Špajza 24. rujna 2023.

Kako napraviti i pravilno zamrznuti pire od bundeve

Priprema i zamrzavanje pire od bundeve foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Od bundeve pripremi zalihe kremastog pirea za cijelu sezonu kaputa i toplih juhica

Danas ti donosimo nekoliko savjeta za zamrzavanje popularnog pirea od bundeve. U hladnjaku može stajati otprilike pet dana, no ako ga pravilno zapakiraš i staviš u zamrzivač - uživat ćeš u njemu mjesecima! Poslužit će kao baza za smoothieje, jesenske deserte, juhe, njoke, slatki kruh...

Priprema pirea od bundeve

Da te podsjetimo, pire možeš napraviti od pečene ili kuhane bundeve, a najteži posao u cijeloj priči je čišćenje koštica. Ako je pečeš, prepolovi je, izvadi koštice i peci je u kori otprilike sat vremena na 180 stupnjeva, ovisno o veličini bundeve. Znat ćeš da je gotova kada poprimi laganu boju, omekša i počne se odvajati od kore. Oguli koru, po želji začini pa izblendaj ili izradu štapnim mikserom. 

 

Možda vas zanima... Jednostavno i fino: Kremasta tjestenina s bundevom iz jednog lonca Recepti

 

Ako bundevu ipak odlučiš kuhati, trebat će ti mnogo manje vremena, ali ćeš izgubiti arome koje se stvaraju pri pečenju. U slučaju da ti se žuri, bundevu očisti, nareži na komade i kuhaj na pari 10-15 minuta. Svakako testiraj vilicom mekoću i pazi da se ne prekuha. Cijeli proces završi blenderom ili štapnim mikserom, a po želji dodaj i muškatni oraščić, cimet ili pak malo mljevenog đumbira.

 | Author: Elena Leya/Unsplash Pire od bundeve foto: Elena Leya/Unsplash

 

Nakon što dobro ohladiš pire, možeš ga spakirati na nekoliko različitih načina, ovisno o tome koliko mjesta imaš u zamrzivaču i za što ćeš ga koristiti. 

1. Klasične plastične vrećice sa zatvaračem

Ako planiraš raditi pite ili njoke i treba ti veća količina, pakiraj ga u plastične vrećice sa zatvaračem. Možeš ih položiti jednu preko druge i uštedjeti mnogo prostora.

2. Kalupi za muffine i led

Ako trebaš manju dozu, primjerice za cheesecake u čaši li brzinsku juhu za jednu osobu, pire možeš raspodijeliti u metalni kalup za muffine standardne veličine. Nakon što se smrzne, izvadi pire i podijeli ga u male plastične vrećice. Istu stvar možeš napraviti i s kalupima za led. Kockica ili dvije bit će ti sasvim dovoljne za jutarnji smoothie pa nećeš morati baciti ostatak.

I ne zaboravi, uvijek je dobro zabilježiti datum pripreme kako bi bila sigurna u ispravnost namirnice. 

 | Author: Shutterstock Butternut tikva foto: Shutterstock

Pripremi zalihe za jesen i zimu pa uživaj u divnim jelima od bundeve:

 

Možda vas zanima... Iskoristi sezonu buče za pripremu kremaste juhe Kolumne Možda vas zanima... Zamiriši dom sočnim cimet rolicama s bundevom! Recepti Možda vas zanima... Za njoke od bundeve trebat će ti samo tri sastojka! Kolumne Možda vas zanima... Smoothie s bundevom - najbolji jesenski doručak Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.