Kolumne 23. ožujka 2019.

Zapečeni buncek s hrenom i sirom za posljednje hladne dane

foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Još je malo hladnog vremena ostalo za degustiranje pravih zimskih jela. Ovu kombinaciju sam probala u mom omiljenom restoranu u Novom Sadu, restoranu Plava Frajla. Na prvu mi nije zvučalo fino, ali me na kraju oduševilo.

U Frajli su, ako se ne varam, koristili dimljeni buncek dok ja, ovaj puta, nisam pronašla dimljenu nego jednu nogicu vulgaris. Možda i vama to ne zvuči privlačno, ali vjerujte mi, kombinacija savršeno mekanog kuhanog bunceka, hrena, jogurta i sira će vas raspametiti!

 

Možda vas zanima... Slasne lazanje od palente sa salatom od cikle Kolumne

 

Samo da napomenem kako nisam dobila recept od Frajle, ovo radim po sjećanju kako je izgledalo jelo i kakvog je okusa bilo!

 

Možda vas zanima... Slavonska “nakitita” pogača - mirisna mesna gozba Kolumne

 

Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

 

Možda vas zanima... Najsočniji ikad: Genijalan brownie bez brašna Kolumne

 

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

Potrebno vam je:

  • 1 buncek (moj je bio oko 1,2 kg)
  • 2-3 mlada luka
  • 300 g punomasnog jogurta
  • 150 g umaka od hrena (ono što najčešće možete kupiti u trgovini)
  • 300 g ribane Mozzarelle
  • 800 g krumpira/krumpira
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica papra u zrnu
  • 1 žlica sušene mrkve,
  • 1 žlica sušenog peršina
  • 1 žlica sušenog celera (sve ove začine možete dodati svježe, ja imam sušenog domaćeg bilja pa to koristim)
  • Voda

Postupak pripreme:

  1. Prvo ogulite krumpir i narežite ga na kocke.
  2. Buncek stavite u odgovarajući lonac tako da budete sigurni da će ga tekućina u potpunosti prekriti.
  3. Dodajte u lonac narezan i krumpir, mladi luk, sol, papar i sve ostale začine.
  4. Sve to polijte vodom do vrha lonca i stavite kuhati.
  5. Moj od 1,2 kg se kuhao dva sata računajući od prvog ključanja vode. Svakih pol sata sam ga malo
  6. probola nožem kako bi pustio tekućinu i što bolje se skuhao.
  7. Uključite pećnicu na 200 stupnjeva i pustite ju nek se grije.
  8. Kada vam je buncek kuhan ( to ćete znati tako što vam se povukao s kosti i lagano se odvaja kada ga
  9. krenete rezati), izvadite ga na dasku, otkostite i odvojite mesni dio koji želite jesti.
  10. Isto tako, iz tekućine izvadite kuhane krumpiriće i posložite ih u posudu za pečenje. Ja sam koristila
  11. keramičke posudice ali poslužit će i obična vatrostalna.
  12. Savjetujem vam da probate kuhani krumpir. Često povuče dosta soli ali zna ostati i neslan pa ako je
  13. potrebno, posolite. Nakon toga pospite pola količine ribanog sira.
  14. Mesni dio bunceka narežite na kockice i složite na kuhani krumpir i naribani sir.
  15. U posebnoj posudi pomiješajte jogurt i hren te dodajte 1 žličicu soli i dosta svježe mljevenog papra.
  16. Sve to promiješajte i prelijte preko bunceka i rasporedite po cijeloj površini.
  17. Preko svega pospite ostatak ribanog sira i pecite u pećnici 15 minuta.

Dobar tek!

 | Author: Slavonka foto: Slavonka  | Author: Slavonka foto: Slavonka  | Author: Slavonka foto: Slavonka

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.