Napravi kod kuće francusku brioche štrucu koja se topi u ustima i savršena je već i sama, a tek s ukusnim dodacima...
Misliš da je nemoguće uspješno zamijesiti kruh mekan poput oblaka? Ovaj recept donosi ti upravo to - klasičnu francusku deliciju bogatu maslacem, mekanu i prozračnu, neodoljive teksture.
Slastan i neodoljiv brioche idealan je za razne primjene. Može se jesti svježe pečen, tostiran s maslacem i pekmezom ili kao dodatak slatkim i slanim jelima.
Brioche je obogaćeni kruh koji sadrži maslac i jaja, što mu daje bogat okus i nježnu teksturu. Osim što se koristi kao kruh, ovo tijesto može se oblikovati u različite vrste peciva i slastica, kao što je pain aux raisins (pecivo s kremom i grožđicama) ili aromatičnih štruca s cimetom i vanilijom, obogaćenih sušenim voćem ili kandiranim koricama.
Tijesto treba odstajati od 8 do 12 sati
foto: Canva
Jednostavna brioche štruca sama po sebi je pravo remek-djelo – mekana, prozračna i savršena za razne kombinacije. S toliko načina za uživanje u ovom kruhu, vrijedi naučiti pripremu ovog klasičnog francuskog tijesta.
Brioche kruh
foto: The Woks of Life/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Brioche kruh
35 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Za PREDTIJESTO
Sastojci
Voda
0,50
žličica
Instant kvasac
1
žlica
Brašno
0,50
šalica
Postupak
U zdjelu miksera dodaj mlaku vodu, kvasac i brašno. Miješaj na niskoj brzini dok se sastojci dobro ne povežu. Pokrij zdjelu plastičnom folijom i ostavi da predtijesto odstoji na sobnoj temperaturi oko 45 minuta, dok ne postane pjenasto i dok se ne pojave sitni mjehurići.
TIJESTO
Sastojci
Jaje
3
kom
Žumanjak
1
kom
Šećer
2
žlica
Sol
1
žličica
Glatko brašno
2,75
šalica
Maslac
8
žlica
Suncokretovo ulje
Jaje
1
kom
Voda
1
žlica
Postupak
Postupno u predtijesto umiješaj 3 jaja i žumanjak, jedno po jedno, na srednjoj brzini, pazeći da se svako jaje dobro umiješa prije dodavanja sljedećeg. Dodaj šećer, sol i 1 1/2 šalice brašna. Promijeni nastavak miksera na kuku za tijesto, pa na srednje niskoj brzini postupno dodaj preostalo brašno (1 1/4 šalice). Mijesi oko 10 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično, povremeno zaustavljajući mikser kako bi sastrugao tijesto s nastavka.
Na srednjoj brzini, postupno dodaj omekšali maslac u tijesto, po jednu žlicu, pazeći da se svaki komad maslaca potpuno upije prije dodavanja sljedećeg. Povremeno zaustavi mikser kako bi sastrugao tijesto sa stranica zdjele. Ovaj korak traje oko 4 minute, a na kraju će tijesto biti mekano i ljepljivo.
Tijesto prebaci u čistu zdjelu i oblikuj u kuglu. Pokrij plastičnom folijom i stavi u hladnjak da odstoji i diže se 8 do 12 sati.
Pripremi kalup za kruh dimenzija 23x13 cm i lagano ga namaži uljem. Na lagano pobrašnjenoj površini tijesto razvaljaj ili oblikuj u pravokutnik veličine otprilike 21x16 cm. Gledajući tijesto s duže strane prema sebi, preklopi gornju trećinu prema sredini, a zatim donji dio tijesta presavij preko gornjeg, tako da formiraš ujednačeni valjak.
Stavi tijesto u pripremljeni kalup, s presavijenim dijelom prema dolje i lagano pritisni kako bi ravnomjerno ispunilo kalup. Pokrij kalup plastičnom vrećicom, ostavljajući nekoliko centimetara prostora iznad tijesta za dizanje.
Ostavi tijesto da se diže na sobnoj temperaturi oko 2 sata, ili dok ne postane napuhnuto i lagano se vrati kad ga nježno pritisneš prstom. Tijesto bi trebalo narasti otprilike pola centimetra iznad ruba kalupa.
Otprilike pola sata prije nego što tijesto završi dizanje, zagrij pećnicu na 200°C i stavi rešetku na najnižu poziciju. Premaži vrh tijesta jajem razmućenim sa žlicom vode. Stavi kalup u pećnicu, smanji temperaturu na 190°C i peci kruh 35 - 40 minuta, dok vrh ne poprimi bogatu zlatno-smeđu boju.
Za provjeru pečenosti, izvadi kruh iz kalupa i umetni termometar u donji dio kruha – temperatura bi trebala biti između 88°C i 93°C. Ako kruh još nije pečen, vrati ga u pećnicu dodatnih 5 minuta. Ako je već dobio duboku smeđu boju, lagano ga pokrij aluminijskom folijom.
Kruh stavi na rešetku i ostavi da se potpuno ohladi prije rezanja. Čuvaj brioche, dobro zamotan, na sobnoj temperaturi do 24 sata.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
233 kcal
11 %
MASTI
10,00 g
13 %
KOLESTEROL
0,11 g
0 %
UH
28,00 g
10 %
PROTEINI
7,00 g
14 %
Tijesto mora odstajati preko noći u hladnjaku kako bi razvilo bogatiji okus i postalo dovoljno čvrsto za oblikovanje.