Francuzi uistinu znaju tajnu dobrog peciva, a brioche je ono što možda i najviše volimo (ako na trenutak s uma smetnemo kroasane)! Tajna njihovog odličnog okusa je u maslacu i jajima koji ih čine za koplje boljim od običnih peciva.
Mogu biti slatka, ali i slana (peciva za burger i sendviče također su, kad je riječ o vrhunskoj ponudi, brioche peciva). Možeš ih zamijesiti kao kruh ili kao posebne 'žemljice', odnosno komade.
Možeš ih ispeći prazne pa poslije poslužiti s marmeladom, nekom finom kremom, namazom..., a možeš ih nadjenut prije pečenja te će te u njima dočekati slatko iznenađenje. Kako god - brioš je uvijek u modi!
Slatka brioche peciva
Sastojci - za tijesto:
- 3 dag svježeg ili vrećica instant kvasca
- 50 dag brašna
- 8 dag maslaca
- 2 jaja
- 5 dag šećera
- 2-3 dl mlijeka
- ¼ žličice soli
Sastojci - za nadjev:
- 15 dag mljevenog maka
- 5 dag šećera
- 1 bjelanjak
- 5 žlica mlijeka
- 10 dag maslaca za premazivanje
- šećer u prahu za posipanje
Postupak:
- Za nadjev mljeveni mak pomiješaj sa šećerom, dodaj mlijeko i bjelanjak, pa izmiješaj u povezanu smjesu.
- Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješaj sa ½ dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna pa pokriveno drži na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavi u zdjelu, pa dodaj dignuti kvasac, rastopljeni maslac, jaja, sol i šećer. Dodaj mlako mlijeko i mijesi tijesto dok se ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenke posude.
- Dobro pokriveno stavi na toplo mjesto da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne veličine. Zatim ga iz zdjele prebaci na pobrašnjenu dasku i premijesi pa valjkom razvaljaj na 1,5 cm debljine, premaži pripremljenim nadjevom od maka, savij ga i izrežite na komade. Svakome malo stisni krajeve, pa ih poslaži u namašćeni lim jedan do drugoga, a prije toga svaki sa strane malo namaži maslacem da bi se lakše odvajali.
- Sve pokrij ubrusom i stavi na toplo mjesto da se ponovno diže, oko 40 minuta. Stavi u zagrijanu pećnicu i peci na 180 stupnjeva otprilike 35 minuta. Pečene brioše izvadi iz lima, razdvoji jedan od drugoga, pospi šećerom u prahu i posluži.