Francuski slatki kruh brioche vrlo ležerno svrstat ćemo u najveće gastronomske užitke, a s nama će se složiti svi oni koji su ih do sada već isprobali. Riječ je o kruhu koji je ime dobio po siru brie koji se nekada koristio za izradu ovog kruha. Recepata za brioche kruh i peciva ima na tisuće, a svima im je zajednička jedna stvar – težiti postizanju mekoće divnog kruha s maslacem. Neki recepti baziraju se samo na mlijeku i maslacu, dok neki dodaju vrhnje ili jogurt.
Donosimo vam recept koji koristi sve navedeno, ali ujedno donosi i perfektne zalogaje pahuljastih peciva. Peciva možete koristiti u slatkim varijantama uz džemove ili pak ih pripremati u obliku peciva za hamburgere ili sendviče od finih sireva. S obzirom na vlastite želje, prilagođavajte također i količine šećera i soli u tijestu. Osim recepta, za pripremu brioche peciva potrebno je i mnogo strpljenja stoga se dobro naoružajte kako bi mogli uživati u ukusnim zalogajima mekim poput oblaka.
Sastojci:
- 4 žličice suhog kvasca
- 1/3 šalice vode
- 1/3 šalice mlijeka
- 2 žlice kiselog vrhnja ili jogurta
- 4 šalice brašna
- 2 žličice soli
- 3 žlice šećera
- 4 jaja
- 150 g maslaca
Postupak:
- Pomiješajte zagrijanu vodu i mlijeko s kvascem. Pustite da stoji oko pet minuta.
- Dodajte brašno i sol i umijesite ljepljivo tijesto.
- Dodajte jaja i vrhnje ili jogurt.
- Na kraju ubacite šećer i mijesite još malo.
- Umijesite i maslac, dodajući ga malo po malo kako bi se u potpunosti izgubio u tijestu. Tijesto mora biti meko.
- Mijesite još desetak minuta dok se tijesto u potpunosti ne počne odvajati od rubova zdjele.
- Prekrijte ga čistom krpom i pustite neka se diže barem sat vremena.
- Povremeno ga premijesite kako bi ispustili zrak i pospremite u hladnjak na najmanje dva sata, a najbolje preko noći.
- Kada je odstajalo, napravite oblike koje želite, ukrasite ih po svom ukusu i pecite na 200 stupnjeva oko 25 minuta.
- Radite li manja peciva, neka se peku oko 15 minuta ili dok ne dobiju boju.
Dobar tek!