Špajza 20. lipnja 2023.

Bloger Darko Debić iz Grčke je donio genijalan recept za portokalopitu!

Darko Debić
Darko Debić foto: Darko Debić
gastro postao gastro.24sata.hr
Još uvijek pod dojmom dvotjednog putovanja po Grčkoj i Albaniji, food bloger Darko Debić otkriva nam koji su ga specijaliteti oduševili kao i recept za apsolutni hit na njegovom Instagramu – grčku slasticu portokalopitu

Gledajući fotografije s putovanja po Grčkoj i Albaniji na Instagram profilu samo_jedan_griz, popularnog domaćeg food blogera Darka Debića, poželjeli smo u istom trenutku teleportirati se na otok Krf te albansku obalu. No ne samo iz turističke znatiželje nego i vođeni zavodljivim gastro delicijama koje su, uostalom, oduševile i Darka, koji još sređuje dojmove sa svoje nedavno avanture.

 | Author: Darko Debić Albanija - najljepša plaža foto: Darko Debić

Prvi susret s albanskom kuhinjom

"Za ove sam se destinacije odlučio jer nisu daleke, a ipak su drugačije i zanimljive. Let iz Zagreba do Krfa traje malo više od jedan sat, a do Albanije se za tridesetak minuta dođe brodom iz grada Krfa. Grčka mi je dobro poznata iz prijašnjih putovanja, no svejedno sam bio ugodno iznenađen već na prvi pogled iz aviona na otok koji je cijeli prekriven zelenilom.

 | Author: Darko Debić Fenomenalne pržene lignje foto: Darko Debić

U Albaniji sam, pak, boravio, prvi puta, ali definitivno ne i zadnji. Predivna priroda i divni domaćini su definitivno garancija da ću se uskoro ponovno vratiti", priča nam Darko s oduševljenjem.

I dok mu je grčka kuhinja dobro poznata, albanska ga je također oduševila, a posebno svježe i lokalno uzgojene namirnice. Na ulicama Tirane radoznalo je susretao brojne poljoprivrednike koji su u grad donijeli svoje lokalne proizvode, a većina jela mu je ipak bila poznata s obzirom na to da se radi o 'balkanskoj kuhinji' – i utjecaju raznih drugih kuhinja. Primjerice, jela od vučenog tijesta, poput bureka, su ga oduševila.

 

Možda vas zanima... Slastice su uvijek zvijezde gastro bloga Samo jedan griz Špajza

 

 | Author: Darko Debić Maslina foto: Darko Debić

Svježe lokalne namirnice prevladavaju u jelima

"I u jelima s otoka Krfa zamijetio sam uporabu lokalnih namirnica poput meda, maslinova ulja, mesa i ribe. Sofrito je, primjerice, jelo koje prije nisam sreo u Grčkoj. Posebno mi je zanimljivo jer se priprema na isti način kao i samoborski kotlet, glavna razlika je u izboru mesa - ovdje se koristi teletina ili junetina", priča nam Darko i dodaje:

"Traženje recepata za jela koja su mi se svidjela na putovanjima mi je već stalna praksa, a u Grčkoj ih zaista nije teško dobiti. Kako su taverne uglavnom u obiteljskom vlasništvu i često nekoliko generacija obitelji radi u restoranu lako je ući u razgovor s ljubaznim domaćinima".

 | Author: Darko Debić Lokalni specijaliteti foto: Darko Debić  | Author: Darko Debić Baklava sa sladoledom - slasni desert uz more foto: Darko Debić

Slatka tradicija

Zato smo Darka zamolili da s nama podijeli recept za neko jelo koje ga je posebno oduševilo. Odluka je pala na tradicionalni grčki kolač portokalopitu – za kojeg je, čim je stavio fotografije na svoj profil, nastala pomama za receptom.

Portokalopita je tradicionalni grčki kolač od naranče, grčkog jogurta i sušenih usitnjenih kora za savijače. Priprema je zanimljiva jer se kore narežu na manje komade i posuše. Zatim se potope u smjesu od jaja, šećera, jogurta, ulja i naranče.

 | Author: Darko Debić Portokalopita u Grčkoj foto: Darko Debić

Kaže Darko - priprema je vrlo jednostavna, a divnu teksturu kolač zahvaljuje sirupu od naranče prelivenom preko pečenog kolača.

No Darko ne bi bio Darko da nije tradicionalnom receptu dodao i nešto svoje pa je ovom bogatom kolaču dodao i liker od naranče i kardamom koji inače nisu u recepturama. Video pripreme možeš pogledati na mom YouTube kanalu Samo jedan griz.

 

 

 

Portokalopita

Sastojci - za sirup:

  • 400 g šećera
  • 6 naranči
  • 2 štapića cimeta
  • 8 kardamoma
  • 2 dl likera od naranče
  • 2 žličice vodice cvijeta naranče

Sastojci - za smjesu:

  • 400 g kora za savijače
  • 200 g grčkog jogurta
  • 200 ml biljnog ulja
  • 40 g šećera
  • 2 naranče
  • 12 g praška za pecivo
  • 20 g vanilin šećera
  • 6 jaja

 

Darko Debić Možda vas zanima... Darko Debić: "Voćne kremšnite su mi uspjele tek iz drugog pokušaja" Špajza

 

Postupak:

  1. Prvo skuhaj sirup. Jednu naranču nareži na ploške, a drugoj tanko oguli koru uz pomoć gulilice za povrće. Od pet naranči ocijedi sok i dodaj vode do 8 dl. Ulij u lonac mješavinu vode i soka naranče, šećer, narančinu koru, ploške naranče, štapiće cimeta, kardamom i pusti da zavrije. Kuhaj na laganoj vatri 10 minuta. Ostavi sa strane da se ohladi. Umiješaj liker od naranče i vodicu cvijeta naranče.
  2. Pripremi smjesu. Namotane kupovne kore od vučenog tijesta (nije ih potrebno ni odmotavati, samo ih izvadi iz pakiranja) nareži na 2 cm širine kako bi se dobile duge trake tijesta. Odmotaj trake i rasporedi na veliki pleh, stavi u pećnicu na 120 stupnjeva dok se ne osuše, oko 25 minuta. Svakih cca 8 minuta promiješaj. Ohladi prije dodavanja u smjesu. Drugi način je nekoliko sati ranije raširiti trake na veliku površinu da se osuše na sobnoj temperaturi.
  3. Naribaj koricu dviju naranči na sitni ribež i potom ih oguli. Nareži naranče na manje komade i izmiksaj u blenderu. U jako veliku zdjelu dodaj šećer, vanilin šećer i jaja, pa umuti mikserom dok ne postane pjenasto. Dodaj jogurt, ulje, blendane naranče, koricu naranče, prašak za pecivo i dobro promiješaj dok se sastojci ne sjedine.
  4. Rukama malo izmrvi suhe kore na manje komade, nije ih potrebno sasvim usitniti. Postupno ih dodaji u smjesu uz miješanje, kako bi smjesa obložila svaki komad tijesta.
  5. Premaži uljem lim za pečenje (cca 25x35cm) i ulij smjesu. Stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva 35-40 minuta dok ne dobije lijepu boju i bude pečeno. Je li kolač gotov provjeri nožem ili čačkalicom. Ako nož izađe čist, kolač je gotov.
  6. Izvadi iz pećnice i polagano prelij hladan sirup preko vrućeg kolača. Ostavi dva decilitra sirupa i još kratko prokuhaj kako bi se zgusnuo. Ohladi sirup i čuvaj ga na hladnom do serviranja.
  7. Ostavi kolač na sobnoj temperaturi dok se sirup ne upije i kolač ohladi, a potom ga stavi u hladnjak. Kolač posluži hladan uz žlicu sirupa.

 | Author: Darko Debić Darkova portokalopita foto: Darko Debić

 

Tiramisu bez jaja Možda vas zanima... Tiramisu bez jaja: Brzi recept koji uvijek uspijeva! Recepti Možda vas zanima... Sočne rajčice i salata s kozicama savršena su ljetna kombinacija Recepti Možda vas zanima... Ručak petkom: Orada s komoračem, rajčicama i mladim krumpirom Recepti

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:45 21. Lipanj 2023.

    super recept