Danas ti donosimo nekoliko savjeta za zamrzavanje popularnog pirea od bundeve. U hladnjaku može stajati otprilike pet dana, no ako ga pravilno zapakiraš i staviš u zamrzivač - uživat ćeš u njemu mjesecima! Poslužit će kao baza za smoothieje, jesenske deserte, juhe, njoke, slatki kruh...
Priprema pirea od bundeve
Da te podsjetimo, pire možeš napraviti od pečene ili kuhane bundeve, a najteži posao u cijeloj priči je čišćenje koštica. Ako je pečeš, prepolovi je, izvadi koštice i peci je u kori otprilike sat vremena na 180 stupnjeva, ovisno o veličini bundeve. Znat ćeš da je gotova kada poprimi laganu boju, omekša i počne se odvajati od kore. Oguli koru, po želji začini pa izblendaj ili izradu štapnim mikserom.
Ako bundevu ipak odlučiš kuhati, trebat će ti mnogo manje vremena, ali ćeš izgubiti arome koje se stvaraju pri pečenju. U slučaju da ti se žuri, bundevu očisti, nareži na komade i kuhaj na pari 10-15 minuta. Svakako testiraj vilicom mekoću i pazi da se ne prekuha. Cijeli proces završi blenderom ili štapnim mikserom, a po želji dodaj i muškatni oraščić, cimet ili pak malo mljevenog đumbira.
Nakon što dobro ohladiš pire, možeš ga spakirati na nekoliko različitih načina, ovisno o tome koliko mjesta imaš u zamrzivaču i za što ćeš ga koristiti.
1. Klasične plastične vrećice sa zatvaračem
Ako planiraš raditi pite ili njoke i treba ti veća količina, pakiraj ga u plastične vrećice sa zatvaračem. Možeš ih položiti jednu preko druge i uštedjeti mnogo prostora.
2. Kalupi za muffine i led
Ako trebaš manju dozu, primjerice za cheesecake u čaši li brzinsku juhu za jednu osobu, pire možeš raspodijeliti u metalni kalup za muffine standardne veličine. Nakon što se smrzne, izvadi pire i podijeli ga u male plastične vrećice. Istu stvar možeš napraviti i s kalupima za led. Kockica ili dvije bit će ti sasvim dovoljne za jutarnji smoothie pa nećeš morati baciti ostatak.
I ne zaboravi, uvijek je dobro zabilježiti datum pripreme kako bi bila sigurna u ispravnost namirnice.
Pripremi zalihe za jesen i zimu pa uživaj u divnim jelima od bundeve: