Sretan Uskrs: Mirisan i mekan brioche kruh s jajima

Slavonka
Kod nas u Slavoniji se za Uskrs pripremaju mali vjenčići od dizanog tijesta u koje se onda stavi obojeno jaje. Ja sam, ove godine, htjela napraviti jedan pravi ukras za cijeli stol koji će, naravno, isto biti jestiv!
Vidi originalni članak

Ovo meko brioche pecivo možete jesti u slatkoj i u slanoj varijanti. Osjetite slatkoću i slanost tako da paše, stvarno, u bilo kojoj kombinaciji.

 

Foodgasm Zapečeni buncek s hrenom i sirom za posljednje hladne dane

 

Kruh je tako dobro mirisao da je jedva izdržao fotografiranje! Morala sam požuriti da možemo uživati u toplom pecivu i maslacu. Kao i svako brioche pecivo, i ovo je najbolje konzumirati dok je toplo. Da biste mu zadržali mekoću, nakon što se prohladi, savjetujem vam da ga spremite u plastičnu posudu s poklopcem ili u obično vrećicu sa zatvaračem. Iako vam neće ostati ništa za spremiti i vjerojatno ćete morati ubrzo raditi još jedan…

 

Foodgasm Najsočniji ikad: Genijalan brownie bez brašna

 

Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

Potrebno vam je:

  • 500 g brašna +50-100 g za miješenje tijesta
  • 60 g šećera
  • ½ jušne žlice soli
  • 1 žlica instant kvasca suhog
  • 150 ml mlijeka
  • 60 g maslaca
  • 2 jaja

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka

Postupak pripreme:

  1. U posudi pomiješajte brašno, kvasac i šećer. 
  2. Na laganoj vatri zagrijte mlijeko u i njemu otopite maslac. Pustite da se ohladi do sobne temperature kako ne bi bio jako vruć i utjecao na kvasac.
  3. Mlijeko i maslac sobne temperature dodajte suhim sastojcima uz neprestano miješanje kuhačom.
  4. Zatim, dodajte dva jaja i sve dobro promiješajte.
  5. Kada su se svi sastojci sjedinili, tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite barem 10 minuta. Dodajte još brašna ako je potrebno.
  6. Tijesto mora biti meke konzistencije i ne bi se trebalo jako lijepiti a to ćete postići ako budete mijesili 10-ak minuta.
  7. Nakon 10 minuta, tijesto prebacite u posudu, pokrijte krpom i pustite da se diže 30 minuta.
  8. Kada se tijesto diglo, kratko ga premijesite i podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio rolajte u oblik konopca dužine 50-ak centimetara.
  9. Zatim, isprepletite dva dijela jedno oko drugoga i formirajte vijenac na papiru za pečenje.
  10. Vijenac prebacite na tepsiju u kojoj ćete ga peći.
  11. Za dekoraciju, napravite mjesto za 5 pisanica. Najbolje ih je pozicionirati između dva “konopca”, kao da su u gnijezdu.
  12. Kada ste stavili sva jaja, vijenac pokrijte krpom i pustite na toplom da se diže dok vam se ne zagrije pećnica na 180 stupnjeva. Ako vam je pećnica super brza i zagrije se za 5 minuta, pustite barem 10-ak minuta da se diže.
  13. Prije pečenja premažite razmućenim jajetom i mlijekom.
  14. Vijenac pecite 20-25 minuta. Nakon 20 minuta provjerite tijesto tako što lagano prstom utisnete u pečeni kruh. Ako se tijesto vrati u početnu poziciju, onda je gotovo. Ako ne, pecite još koju minutu pazeći da vam ne zagori.
  15. Poslužite toplo, uz maslac ili domaći pekmez!

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr