Kolumne 1062 prikaza 23. ožujka 2019.

Zapečeni buncek s hrenom i sirom za posljednje hladne dane

Ena Kokanović
gastro postao gastro.24sata.hr
Još je malo hladnog vremena ostalo za degustiranje pravih zimskih jela. Ovu kombinaciju sam probala u mom omiljenom restoranu u Novom Sadu, restoranu Plava Frajla. Na prvu mi nije zvučalo fino, ali me na kraju oduševilo.

U Frajli su, ako se ne varam, koristili dimljeni buncek dok ja, ovaj puta, nisam pronašla dimljenu nego jednu nogicu vulgaris. Možda i vama to ne zvuči privlačno, ali vjerujte mi, kombinacija savršeno mekanog kuhanog bunceka, hrena, jogurta i sira će vas raspametiti!

 

Možda vas zanima... Slasne lazanje od palente i nova vrsta salate od cikle Kolumne

 

Samo da napomenem kako nisam dobila recept od Frajle, ovo radim po sjećanju kako je izgledalo jelo i kakvog je okusa bilo!

 

Možda vas zanima... Slavonska “nakitita” pogača - mirisna mesna gozba Kolumne

 

Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

 

Možda vas zanima... Najsočniji ikad: Genijalan brownie bez brašna Kolumne

 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

Potrebno vam je:

  • 1 buncek (moj je bio oko 1,2 kg)
  • 2-3 mlada luka
  • 300 g punomasnog jogurta
  • 150 g umaka od hrena (ono što najčešće možete kupiti u trgovini)
  • 300 g ribane Mozzarelle
  • 800 g krumpira/krumpira
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica papra u zrnu
  • 1 žlica sušene mrkve,
  • 1 žlica sušenog peršina
  • 1 žlica sušenog celera (sve ove začine možete dodati svježe, ja imam sušenog domaćeg bilja pa to koristim)
  • Voda

Postupak pripreme:

  1. Prvo ogulite krumpir i narežite ga na kocke.
  2. Buncek stavite u odgovarajući lonac tako da budete sigurni da će ga tekućina u potpunosti prekriti.
  3. Dodajte u lonac narezan i krumpir, mladi luk, sol, papar i sve ostale začine.
  4. Sve to polijte vodom do vrha lonca i stavite kuhati.
  5. Moj od 1,2 kg se kuhao dva sata računajući od prvog ključanja vode. Svakih pol sata sam ga malo
  6. probola nožem kako bi pustio tekućinu i što bolje se skuhao.
  7. Uključite pećnicu na 200 stupnjeva i pustite ju nek se grije.
  8. Kada vam je buncek kuhan ( to ćete znati tako što vam se povukao s kosti i lagano se odvaja kada ga
  9. krenete rezati), izvadite ga na dasku, otkostite i odvojite mesni dio koji želite jesti.
  10. Isto tako, iz tekućine izvadite kuhane krumpiriće i posložite ih u posudu za pečenje. Ja sam koristila
  11. keramičke posudice ali poslužit će i obična vatrostalna.
  12. Savjetujem vam da probate kuhani krumpir. Često povuče dosta soli ali zna ostati i neslan pa ako je
  13. potrebno, posolite. Nakon toga pospite pola količine ribanog sira.
  14. Mesni dio bunceka narežite na kockice i složite na kuhani krumpir i naribani sir.
  15. U posebnoj posudi pomiješajte jogurt i hren te dodajte 1 žličicu soli i dosta svježe mljevenog papra.
  16. Sve to promiješajte i prelijte preko bunceka i rasporedite po cijeloj površini.
  17. Preko svega pospite ostatak ribanog sira i pecite u pećnici 15 minuta.

Dobar tek!

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović  | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović  | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.