Špajza 22. rujna 2024.

PIRE OD BUNDEVE Kako ga napraviti i spremiti za zimu

pire od bundeve
Pire od bundeve
foto: Instagram @practicalselfreliance
Pripremi zalihe kremastog pirea od bundeve koji kasnije možeš koristit za juhe, rižota, slastice...

Pire od bundeve koristimo na 100 načina - najčešće od njega pravimo juhu, a odličan je dodatak i brojnim slasticama! I zato je uvijek dobro imati zalihu pirea od bundeve kod kuće.

Bundeva je kraljica jeseni, a mi ti donosimo nekoliko savjeta za zamrzavanje popularnog pirea od bundeve. U hladnjaku može stajati otprilike 5 dana, no ako ga pravilno zapakiraš i staviš u zamrzivač - uživat ćeš u njemu mjesecima! Pire od bundeve poslužit će kao baza za smoothieje, jesenske deserte, juhe, njoke, slatki kruh...

Možda vas zanima... Bundeva - sve o omiljenoj jesenskoj namirnici i 7 sjajnih recepata! Kolumne

Kako napraviti pire od bundeve

Da te podsjetimo, pire možeš napraviti od pečene ili kuhane bundeve, a najteži posao u cijeloj priči je čišćenje koštica. Ako je pečeš, prepolovi bundevu, izvadi koštice i peci je u kori otprilike sat vremena na 180 stupnjeva, ovisno o veličini bundeve. 

Znat ćeš da je gotova kada poprimi lagano zlaćano-smeđu boju, omekša i počne se odvajati od kore. Oguli koru, po želji začini pa izblendaj ili fino usitni štapnim mikserom. 

pire od bundeve | Author: SHUTTERSTOCK Pire od bundeve foto: SHUTTERSTOCK

Ako bundevu ipak odlučiš kuhati, trebat će ti mnogo manje vremena, ali ćeš izgubiti arome koje se stvaraju pri pečenju. U slučaju da ti se žuri, bundevu očisti, nareži na manje komade i kuhaj na pari 10-15 minuta.

Vilicom testiraj mekoću i pazi da se ne prekuha. Cijeli proces završi blenderom ili štapnim mikserom, a po želji dodaj i muškatni oraščić, cimet ili pak malo mljevenog đumbira.

Možda vas zanima... Kraljica jeseni: Kremasta juha od bundeve Kolumne

Kako čuvati pire od bundeve

Nakon što dobro ohladiš pire, možeš ga spakirati na nekoliko različitih načina, ovisno o tome koliko mjesta imaš u zamrzivaču i za što ćeš ga koristiti. 

1. Klasične plastične vrećice sa zatvaračem

Ako planiraš raditi pite ili njoke i treba ti veća količina, pakiraj ga u plastične vrećice sa zatvaračem. Možeš ih položiti jednu preko druge i uštedjeti mnogo prostora.

2. Kalupi za muffine i led

Ako trebaš manju dozu, primjerice za cheesecake u čaši, smoothie ili pak brzinsku juhu za jednu osobu, pire možeš raspodijeliti u metalni kalup za muffine standardne veličine. Nakon što se zamrzne, izvadi pire i podijeli ga u male plastične vrećice.

Istu stvar možeš napraviti i s kalupima za led. Kockica ili dvije bit će ti sasvim dovoljne za jutarnji smoothie pa nećeš morati baciti ostatak.

I ne zaboravi, uvijek je dobro zabilježiti datum pripreme kako bi bila sigurna u ispravnost namirnice. 

Butternut tikva | Author: Mart Production/Pexels Butternut tikva daje odličan pire, a jestiva je i njezina kora foto: Mart Production/Pexels

Pripremi zalihe za jesen i zimu pa uživaj u divnim jelima od bundeve:

Možda vas zanima... Jednostavno i fino: Kremasta tjestenina s bundevom iz jednog lonca Recepti Možda vas zanima... Pekmez od bundeve - jesen u teglici Kolumne vafli od bundeve Možda vas zanima... VAFLI OD BUNDEVE Jesen nikad nije bila tako slatka Recepti Možda vas zanima... Zamiriši dom sočnim cimet rolicama s bundevom! Recepti njoki od bundeve Možda vas zanima... Njoki od bundeve za koje ti trebaju samo 3 sastojka! Recepti Možda vas zanima... Smoothie s bundevom - najbolji jesenski doručak Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.