Recepti Desert 22. listopada 2024.

Isprobaj jesensku verziju buhtli. Savršeno su mekane!

Desert
65 MIN
30 MIN
8
SREDNJE
Gastrolovac Darko Debić pripremio je buhtle od buče s džemom od šljiva
foto: DARKO DEBIĆ
Iz kuhinje blogera Darka Debića stiže jesenska varijanta buhtli s bučom

Pire od buče jedan je od nezaobilaznih sastojaka na jesenskom meniju, nerijetko i u sklopu deserta. Odličan je dodatak dizanom tijestu, što dokazuje i ovaj recept za buhtle blogera Darka Debića, prikladan prvim danima jeseni. 

Priprema buhtlica nije zahtjevna, ali tijesto će, naravno, morati odstajati neko vrijeme kako bi se udvostručilo. Strpljenje je ključno, ali se isplati. Dobar tek! A dok čekaš da se buhtle ispeku, baci oko na Darkov blog Samo jedan griz!

 | Author: DARKO DEBIĆ Buhtle od buče s džemom od šljiva; foto: foto: DARKO DEBIĆ

Ne gasi ekran dok kuham

Jesenske buhtle by Darko Debić
65 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Glatko brašno 400 g
  • Manitoba brašno 100 g
  • Instant kvasac 10 g
  • Šećer 50 g
  • Vanilin šećer 20 g
  • Sol 0,33 žličica
  • Mlijeko 100 ml
  • Pire od bundeve 150 g
  • Maslac 80 g
  • Jaje 1 kom
  • Rum 2 žlica
  • Limunova korica 0,50 kom
  • Džem od šljiva
Postupak
  1. Pomiješati glatko i manitoba brašno, suhi kvasac, šećer i sol, dodati mlijeko, pire od bundeve, maslac, jaje, vanili šećer, rum i koricu limuna. Umijesiti mekano tijesto, najjednostavnije je mikserom, po potrebi dodati još glatkog brašna ili mlijeka jer pire od buče ne sadrži uvijek istu količinu vode. Kad postane glatko i odvaja se od posude, gotovo je.


  2. Posipati tijesto s malo brašna, prekriti prozirnom folijom premazanom uljem ili poklopiti i držati na toplom mjestu dok ne udvostruči obujam.


  3. Prebaciti tijesto na pobrašnjenu dasku za tijesto, valjkom ga razvući u pravokutni oblik i izrezati na 12 kocaka. Na sredinu svake kocke staviti džem od šljiva (u koji može dodati cimeta i malo ruma) i umotati, položiti u pleh za pečenje visokog ruba obložen papirom za pečenje, spoj prema dolje.


  4. Prekriti prozirnom folijom premazanom uljem ili poklopiti i držati na toplom mjestu dok se ne udvostruči obujam.


  5. Premazati žumanjkom u koji se umiješa žlica mlijeka, staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C°. Peći ih 30-ak minuta, ovisi kakva je pećnica. Moraju dobiti lijepu boju i gore i dolje. 


  6. Volim da im i korica bude mekana, zato ih premažem maslacem odmah po vađenju iz pećnice i prekrijem papirom za pečenje na koji još stavim kuhinjsku krpu. Tko ih pustim 10-15 minuta.


Pire od bundeve: Kako bi pire sadržavao što manje vode, kockice očišćene buče kuham na pari (brzo je gotova) i ohladim na papirnatom ručniku, a potom  vilicom usitnim. Komadi buče se mogu peći u pećnici, to puno duže traje, no ipak preferiram taj način.

Isprobaj i ove odlične Darkove slatke recepte!

Darko Debić Možda vas zanima... Darko Debić: "Voćne kremšnite su mi uspjele tek iz drugog pokušaja" Špajza krafne Možda vas zanima... Darko Debić ima najbolji recept za domaće krafne Recepti Tiramisu bez jaja Možda vas zanima... Tiramisu bez jaja: Brzi recept koji uvijek uspijeva! Recepti Darko Debić Možda vas zanima... Bloger Darko Debić iz Grčke je donio genijalan recept za portokalopitu! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.