Sočni slatko-kiseli pileći bataci iz pećnice

Sweet 'n' Salty by Matea
Velik broj ljudi će reći da im je piletina najdraže meso. Ili barem ono koje najčešće jedu. A za obiteljskim stolom će vjerojatno svi najprije posegnuti za batakom. Da izbjegnemo svađu za stolom, u današnjem receptu koristimo isključivo batake.
Vidi originalni članak

Budući da s piletinom često završimo na najjednostavnijim načinima pripreme, da ne kažem pomalo dosadnima, neka nas današnji bataci odvedu malo istočnije. 

Formula za količinu je jednostavna: broj osoba pomnožen s minimalno dva. Ili tri, jer će vam ovi ljepljivi i sočni bataci biti toliko ukusni da ćete htjeti još. Recept je pisan za količinu od četiri pileća bataka, a vi slobodno prilagodite sastojke broju ljudi.

 

Sweet 'n' Salty Tjestenina sa slanim inćunima za manje od 15 minuta

 

Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu

 

Potrebni sastojci:

  • 4 bataka
  • 3 žlice soja umaka
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 2 lice meda
  • 1 žličica češnjaka u granulama
  • Kajenski papar
  • Đumbir u prahu

 

Sweet 'n' Salty Pužići sa sirom i češnjakom - za doručak, ručak i večeru

 

Priprema:

  1. Sve sastojke za preljev pomiješajte. Đumbir i kajenski papar dozirajte ovisno o vlastitim preferencijama. Sol nije potrebna zbog slanoće soja umaka.
  2. Batake posušite, posložite u lim za pečenje i prelijte dobivenim preljevom. Izmiješajte rukama kako bi se svi sastojci proželi.
  3. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i pecite na 200 stupnjeva. Nakon što je prošlo prvih 20 minuta, uklonite aluminijsku foliju i pecite otkriveno. Svakih desetak minuta okrećite batake kako bi ravnomjerno tamnili sa svih strana i prelijevajte ih umakom s dna posude za pečenje. Neka vas ne zabrinjava što je umak većinu vremena dosta rijedak. Nakon otprilike 40 minuta pečenja će uslijediti redukcija i dobit ćete ljepljive batake i umak, baš kao na slici.
  4. Vrijeme pečenja ovisi o količini i veličini bataka. Meni je trebalo otprilike sat i 15 minuta kako bi umak postao gust i bataci ljepljivi.

 

 

Dobar tek!

 

Posjeti Gastro.hr