Kolumne 23. rujna 2019.

Pekmez od bundeve - jesen u teglici

foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Moram priznati da sam se prije pomalo užasavala slatkih jela od bundeve. Nije mi to nekako zvučalo ukusno sve dok nisam probala prvi puta pitu od bundeve punu mirisnih začina...

Svi ti začini su se savršeno sljubili s bundevom i evo, na kraju, to mi je jedna od omiljenih deserata. Od tada nemam predrasude prema hrani i probat ću sve za što tvrdite da je jestivo.
 

 | Author: Slavonka foto: Slavonka


Pekmez od bundeve se rodio kao ideja još prošle godine, ali se nisam uspjela posvetiti tome u potpunosti. Recept sam smišljala po mjerama koje znam za druge pekmeze od voća koje sam pravila i na kraju je, od prve, recept uspio. Naravno, ako niste ljubitelj bundeve, ne vjerujem da će vam odgovarati ovaj pekmez!

Ali, nemojte biti tvrdoglavi kao ja i imati predrasude. Kažu da nam se ukus mijenja svakih pet godina, možda baš ove godine volite bundevu. 

Ja sam od ove količine dobila jednu teglicu od 450 g dupkom punu.

 

Možda vas zanima... Mamine kupus kifle - pecivo koje vraća u djetinjstvo Kolumne

 

Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

 

Možda vas zanima... Mileram torta sa slatkim od kupine - lažni cheesecake iz lonca Kolumne Možda vas zanima... Jaffa torta - probajte reći ne ovom čokoladnom čudu! Kolumne

 

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

 

Potrebno vam je:

  • 660 g pirea od pečene butternut bundeve (kupila sam bundevu od cca 1300 g i dobila 660 g pirea)
  • 150 g smeđeg šećera
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • 1 žlica mljevenog muškatnog oraščića
  • Naribana korica od 1 limuna
  • 1 žlica limunovog soka

Postupak pripreme:

  1. Bundevu prerežite popola i očistite od sjemenki. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
  2. Posložite ju u tepsiju koju ste prekrili papirom za pečenje.
  3. Bundeve okrenite tako da ravna strana bude prema dolje.
  4. Pecite ih 20-25 minuta, dok ne postanu potpuno mekane.
  5. Žlicom odvojite bundevu od kore i pečenu bundevu propasirajte kroz cjedilo.
  6. Pasiranu bundevu stavite u dublji lonac, dodajte šećer i začine i kuhajte na laganoj vatri.
  7. Pošto je dosta gust, pekmez će kod ključanja špricati pa pripazite da vas ne opeče. Najbolje je miješati dugom kuhačom.
  8. Pekmez kuhajte 10 minuta uz konstantno miješanje. 
  9. Nakon 10 minuta dodajte 1 žlicu soka od limuna i kuhajte još 10 minuta.
  10. Sada bi vam trebao biti zadovoljavajuće gustoće. Pekmez se još malo stisne kad se ohladi, bude konzistencije kao pekmez od kajsija.
  11. Svakako probajte pekmez i dodajte još začina ako želite. Ovo je moja, točna mjera i meni je s ovim mjerama taman.
  12. Pekmez prebacite u čistu staklenku i čuvajte na hladnom mjestu.
  13. Ako radite veću količinu, u više staklenki, onda, kada natočite vrući pekmez u staklenku, odmah ga zatvorite i preokrenite naopako kako bi vam se teglica vakumirala.

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.