Ovo meko brioche pecivo možete jesti u slatkoj i u slanoj varijanti. Osjetite slatkoću i slanost tako da paše, stvarno, u bilo kojoj kombinaciji.
Kruh je tako dobro mirisao da je jedva izdržao fotografiranje! Morala sam požuriti da možemo uživati u toplom pecivu i maslacu. Kao i svako brioche pecivo, i ovo je najbolje konzumirati dok je toplo. Da biste mu zadržali mekoću, nakon što se prohladi, savjetujem vam da ga spremite u plastičnu posudu s poklopcem ili u obično vrećicu sa zatvaračem. Iako vam neće ostati ništa za spremiti i vjerojatno ćete morati ubrzo raditi još jedan…
Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Potrebno vam je:
- 500 g brašna +50-100 g za miješenje tijesta
- 60 g šećera
- ½ jušne žlice soli
- 1 žlica instant kvasca suhog
- 150 ml mlijeka
- 60 g maslaca
- 2 jaja
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 2 žlice mlijeka
Postupak pripreme:
- U posudi pomiješajte brašno, kvasac i šećer.
- Na laganoj vatri zagrijte mlijeko u i njemu otopite maslac. Pustite da se ohladi do sobne temperature kako ne bi bio jako vruć i utjecao na kvasac.
- Mlijeko i maslac sobne temperature dodajte suhim sastojcima uz neprestano miješanje kuhačom.
- Zatim, dodajte dva jaja i sve dobro promiješajte.
- Kada su se svi sastojci sjedinili, tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite barem 10 minuta. Dodajte još brašna ako je potrebno.
- Tijesto mora biti meke konzistencije i ne bi se trebalo jako lijepiti a to ćete postići ako budete mijesili 10-ak minuta.
- Nakon 10 minuta, tijesto prebacite u posudu, pokrijte krpom i pustite da se diže 30 minuta.
- Kada se tijesto diglo, kratko ga premijesite i podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio rolajte u oblik konopca dužine 50-ak centimetara.
- Zatim, isprepletite dva dijela jedno oko drugoga i formirajte vijenac na papiru za pečenje.
- Vijenac prebacite na tepsiju u kojoj ćete ga peći.
- Za dekoraciju, napravite mjesto za 5 pisanica. Najbolje ih je pozicionirati između dva “konopca”, kao da su u gnijezdu.
- Kada ste stavili sva jaja, vijenac pokrijte krpom i pustite na toplom da se diže dok vam se ne zagrije pećnica na 180 stupnjeva. Ako vam je pećnica super brza i zagrije se za 5 minuta, pustite barem 10-ak minuta da se diže.
- Prije pečenja premažite razmućenim jajetom i mlijekom.
- Vijenac pecite 20-25 minuta. Nakon 20 minuta provjerite tijesto tako što lagano prstom utisnete u pečeni kruh. Ako se tijesto vrati u početnu poziciju, onda je gotovo. Ako ne, pecite još koju minutu pazeći da vam ne zagori.
- Poslužite toplo, uz maslac ili domaći pekmez!
Dobar tek!