Iz kuhinje blogera Darka Debića stiže jesenska varijanta buhtli s bučom
Pire od buče jedan je od nezaobilaznih sastojaka na jesenskom meniju, nerijetko i u sklopu deserta. Odličan je dodatak dizanom tijestu, što dokazuje i ovaj recept za buhtleblogera Darka Debića, prikladan prvim danima jeseni.
Priprema buhtlica nije zahtjevna, ali tijesto će, naravno, morati odstajati neko vrijeme kako bi se udvostručilo. Strpljenje je ključno, ali se isplati. Dobar tek! A dok čekaš da se buhtle ispeku, baci oko na Darkov blog Samo jedan griz!
Buhtle od buče s džemom od šljiva; foto:
foto: DARKO DEBIĆ
Ne gasi ekran dok kuham
Jesenske buhtle by Darko Debić
65 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
400
g
Manitoba brašno
100
g
Instant kvasac
10
g
Šećer
50
g
Vanilin šećer
20
g
Sol
0,33
žličica
Mlijeko
100
ml
Pire od bundeve
150
g
Maslac
80
g
Jaje
1
kom
Rum
2
žlica
Limunova korica
0,50
kom
Džem od šljiva
Postupak
Pomiješati glatko i manitoba brašno, suhi kvasac, šećer i sol, dodati mlijeko, pire od bundeve, maslac, jaje, vanili šećer, rum i koricu limuna. Umijesiti mekano tijesto, najjednostavnije je mikserom, po potrebi dodati još glatkog brašna ili mlijeka jer pire od buče ne sadrži uvijek istu količinu vode. Kad postane glatko i odvaja se od posude, gotovo je.
Posipati tijesto s malo brašna, prekriti prozirnom folijom premazanom uljem ili poklopiti i držati na toplom mjestu dok ne udvostruči obujam.
Prebaciti tijesto na pobrašnjenu dasku za tijesto, valjkom ga razvući u pravokutni oblik i izrezati na 12 kocaka. Na sredinu svake kocke staviti džem od šljiva (u koji može dodati cimeta i malo ruma) i umotati, položiti u pleh za pečenje visokog ruba obložen papirom za pečenje, spoj prema dolje.
Prekriti prozirnom folijom premazanom uljem ili poklopiti i držati na toplom mjestu dok se ne udvostruči obujam.
Premazati žumanjkom u koji se umiješa žlica mlijeka, staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C°. Peći ih 30-ak minuta, ovisi kakva je pećnica. Moraju dobiti lijepu boju i gore i dolje.
Volim da im i korica bude mekana, zato ih premažem maslacem odmah po vađenju iz pećnice i prekrijem papirom za pečenje na koji još stavim kuhinjsku krpu. Tko ih pustim 10-15 minuta.
Pire od bundeve: Kako bi pire sadržavao što manje vode, kockice očišćene buče kuham na pari (brzo je gotova) i ohladim na papirnatom ručniku, a potom vilicom usitnim. Komadi buče se mogu peći u pećnici, to puno duže traje, no ipak preferiram taj način.