Kolumne 21. travnja 2019.

Sretan Uskrs: Mirisan i mekan brioche kruh s jajima

foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Kod nas u Slavoniji se za Uskrs pripremaju mali vjenčići od dizanog tijesta u koje se onda stavi obojeno jaje. Ja sam, ove godine, htjela napraviti jedan pravi ukras za cijeli stol koji će, naravno, isto biti jestiv!

Ovo meko brioche pecivo možete jesti u slatkoj i u slanoj varijanti. Osjetite slatkoću i slanost tako da paše, stvarno, u bilo kojoj kombinaciji.

 

Možda vas zanima... Zapečeni buncek s hrenom i sirom za posljednje hladne dane Kolumne

 

Kruh je tako dobro mirisao da je jedva izdržao fotografiranje! Morala sam požuriti da možemo uživati u toplom pecivu i maslacu. Kao i svako brioche pecivo, i ovo je najbolje konzumirati dok je toplo. Da biste mu zadržali mekoću, nakon što se prohladi, savjetujem vam da ga spremite u plastičnu posudu s poklopcem ili u obično vrećicu sa zatvaračem. Iako vam neće ostati ništa za spremiti i vjerojatno ćete morati ubrzo raditi još jedan…

 

Možda vas zanima... Najsočniji ikad: Genijalan brownie bez brašna Kolumne

 

Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

Potrebno vam je:

  • 500 g brašna +50-100 g za miješenje tijesta
  • 60 g šećera
  • ½ jušne žlice soli
  • 1 žlica instant kvasca suhog
  • 150 ml mlijeka
  • 60 g maslaca
  • 2 jaja

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka

Postupak pripreme:

  1. U posudi pomiješajte brašno, kvasac i šećer. 
  2. Na laganoj vatri zagrijte mlijeko u i njemu otopite maslac. Pustite da se ohladi do sobne temperature kako ne bi bio jako vruć i utjecao na kvasac.
  3. Mlijeko i maslac sobne temperature dodajte suhim sastojcima uz neprestano miješanje kuhačom.
  4. Zatim, dodajte dva jaja i sve dobro promiješajte.
  5. Kada su se svi sastojci sjedinili, tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite barem 10 minuta. Dodajte još brašna ako je potrebno.
  6. Tijesto mora biti meke konzistencije i ne bi se trebalo jako lijepiti a to ćete postići ako budete mijesili 10-ak minuta.
  7. Nakon 10 minuta, tijesto prebacite u posudu, pokrijte krpom i pustite da se diže 30 minuta.
  8. Kada se tijesto diglo, kratko ga premijesite i podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio rolajte u oblik konopca dužine 50-ak centimetara.
  9. Zatim, isprepletite dva dijela jedno oko drugoga i formirajte vijenac na papiru za pečenje.
  10. Vijenac prebacite na tepsiju u kojoj ćete ga peći.
  11. Za dekoraciju, napravite mjesto za 5 pisanica. Najbolje ih je pozicionirati između dva “konopca”, kao da su u gnijezdu.
  12. Kada ste stavili sva jaja, vijenac pokrijte krpom i pustite na toplom da se diže dok vam se ne zagrije pećnica na 180 stupnjeva. Ako vam je pećnica super brza i zagrije se za 5 minuta, pustite barem 10-ak minuta da se diže.
  13. Prije pečenja premažite razmućenim jajetom i mlijekom.
  14. Vijenac pecite 20-25 minuta. Nakon 20 minuta provjerite tijesto tako što lagano prstom utisnete u pečeni kruh. Ako se tijesto vrati u početnu poziciju, onda je gotovo. Ako ne, pecite još koju minutu pazeći da vam ne zagori.
  15. Poslužite toplo, uz maslac ili domaći pekmez!

Dobar tek!

 | Author: Slavonka foto: Slavonka  | Author: Slavonka foto: Slavonka  | Author: Slavonka foto: Slavonka  | Author: Slavonka foto: Slavonka  | Author: Slavonka foto: Slavonka  | Author: Slavonka foto: Slavonka  | Author: Slavonka foto: Slavonka  | Author: Slavonka foto: Slavonka

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.