Danas ti donosimo nekoliko savjeta za zamrzavanje popularnog pirea od bundeve. U hladnjaku može stajati tjedan dana, no ako ga pravilno zapakiraš i stavitš u zamrzivač – uživat ćeš u njemu mjesecima!
Da te podsjetimo, pire možeš napraviti od pečene ili kuhane bundeve. Ako je pečeš, prepolovi je, izvadi koštice i peci je u kori otprilike sat vremena na 200 stupnjeva. Aromatičan pire potom izmiskaj ili izblendaj.
Ako bundevu ipak odlučiš kuhati, trebat će ti dvadesetak minuta. Očisti je, nareži, premjesti u zdjelu i ulij vodu. Kad omekša, procijedi je i izmiksaj štapnim mikserom. Po želji dodaj i muškatni oraščić, cimet ili mljeveni đumbir.
Thinkstock
Nakon što dobro ohladiš pire, možeš ga spakirati ne nekoliko različitih načina, ovisno o tome koliko mjesta imaš u zamrzivaču i za što ćeš ga koristiti.
Klasične plastične vrećice sa zamrzivačem
Ako planiraš raditi pite ili njoke i treba ti veća količina, pakiraj ga u plastične vrećice sa zatvaračem. Možeš ih položiti jednu preko druge i uštedjeti mnogo prostora.
Kalupi za muffine i led
Ako trebaš manju dozu, primjerice za cheesecake u čaši li brzinsku juhu za jednu osobu, pire možetš raspodijeliti u metalni kalup za muffine standardne veličine. Nakon što se smrzne, izvadi ove slatke lažne muffine i podijeli ih u male plastične vrećice.
Istu stvar možeš napraviti i s kalupima za led. Kockica ili dvije bit će ti sasvim dovoljne za jutarnji smoothie pa nećeš morati baciti ostatak.
Pripremi zalihe za zimu i uživaj u divnim jelima od bundeve!