gastro postao
Perporučamo domaći kruh koji najbolje paše s maslacem i pekmezom iz vlastite proizvodnje
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 229
Potrebno vam je
- 1 kom suhi kvasac
- 100 g zobene pahuljice
- 300 g integralno brašno
- 150 g glatko brašno
- 1 mala žlica sol
- 1 mala žlica šećer, kristal
- 300 ml voda
- 30 g maslac, neslani
- 1 žlica ulje suncokretovo
Priprema
- Maslac i 200 ml vode zagrijte dok se maslac ne otopi. Zatim umiješajte zobene pahuljice i ostavite oko 5 min da malo omekšaju. U to umiješajte 100 ml hladne vode.
- Brašno, kvasac, sol i šećer pomiješajte u zdjeli pa tome dodajte pahuljice s vodom i maslacem. U zdjeli ili na pobrašnjeloj plohi umijesite tjesto, po potrebi dodajte još koju kap vode. Ostavite tijesto da se diže pod krpom dok se ne udvostruči, oko 1 sat. Zatim ga premijesite i oblikujte po želji - ja sam napravila štrucu.
- Pećnicu zagrijte na 200°C, a u pleh stavite papir za pečenje. Kruh prebacite u pleh, po površini oštrim nožem izrežite crte, premažite ga s malo ulja i posipajte zobenim pahuljicama. Neka odmori još 15 min, dok se pećnica ne zagrije.
- Pecite oko 35 min, tj. dok kruh ne primi lijepu smeđu boju. Izvadite odmah iz pleha i zamotajte u krpu. Kad se malo ohladi, spreman je! Dobar tek!