga imate)
  • 3 žlice meda
  • 1-2 jušne žlice chia sjemenke
  • 1-2 jušne žlice mljevenih lanenih sjemenki
  • 2-3 jušne žlice kokosova brašna
  • 3 žlice hladne vode i po potrebi 2 žlice mlijeka (ako je tijesto dobre gustoće, ovo možete i smanjiti)

Za nadjev:

  • 125 grama borovnica
  • 125 grama malina*
  • malo zobenih pahuljica za posip
  • *možete dodati i kupine, trešnje, jagode, ribizle… što god vam drago! 🙂

Priprema:

  1. Zobene pahuljice sameljite u blenderu, sjeckalici ili multipraktiku da dobijete zobeno brašno: ne mora biti iznimno sitno, čak je i fora ako koja pahuljica ostane krupnija.
  2. U tako dobiveno zobeno brašno dodajte otopljeni maslac, 1 jaje, ekstrakt vanilije, chia sjemenke, lanene sjemenke, kokosovo brašno, med i zamijesite tijesto. Ovisno o gustoći koju dobijete, dodajte koju žlicu hladne vode ili mlijeka. Zbog zobenih pahuljica neće izgledati kao klasično prhko tijesto – barem je meni ispalo nešto gnjecavije, ali zato je kad se ispeče sasvim dovoljno čvrsto i ukusno!
  3. Pleh namažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  4. Tijesto prstima utisnite u pleh obložen papirom za pečenje tako da i rubovi pleha budu obloženi tijestom. Moje se malo lijepilo pa mi je trebalo nešto više strpljenja, ali kad sam ga konačno rasporedila, sve je bilo ok.
  5. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Zatim izvadite i dodajte voće i posip od još malo zobenih pahuljica i pecite još desetak minuta. Ja voće nisam dodatno zaslađivala jer su borovnice i maline i same bile dovoljno slatke, no tko želi, može ih malo zasladiti medom.

 

 

Idući tjedan donosim vam novu dozu tjednih recepata, a do tad - dobar tek i uživajte pametno!

Posjeti Gastro.hr