Recepti Omiljeni recepti za fašničke poslastice 16. veljače 2021.

Brioche krafne s kremom od čokolade

1/5
Borna Filić/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
U tjednu koji je pred nama svi se veselimo krafnama i fritulama, pa iskoristi ove recepte kako bi s namirnicama, koje gotovo svi uvijek imaju kod kuće, zasladili veselo fašničko doba.

Sastojci za krafne:

  • 40 g šećera
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 1 suhi kvasac
  • 2 jaja
  • 1 žumanjak
  • 430 g brašna (namjensko za dizana tijesta 
  • pola žličice soli
  • 80 g maslaca sobne temperature
  • 1 burbon vanilin šećer
  • korica naranče
  • 1 l ulja
  • sitniji kristal šećer i malo cimeta za valjanje

Postupak:

U toplo mlijeko stavi malo šećera i suhi kvasac, ostavi da se kvasac aktivira ( malo zapjeni ).U zdjelu od miksera stavi brašno, šećer, sol i začine. Dodaj mlijeko s kvascem pa pomoću nastavka - kuka umijesi tijesto. U tijesto dodaj maslac sobne temperature postepeno, nekoliko puta. Prije dodavanja novog maslaca neka posve nestane prethodni. Kada si dodala sav maslac povećaj brzinu miksera i miksaj još cca 5 minuta. Zdjelu premaži uljem, stavi tijesto u zdjelu, prekrij prozirnom folijom i ostavi da se diže dok se ne udvostruči volumen ( min 1 sat ).

 | Author: Borna Filić/PIXSELL Borna Filić/PIXSELL

 

 | Author: Borna Filić/PIXSELL Borna Filić/PIXSELL

Kada se tijesto digne, izreži ga na cca 20 istih komada ( ako želiš da budu isti stavi ih na vagu ). Oblikuj kugle, stavi na papir za pečenje ili na pobrašnjenu podlogu, pokrij i ostavi da se dižu još minimalno sat vremena.

Ulij ulje u duboki lonac, zagrij na 170 C i prži nekoliko krafni odjednom,ali ne više od 3. Prži cca 2 minute svaku stranu. Ostavi da se kratko ocijede u ubrusu pa ih uvaljaj u šećer sa cimetom.

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Borna Filic/PIXSELL

 

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Borna Filic/PIXSELL

Proces pripreme je znatno olakšao (i ubrzao) Gorenje kuhinjski robot

Krema od čokolade:

  • 500 g mlijeka
  • 10 g kakao praha
  • 30 g gustina
  • pola žličice cimeta
  • prstohvat soli
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 100 g tamne čokolade ( 60% kakaa)
  • 30 g maslaca

Priprema:

Zagrij mlijeko za začinima do vrenja. Izradi pjenjačom žumanjke sa šećerom, soli i kakaom. Makni mlijeko sa vatre pa polako ulij u smjesu jaja. Miješaj da ti se jaja ne zgrušaju. Vrati smjesu u lonac i kuhaj dok se ne zgusne. Makni sa vatre, dodaj sjeckanu čokoladu i miješaj dok se ne rastopi. Dodaj i maslac. Prebaci u zdjelu koju si obložila prozirnom folijom, foliju stavi i preko kreme tako da ju dodiruje. Na ovaj način ćeš izbjeći stvaranje korice. Ostavi u hladnjaku da se ohladi.  Puni krafne sa kremom.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.