gastro postao
Kupine sam iskoristio na najbolji način - za pripremu pite. To svi vole!
Ovaj ljetni desert napravit ćeš bez puno kompliciranja. Sastoji se od prhkog tijesta, sočnog nadjeva od kupina te hrskavih badema na vrhu. Naravno, savršeno pristaje uz kuglicu sladoleda!
Imaj na umu da su sastojci prikladni za pripremu pite u kalupu promjera 26 cm.
Mnoštvo odličnih recepata čeka te i na blogu Samo jedan griz. Uživaj!
Sastojci za prhko tijesto:
- 250 g hladnog maslaca ili margarina
- 100 g šećera u prahu
- 2 vanili šećera
- 375 g oštrog brašna
- malo soli
- do 3 žlice hladne vode
Sastojci za nadjev:
- 90 g šećera
- 1 vanili šećer
- 2 jušne žlice glatkog brašna
- 700 - 800 g kupina
- 1 žličica ribane korice limuna
- 20 g maslaca
- 1 jušna žlica mlijeka za premazati
- 100 g rezanih badema
Priprema:
- Hladan maslac narezati na kockice, pomiješati s brašnom, šećerima i solju.
- Sastojke staviti u multipraktik te ga nekoliko puta uključiti na par sekundi (opcija pulse) dok se brašno, šećer i maslac ne prožmu i nastanu mrvice.
- Dodati vodu i ponovno nakratko uključiti multipraktik dok se ne stvori kugla tijesta. Ne smije se predugo mijesiti. Naravno, tijesto se može umijesiti ručno, samo ne predugo. Podijeliti u dva dijela, jedan može biti malo veći, odmoriti u hladnjaku pola sata.
- Kupine oprati i osušiti.
- Prvo razvaljati veći dio tijesta i staviti u kalup za tart. Ponovno staviti na 20-ak minuta u hladnjak ili 10 minuta u zamrzivač.
- Razvaljati drugi dio tijesta.
- Pomiješati kupine sa šećerima, koricom limuna i brašnom, posložiti na pripremljeno tijesto. Otprilike 20 g hladnog maslaca narezati na vrlo male kockice i posložiti po kupinama. Prekriti drugom polovicom tijesta. Premazati mlijekom, napraviti male proreze i posipati bademima.
- Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C, nakon 20 minuta smanjiti temperaturu na 170-180 °C i nastaviti još 30 do 35 minuta.
Meni je ovaj put bilo potrebno ukupno sat vremena. Kako je svaka pećnica drugačija, treba pripaziti na vrijeme i temperature. Uz to, po potrebi pred kraj pokrij papirom za pečenje kako bademi ne bi previše potamnili.