Pire od bundeve koristimo na 100 načina - najčešće od njega pravimo juhu, a odličan je dodatak i brojnim slasticama! I zato je uvijek dobro imati zalihu pirea od bundeve kod kuće.
Bundeva je kraljica jeseni, a mi ti donosimo nekoliko savjeta za zamrzavanje popularnog pirea od bundeve. U hladnjaku može stajati otprilike 5 dana, no ako ga pravilno zapakiraš i staviš u zamrzivač - uživat ćeš u njemu mjesecima! Pire od bundeve poslužit će kao baza za smoothieje, jesenske deserte, juhe, njoke, slatki kruh...
Kako napraviti pire od bundeve
Da te podsjetimo, pire možeš napraviti od pečene ili kuhane bundeve, a najteži posao u cijeloj priči je čišćenje koštica. Ako je pečeš, prepolovi bundevu, izvadi koštice i peci je u kori otprilike sat vremena na 180 stupnjeva, ovisno o veličini bundeve.
Znat ćeš da je gotova kada poprimi lagano zlaćano-smeđu boju, omekša i počne se odvajati od kore. Oguli koru, po želji začini pa izblendaj ili fino usitni štapnim mikserom.
Ako bundevu ipak odlučiš kuhati, trebat će ti mnogo manje vremena, ali ćeš izgubiti arome koje se stvaraju pri pečenju. U slučaju da ti se žuri, bundevu očisti, nareži na manje komade i kuhaj na pari 10-15 minuta.
Vilicom testiraj mekoću i pazi da se ne prekuha. Cijeli proces završi blenderom ili štapnim mikserom, a po želji dodaj i muškatni oraščić, cimet ili pak malo mljevenog đumbira.
Kako čuvati pire od bundeve
Nakon što dobro ohladiš pire, možeš ga spakirati na nekoliko različitih načina, ovisno o tome koliko mjesta imaš u zamrzivaču i za što ćeš ga koristiti.
1. Klasične plastične vrećice sa zatvaračem
Ako planiraš raditi pite ili njoke i treba ti veća količina, pakiraj ga u plastične vrećice sa zatvaračem. Možeš ih položiti jednu preko druge i uštedjeti mnogo prostora.
2. Kalupi za muffine i led
Ako trebaš manju dozu, primjerice za cheesecake u čaši, smoothie ili pak brzinsku juhu za jednu osobu, pire možeš raspodijeliti u metalni kalup za muffine standardne veličine. Nakon što se zamrzne, izvadi pire i podijeli ga u male plastične vrećice.
Istu stvar možeš napraviti i s kalupima za led. Kockica ili dvije bit će ti sasvim dovoljne za jutarnji smoothie pa nećeš morati baciti ostatak.
I ne zaboravi, uvijek je dobro zabilježiti datum pripreme kako bi bila sigurna u ispravnost namirnice.
Pripremi zalihe za jesen i zimu pa uživaj u divnim jelima od bundeve: