Recepti 07. rujna 2016.

Započnite dan ukusnim domaćim kruhom!

kruh
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Perporučamo domaći kruh koji najbolje paše s maslacem i pekmezom iz vlastite proizvodnje

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 229

Potrebno vam je

  • 1 kom suhi kvasac
  • 100 g zobene pahuljice
  • 300 g integralno brašno
  • 150 g glatko brašno
  • 1 mala žlica sol
  • 1 mala žlica šećer, kristal
  • 300 ml voda
  • 30 g maslac, neslani
  • 1 žlica ulje suncokretovo

Priprema

  1. Maslac i 200 ml vode zagrijte dok se maslac ne otopi. Zatim umiješajte zobene pahuljice i ostavite oko 5 min da malo omekšaju. U to umiješajte 100 ml hladne vode.
  2. Brašno, kvasac, sol i šećer pomiješajte u zdjeli pa tome dodajte pahuljice s vodom i maslacem. U zdjeli ili na pobrašnjeloj plohi umijesite tjesto, po potrebi dodajte još koju kap vode. Ostavite tijesto da se diže pod krpom dok se ne udvostruči, oko 1 sat. Zatim ga premijesite i oblikujte po želji - ja sam napravila štrucu.
  3. Pećnicu zagrijte na 200°C, a u pleh stavite papir za pečenje. Kruh prebacite u pleh, po površini oštrim nožem izrežite crte, premažite ga s malo ulja i posipajte zobenim pahuljicama. Neka odmori još 15 min, dok se pećnica ne zagrije.
  4. Pecite oko 35 min, tj. dok kruh ne primi lijepu smeđu boju. Izvadite odmah iz pleha i zamotajte u krpu. Kad se malo ohladi, spreman je! Dobar tek!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.