Kolumne 07. studenoga 2018.

Bundeva - sve o omiljenoj jesenskoj namirnici i 7 sjajnih recepata!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada netko spomene bundevu, buču ili tikvu, kako god je zvali, uglavnom se svi sjetimo domaće pite od bundeve, slatke, ili pak slane, one sa sirom. Često asocira i na američki trend Halloweena pa se krajem listopada tako u dućanima i kod nas često nađu one velike narančaste, prikladne za rezbarenje. Ako mene pitaš, zašto rezbariti kad možeš pojesti?!

Roditelji su mi pričali da se u njihovom djetinjstvu bundeva pekla u pećnici i, uz dodatak malo šećera, to je bio vrhunski desert. Tada nije bilo toliko slatkiša na raspolaganju u trgovinama pa je ovo bila prava poslastica.

Iako bundeva na tanjuru nije neka nova izmišljotina, čini se da dosta ljudi još ne zna na koje bi ju načine iskoristili i pripremili, stoga sam odlučila u ovom postu objasniti zašto je to dobra namirnica, s kojim se namirnicama i začinima najbolje slaže i, ponuditi sedam jednostavnih, ukusnih i zdravih recepata u kojima možete iskoristiti bundevu. 

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Osim američkog Halloweena i naše pite bundevare, brojni su načini kako iskoristiti bundevu od kraja ljeta, kad se počne pojavljjivati na tržnicama, pa tijekom cijele jeseni i zime, a ako još ne znaš da je bundeva zapravo jako dobra, hranjiva i kvalitetna namirnica, čitaj dalje! A ako te zanimaju samo recepti, skrolaj na dno stranice gdje ćeš pronaći fotke i recepte na sedam super recepata s bundevom. 😉 

Zašto je bundeva dobra za organizam?

Brojne su dobrobiti bundeve za organizam, a ovdje ću ukratko navesti samo neke.

Odličan je izvor beta karotena (koji joj i daje ovu divnu narančastu boju) pa je, poput mrkve, dobra za vid. Beta karoten smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka. Osim toga, bundeva je jedna od namirnica s najvećim udjelom kalija, a hrana bogata kalijem sprječava srčane i krvožilne bolesti. Beta karoten je također snažan antioksidans, a tijelo ga pretvara u vitamin A. U bundevi se nalazi i vitamin C, a svi znamo koliko nam je on potreban, posebno u ove hladnije mjesece. Tu su i svojstva bundeve koja su pogodna za jačanje imuniteta, kao i protuupalno djelovanje.

Ako želiš jesti namirnice koje će te zasititi i dati ti energiju, a da se od njih ne udebljaš, i tu je bundeva odličan izbor jer je zasitna, a niskokalorična (oko 100 grama pirea od bundeve ima tek 40 kalorija). Tu je i povoljan učinak na kožu, a negdje sam pročitala da postoje i anti-aging svojstva.

Ne zaboravi i vlakna kojima bundeva obiluje, zbog čega ima povoljan učinak na probavu, preporučuje se i onima koji imaju probleme sa želucem i crijevima.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Kako se bundeva može pripremiti? 

Možeš ju kuhati ili peći, izbor je na tebi, a to ovisi i o tome koje jelo od bundeve namjeravaš pripremiti. Ako pripremaš kolače, kremu, njoke ili, na primjer, palačinke od bundeve, trebat će ti pire od bundeve, koji je najlakše dobiti pečenjem bundeve u pećnici.

Savjet! Pire od bundeve možeš koristiti kao nadomjestak za masnoću u nekim receptima, a s obzirom na to da je sam po sebi sladak, ne treba dodavati više šećera pa će kolač/kruh/što već pečeš, imati manje kalorija i biti zdraviji.

Pečenje u pećnici

S obzirom na to da su bundeve najčešće velike, pa ih nije zgodno rezati, najlakše ćeš ju ispeći ako ju (cijelu ako je manja ili prerezanu na pola ili više komada ako je velika), staviš u pećnicu na temperaturu oko 200 stupnjeva i pečeš oko 45 minuta.

Vrijeme pečenja ovisi o bundevi pa je najbolje nakon nekog vremena provjeriti je li pečena tako što ćeš u bundevu ubosti vilicu. Ako je još tvrda, peci ju dok vilica u bundevu ne uđe lako, a ako je mekana, znači da je gotova. U tom slučaju bundevu pusti da se ohladi, prereži i žlicom odstrani koštice, a zatim žlicom izvadi meso bundeve koje potom možeš vilicom zgnječiti u pire, ili ga napraviti štapnim mikserom.

Bundevu možeš i oguliti, očistiti od koštica i narezati na kockice pa njih ispeći u pećnici. Meni je ipak draže peći ju cijelu ili prerezanu na pola zato što ju tada ne moram rezati.

Savjet! Ispeci bundevu pa ohlađeni pire spremi u zamrzivač i izvadi po potrebi. Tako će idući put izrada kolača od bundeve biti puno brža! 😉 Pire rasporedi u vrećice za zamrzavanje tako da u jednoj vrećici bude količina koja ti je dovoljna za pripremu onoga što si isplanirao/la.

Za sve navedeno možeš kori hokkaido ili butternut tikvu, koje su u našim trgovinama najčešće, ali isto tako i kaboc turkinju. Slatkastog su okusa, a meso im je narančaste boje.

Ako pak imaš špageti tikvu, prereži ju na pola po dužini, izvadi koštice i peci u pećnici, a zatim vilicom ‘ostrugaj’ meso te bundeve, koje će izgledati poput špageta. Uz neki umak po tvom izboru, iskoristi ih kao zdraviju, a  jednako ukusnu alternativu tjestenini.

 

Krumpirići od bundeve | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Kuhanje bundeve

Iako juhu od bundeve često rade koristeći pire od bundeve, ja ju najčešće radim od kockica bundeve. Bundevu oguli, prereži na pola tako da joj možeš odstraniti koštice iz sredine, a zatim ju nareži na kockice. Od njih možeš skuhati juhu, varivo, staviti ih u rižoto, salatu ili neko drugo jelo.

Savjet! Bundeva se i na ovaj način jako dobro zamrzava.

*Bundevu možeš i naribati ili pak manje komadiće usitniti u sjeckalici.

S čime se bundeva slaže i kakvog je okusa?

Ako si od bundeve odlučila pripremiti neku slasticu, kremu ili kolač, dobro je znati da će okus biti sličan pečenim kestenima, pravi jesenski i jako ukusan. U slatkim kombinacijama bundeva se odlično slaže s cimetom, klinčićem, muškatnim oraščićem i đumbirom. Možeš koristiti kombinacije tih začina ili jedan od njih koji odabereš. 

Bundeva se u slatkim kombinacijama odlično slaže i s čokoladom ili sirom, tako da je odlična ideja ispeći cheesecake od bundeve ili browniese s bundevom. Super se slaže i s voćem poput jabuka pa je neki kolač ili pita od jabuka i bundeve također odlična ideja. 

U slanim se pak jelima okus bundeve dodatno može istaknuti začinima kao što su kadulja, majčina dušica ili bosiljak, a u primjerice, juhu od bundeve možete također dodati malo muškatnog oraščića ili đumbira. Ako ste se pak odlučili za malo ljuću varijantu, chilli prah će biti odličan izbor, kao i curry.

I u slanim jelima se bundeva odlično slaže sa sirom, ali i s gljivama, pršutom, rižom ili salatom. Slobodno daj mašti na volju i ne štedi na začinima! 

Savjet! Cijela bundeva, neotvorena, može stajati dosta dugo, i do dva mjeseca, ali ne na pretoplom mjestu. Ako pak imate komade bundeve koje ćete uskoro potrošiti, čuvajte ih u frižideru, a ako ih pak želite čuvati nasjecjakte ih na kockice i zamrznite, ili pak ispecite, napravite pire pa njega stavite u zamrzivač.

P.S. Ne zaboravi i na bučine sjemenke i bučino ulje!

 

Tjestenina s bundevom | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Bundevu, buču ili tikvu možeš koristiti na toliko različitih načina, a ja ti nudim nekoliko jesenskih recepata kojima možeš cjelodnevnilodnevni jelovnik: od doručka, juha, variva, predjela ili glavnog jela, do ukusnog deserta.

1. Juha od bundeve

Sastojci:

  • jedan manji luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • oko 400 grama bundeve narezane na kockice
  • maslinovo ulje
  • voda (oko 7 dcl, ‘od oka’)
  • vrhnje za kuhanje po želji ili kiselo vrhnje
  • muškatni oraščić
  • sol, papar
  • bučino ulje, sjemenke bundeve
  • malo kruha

Priprema:

  1. Bundevu prerežite po pola pa onda polovicu na manje komade. Tako ćete lakše izrezati tvrdu bundevu na kockice koje su vam potrebne za juhu. Žlicom izvadite koštice.  Ja sam ovu juhu pravila i s hokkaido i s butternut tikvom, i u oba slučaja je odlična!
  2. Nasjeckajte luk na sitno pa ga popržite na maslinovom ulju. Dodajte kockice bundeve i prodinstajte sve zajedno,dodajte protisnuti češnjak, a potom zalijte vodom i pustite da se kuha dok kockice bundeve ne omekšaju. Juhu možete kuhati i u pilećem ili povrtnom temeljcu umjesto samo u vodi, daje više okusa.
  3. Kad se sve skuha i bundeva je dovoljno mekana za miksanje štapnim mikserom, maknite lonac s vatre. Komadiće bundeve cjediljkom prebacite u posudu za miksanje, ali nemojte baciti vodu u kojoj se sve kuhalo! U posudu za miksanje dodajte još sol i papar po želji a začinite i muškatnim oraščićem – odlično paše s okusom bundeve! 🙂 Štapnim mikserom sve izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  4. Smjesu zatim vratite u lonac u kojem ste kuhali i pomiješajte s vodom koja vam je ostala. Ako je pregusto, dodajte još vode po potrebi i prokuhajte. Želite li kremastiju juhu, dodajte malo vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja i još malo prokuhajte sve zajedno.
  5. Poslužite toplu juhu s nekoliko kapi bučina ulja i očišćenim sjemenkama bundeve te prepečenim kruščićima.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

2. Juha od cikle i butternut tikve

Sastojci za 5-6 tanjura guste juhe:

  • pola butternut tikve nasjeckane na kockice (imala sam jednu srednje veliku tikvu)
  • 3 manje glavice cikle
  • pola glavice luka
  • malo ulja za dinstanje
  • kocka za juhu
  • začini: sol, papar, muškatni oraščić, može i kopar ako imate, odlično se slaže s ciklom
  • voda za kuhanje
  • malo mlijeka
  • malo kiselog vrhnja (za posluživanje)


Postupak:

  1. Na sitno nasjeckani luk popržite na ulju dok se ne zažuti.
  2. Dodajte na kockice narezanu tikvu i malo dinstajte, a onda zalijte vodom tako da pokrije kockice, da se kuhaju.
  3. Ako imate sirovu ciklu, prethodno je skuhajte. Ja sam ovog puta imala već kuhanu ciklu, tako da sam ju samo nasjeckala na kockice i dodala u lonac.
  4. Po potrebi dodajte još malo vode, a kad sve zavrije, dodajte i kocku za juhu i kuhajte dok svi sastojci ne omekšaju.
  5. Štapnim mikserom (ili u blenderu) bundevu i ciklu izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu, posolite, popaprite i dodajte malo muškatnog oraščića, kopra ili nekih drugih začina po vašem izboru.
  6. Ovisno o gustoći koju dobijete, dodajte još malo vode pa prokuhajte sve zajedno dok ne provrije, a možete dodati i malo mlijeka za kremastiju teksturu.
  7. Poslužiti toplu juhu uz komad prepečenog kruha, pogače ili slično. U juhu po želji dodati žlicu kiselog vrhnja.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski


3. Varivo od pečene bundeve

Sastojci:

  • 400 grama bundeve narezane na kockice
  • 100 grama kukuruza
  • 1 manji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 poriluk
  • 2 crvene rog paprike
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar
  • žlica origana (ili količina po ukusu)
  • žličica kima
  • 1/3 žličice chilija
  • žličica crvene paprike (slatke)
  • žličica kurkume
  • kocka za juhu otopljena u vodi
  • žlica brašna
  • Varivo od pečene bundeve

Postupak:

  1. Nasjeckati bundevu na kockice i ispeći ih u pećnici na papiru za pečenje, posuto s malo soli i maslinova ulja. Peći 20-ak minuta.
  2. U međuvremenu nasjeckati luk na sitno, papriku na kockice, poriluk na trakice.
  3. U litri zagrijane vode otopiti pola kocke za juhu.
  4. Luk popržiti na maslinovom ulju. Dodati papriku i malo dinstati. Dodati začine: chilli i kim. Promiješati. Dodati bundevu, poriluk i kukuruz i još malo dinstati a zatim dodati protisnuti ili na sitno nasjeckan češnjak i sve promiješati dok češnjak fino ne zamiriši.
  5. Dodati vodu u kojoj je otopljena kocka za juhu i sve promiješati, pustiti da zavrije i kuhati 15-20 minuta.
  6. Dodati žličicu crvene paprike, po želji i žličicu kurkume. Po potrebi dodavati još vode, a pri kraju kuhanja u šalicu odvojiti malo vode od kuhanja i u njoj otopiti žlicu brašna, a zatim sve dodati u varivo i promiješati.
  7. Posoliti i popapriti po želji, a na kraju dodati žlicu origana (ili količina po želji).
  8. Poslužiti uz neki fini kruh, ako želite i uz žlicu vrhnja u tanjuru da malo razblaži okus chillija.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski


4. Zobena kaša s bundevom

Sastojci za 3 zdjelice:

  • 250-300 grama zobenih pahuljica
  • 300 ml vode
  • 300 ml mlijeka
  • 1 velika žlica meda
  • prstohvat soli
  • žličica ekstrakta vanilije
  • začini: žličica cimeta i pola žličice muškatnog oraščića
  • 150 g pirea od bundeve (koristila sam Hokkaido tikvu koju sam prethodno ispekla, ogulila i od nje štapnim mikserom napravila pire. Pire od bundeve sam u nekoliko manjih vrećica zamrznula kako bih ga kasnije brzo mogla koristiti u kolačima, ili recimo u ovom doručku)


Postupak:

  1. Sve sastojke pomiješajte u jednom loncu i zagrijte na laganoj vatri.
  2. Nakon što zavrije, kuhajte oko 5 minuta uz stalno miješanje da se sve ne zalijepi za dno lonca, dom se smjesa ne zgusne.
  3. Poslužite još toplo u zdjelice, uz nezasoljene bućine sjemenke ili pak slatke bućine sjemenke, a dobrodošla je i žlica hladnog šlaga (vjerujte, sve skupa zbiiiilja ima okus kao divna pumpkin pie, a pomalo podsjeća i na pečene kestene).

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski


5. Rižoto s bundevom i bukovačama

Sastojci za dvije osobe:

  • luk (1 manja glavica ili pola velike)
  • 2 češnja češnjaka
  • na kockice nasjeckana bundeva (20-250 grama, ili količina po želji
  • sitno narezane gljive bukovače, možete dodati i malo šampinjona (oko 200 grama)
  • 1 šalica riže (koristim šalicu zapremina 150 ml)
  •  kocka za juhu (za temeljac)
  •  malo slanine (po želji)
  •  3 žlice vrhnja za kuhanje
  •  začini: sol, papar, muškatni oraščić, peršin
  •  parmezan

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju popržite luk.
  2. Kad se luk zastakli, dodajte mu bukovače. Sve zajedno malo prodinstajte pa dodajte kockice bundeve.
  3. Posolite i popaprite po želji, a zatim dodajte protisnuti češnjak i sve još malo promiješajte, a onda zalijte vodom u kojoj ste prethodno otopili kokošju ili povrtnu kocku.
  4. Kuhajte na srednje jakoj vatri uz dodavanje temeljca po potrebi.
  5. Na samom kraju kuhanja dodajte 2-3 žlice vrhnja za kuhanje da rižoto dobije na kremoznosti, ali ne previše, da mliječni okus ne preuzme cijelo jelo.
  6. U međuvremenu na posebnoj tavici popržite sitno nasjeckanu slaninu i dodajte u rižoto. Dobit će finu aromu i hrskavost. Ako ne volite slaninu ili želite jelo bez mesa, ovaj korak preskočite.
  7. Začinite po želji: ja sam se ovog puta odlučila za muškatni oraščić i svježi peršin.
  8. Poslužiti uz malo parmezana.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

6. Brownies s bundevom i sirom

Za tijesto:

  • 3 šalice brašna (koristila sam šalicu zapremine 150 ml)
  • pola žličice soli
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 šalica sirovog kakaa (nezaslađeni, tamni)
  • 4 jaja
  • 1 šalica otopljenog i ohlađenog maslaca
  • 1 šalica šećera ili meda
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 3/4 šalice mlijeka
  • 1 žličica cimeta
  • 1 šalica komadića čokolade – ja sam isjeckala malo tamne, one za kuhanje, i malo bijele čokolade

Za kremu:

  • 250 grama mascarpone sira (ili nekog drugog kremastog sira, neslanog, mazivog)
  • 150 grama pirea od bundeve
  • 75 grama šećera u prahu
  • žličica ekstrakta vanilije
  • začini: cimet, mljeveni đumbir, muškatni oraščić, mljeveni klinčić (od svega po malo, cimeta naviše)

Postupak:

  1. Istopite maslac na laganoj vatri i ostavite ga da se malo prohladi.
  2. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, sol, cimet, kakao,prašak za pecivo.
  3. U drugoj zdjeli mikserom zamutite jaja dok ne postanu pjenasta. Dodajte šećer ili med, vaniliju, mlijeko i otopljeni i ohlađeni maslac i opet izmiješajte.
  4. Suhe sastojke dodajte u mokre i sve lijepo izmiješajte dok ne nastane jednolična struktura. Na kraju dodajte nasjeckane komadiće čokolade.
  5. Obložite tepsiju papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  6. Dok se pećnica grije, pripremite kremu od sira i bundeve: pomiješajte mascarpone, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i začine, dodajte pire od bundeve i sve mikserom sjedinite u jednoličnu, kremastu smjesu.
  7. Na papir za pečenje ravnomjerno rasporedite smjesu za browniese, a na nju stavite smjesu sira i bundeve. Vilicom malo izmiješajte gornji i donji dio, tako da nastanu lijepe šare na kolaču.
  8. U prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva pecite kolač oko 35 minuta.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski


7. Špageti tikva s mesnim okruglicama i umakom od rajčice

Tikva:

  • Jedna špageti tikva
  • malo maslinovog ulja
  • sol i papar

Postupak:

  1. Špageti tikvu prerežite na pola po dužini. Iz sredine izvadite koštice i ono vlaknasto iz sredine. Zatim obje polovice poškropite maslinovim uljem, posolite i popaprite po želji, i stavite peći u pećnicu zagrijanu na oko 200 stupnjeva. Tikva se treba peći otprilike 30 minuta, a znat ćete je li gotova tako da vilicom probate ubosti ‘meso’ tikve. Ako vidite da se od njega već rade rezanci i odvajaju od kore, to znači da je gotova, a ako je još tvrdo, pecite još neko vrijeme.
  2. Kada je tikva pečena, izvadite ju iz pećnice, a kad se malo prohladi, vilicom stružite meso. Vidjet ćete da će se biti u obliku rezanaca. Rezance možete izvaditi iz kore bundeve i staviti ih sa strane, kao tjesteninu, ili ih možete ostaviti unutra, a umak poslužiti po njima. Tako će kora bundeve poslužiti umjesto tanjura. 

Za mesne okruglice (jedan obrok za dvije osobe):

  • oko 200 grama mljevenog purećeg mesa
  • 1 jaje
  • 2 žlice svježeg sira
  • žličica soli
  • malo papra
  • 1-2 žlice limunovog soka
  • par listova svježeg bosiljka
  • 2 žlice krušnih mrvica (ako želite)
  • malo luka isjeckanog na sitno
  • 1-2 češnja češnjaka

Postupak:

  1. Mljeveno meso pomiješati s jednim jajetom, soli, paprom, limunovim sokom, lukom, češnjakom, bosiljkom i krušnim mrvicama i rukom izmiješati. Dodati svježi sir i još malo promiješati.
  2. Rukama izraditi male mesne okruglice, tako male da stanu u sredinu dlana.
  3. Okruglice poslagati na pleh obložen papirom za pečenje i peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata. Možete ih ispeći i na tavi na ulju ako želite.

Sastojci za jelo:

  • 4-5 rajčica ili konzerva pelata
  • pola glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • malo vode
  • sol, papar, začini – bosiljak/origano/majčina dušica/peršin/što god volite

Postupak:

  1. Ako pripremate umak od svježih rajčica, rajčice operite, izrežite im sredinu i cijele ih stavite na 2-3 minute u proključalu vodu. Izvadite ih iz vode i ogulite im kožu (pazite da se ne opečete na vrele rajčice!). Zatim ih isjeckajte ili usitnite u blenderu/sjeckalici. Ako pak radite s pelatima, ovaj korak preskočite. 
  2. Na malo ulja popržite na sitno isjeckani luk. Nakratko dodajte na sitno isjeckan češnjak, a zatim dodajte pelate ili prethodno pripremljene rajčice. Posolite i popaprite, kuhajte nekoliko minuta. Pred kraj kuhanja u umak dodajte mesne okruglice i začine.
  3. Umak pospite po rezancima dobivenima iz špageti tikve i poslužite uz malo parmezana.

Dobar tek!

P.S. Za još ideja i recepata naše blogerice Strawberry Soup.

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.