Svi ti začini su se savršeno sljubili s bundevom i evo, na kraju, to mi je jedna od omiljenih deserata. Od tada nemam predrasude prema hrani i probat ću sve za što tvrdite da je jestivo.
Pekmez od bundeve se rodio kao ideja još prošle godine, ali se nisam uspjela posvetiti tome u potpunosti. Recept sam smišljala po mjerama koje znam za druge pekmeze od voća koje sam pravila i na kraju je, od prve, recept uspio. Naravno, ako niste ljubitelj bundeve, ne vjerujem da će vam odgovarati ovaj pekmez!
Ali, nemojte biti tvrdoglavi kao ja i imati predrasude. Kažu da nam se ukus mijenja svakih pet godina, možda baš ove godine volite bundevu.
Ja sam od ove količine dobila jednu teglicu od 450 g dupkom punu.
Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Potrebno vam je:
- 660 g pirea od pečene butternut bundeve (kupila sam bundevu od cca 1300 g i dobila 660 g pirea)
- 150 g smeđeg šećera
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 1 žlica mljevenog muškatnog oraščića
- Naribana korica od 1 limuna
- 1 žlica limunovog soka
Postupak pripreme:
- Bundevu prerežite popola i očistite od sjemenki. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
- Posložite ju u tepsiju koju ste prekrili papirom za pečenje.
- Bundeve okrenite tako da ravna strana bude prema dolje.
- Pecite ih 20-25 minuta, dok ne postanu potpuno mekane.
- Žlicom odvojite bundevu od kore i pečenu bundevu propasirajte kroz cjedilo.
- Pasiranu bundevu stavite u dublji lonac, dodajte šećer i začine i kuhajte na laganoj vatri.
- Pošto je dosta gust, pekmez će kod ključanja špricati pa pripazite da vas ne opeče. Najbolje je miješati dugom kuhačom.
- Pekmez kuhajte 10 minuta uz konstantno miješanje.
- Nakon 10 minuta dodajte 1 žlicu soka od limuna i kuhajte još 10 minuta.
- Sada bi vam trebao biti zadovoljavajuće gustoće. Pekmez se još malo stisne kad se ohladi, bude konzistencije kao pekmez od kajsija.
- Svakako probajte pekmez i dodajte još začina ako želite. Ovo je moja, točna mjera i meni je s ovim mjerama taman.
- Pekmez prebacite u čistu staklenku i čuvajte na hladnom mjestu.
- Ako radite veću količinu, u više staklenki, onda, kada natočite vrući pekmez u staklenku, odmah ga zatvorite i preokrenite naopako kako bi vam se teglica vakumirala.
Dobar tek!