Sezonski gušti: Caprese torta s kruškama

DARKO DEBIĆ Gastrolovac Darko Debić pripremio je caprese tortu s kruškama
Za pripremu caprese torte ne moraš čekati neku posebnu priliku (ni uzeti slobodan dan). Trebat će ti čokolada, orašasti plodovi i sezonske kruške
Vidi originalni članak

Kombinacija kruški, orašastih plodova i čokolade je apsolutno savršena. Svi ovi okusi čekaju te u jednoj kriški ove jednostavne, bezglutenske torte - caprese!

Za voćnu verziju caprese torte bit će ti potrebne mekane sezonske kruške. Ako ih, nekim slučajem, ne možeš nabaviti, u nastavku te čeka savjet i za pripremu s nešto tvrđim kruškama. Isprobaj i javi dojmove!

 

samo jedan griz Zasladi se odličnom pitom od kupina i badema

 

Sastojci u nastavku prikladni su za kalup promjera 22 cm. Dobar tek!

Sastojci:

  • 150 g sjeckane čokolade za kuhanje
  • 90 g maslaca, narezanog na kockice
  • 50 g šećera
  • 1 vanili šećer
  • 90 g fino mljevenih badema ili lješnjaka
  • 3 jaja
  • 2 mekane, zrele kruške
  • 1 jušna žlica marmelade od marelica

Priprema:

  1. Kalup obložiti papirom za pečenje. Pećnicu ugrijati na 180°C.
  2. Na pari otopiti čokoladu (ili u mikrovalnoj), maknuti s vatre i dodati maslac. Miješati dok se sve ne spoji u glatku masu. Dodati šećer i bademe/lješnjake, promiješati. Kada se ohladi umutiti pjenjačom tri žumanca.
  3. Kruške oprati i svaku narezati na šest do osam kriški.
  4. Umutiti bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano umiješati u smjesu s čokoladom.
  5. Rasporediti masu u pripremljeni kalup i posložiti kruške. Peći 40 minuta, odnosno dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne bude suha. Prije rezanja ohladiti!

 

samo jedan griz Isprobaj jesensku verziju buhti. Savršeno su mekane!

 

Napomene:

  1. Ako su kruške tvrde, narezane kruške prokuhati u pola litre vode i 30 g šećera, kad postanu mekane procijediti i osušiti na kuhinjskom papiru.
  2. Bademe/lješnjake za ovaj tart mljeti u mlincu za kavu kako bi bilo što finije mljeveno, može se koristiti i brašno od badema.
  3. Kako bi bile sjajne, kruške na ohlađenom kolaču premazati otopljenom marmeladom. Dovoljno je pola žlice marmelade od marelica dvadesetak sekundi otopiti/ugrijati u mikrovalnoj i kistom premazati kruške. 

 

Posjeti Gastro.hr