Kolumne Foodmas 15. prosinca 2018.

Slavonska “nakitita” pogača - mirisna mesna gozba

foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Pogača je jedan od starih recepata koji i dan danas koristimo u mojoj obitelji i svi se uvijek jednako veselimo. Ne može ništa nadmašiti miris svježe pečene pogače, pržene slanine i kuhanih dimljenih slavonskih delicija! Vjerujem da su vam već sad počele curiti sline, ne krivim vas…

Pogača se, u mojoj obitelji, priprema za slavlja. Iako jednostavna, pogača je ipak svečano jelo. Tu pokazujete svoje umijeće pečenja pogače, ali i začinjavanja suhomesnatih proizvoda.

 

 | Author: Slavonka foto: Slavonka


Ova pogača se zove “nakitita” jer je okićena s mesom. U mom selu, Gundincima, imamo još jednu pogaču koja se zove “proodača”. Ta pogača se pravi kada dijete prohoda. Umjesto mesa, unutra idu kovanice pa možete i zaraditi. Svi kidaju po komad – kocku pogače zajedno s poklopcem pogače i tako igrate ovaj slavonski loto. Ja sam jednom pronašla u toj pogači kovanicu od 25 kuna, možete zamisliti tog veselja?!

Pošto je pogača, kao što već rekoh, svečano jelo, idealna je i za blagdane. Pogotovo ako vam dolazi velika obitelj na ručak.
Hitno mi je trebalo najfinije meso za ovu pogaču pa sam opet trknula u Ravlić mesnicu i zamolila dragog mesara za najbolje komade slanine, dimljenih rebara i kobasice. Na kraju mi je rekao “Pa nećeš valjda raditi pogaču bez masti?” i ubacio i domaću Ravlić svinjsku mast. Dobar mesar vam je pola posla, kažem vam ja…

 

Možda vas zanima... Sporo pečena svinjetina i druge delicije za blagdanski stol Kolumne

 

Enu zapratite na njezinom blogu Foodgasm by Ena, Facebook stranici i Instagram profilu, a u nastavku pogledajte video recept za ovo divno blagdansko jelo.
 


Za kvasac će vam trebati:

  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 2 žlice brašna

Za tijesto:

  • 650 ml mlake vode
  • 1 žlica Ravlić svinjske masti
  • 750 g brašna
  • 1 žličica soli

Meso:

Za preljev:

  • 3 velike žlice Ravlić otopljene masti

Postupak pripreme:

  1. Kocku kvasca izmrvite u posudu, dodajte šećer i mlako mlijeko. Lagano promiješajte dok se kvasac u potpunosti ne otopi. Kada je kvasac otopljen, dodajte brašno i dobro promiješajte. Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite 15 minuta da se kvasac digne.
  2. U posudu za miksanje dodajte kvasac, žlicu masti i sol.
  3. Pustite da lagano miksa i postepeno dodajte vodu, a zatim i brašno.
  4. Naravno, možete i ručno mijesiti pogaču ali trebate mijesiti barem 15-20 minuta, dok se ne razvije gluten jer tijesto mora biti mekano.
  5. Kada ste dodali svu količinu brašna, pustite mikser prvo da miksa na lakšoj brzini 5 minuta, a idućih 5 neka miksa na duplo jačoj brzini. Na primjer, ja imam raspon od 1-6 brzina. Prvih pet minuta sam miksala na 2, a zadnjih pet minuta na četvrtoj brzini.
  6. Kada je tijesto spremno, rasporedite ga u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. 
  7. Pogaču prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom da se diže 30 minuta.
  8. Dok se pogača diže, pripremite ukrase s kojima ćete okiti pogaču.
  9. Ravlić kobasice i dimljena rebra narežite na komade i stavite kuhati. Kobasicu je, nakon što prokuha, dovoljno kuhati 20 minut, a rebra kuhate sve dok meso ne pada s kosti.
  10. Slaninu narežite na deblje komade (cca 1 cm) i prepržite ih na tavi na koju ste stavili 1 žlicu Ravlić masti. 
  11. Slaninu pržite 3 minute sa svake strane, tako pusti aromu, dobije koricu a opet ostane mekana iznutra.
  12. Kada se pogača digla, upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Kada je pećnica zagrijana, pecite pogaču 20-30 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu koricu i gore i dolje. Slobodno ju nakon 20 minuta izvadite i pažljivo pogledajte dno, ako je boja ujednačena i gore i dolje, gotova je. Ako nije, pustite ju još 10 minuta nek se peče.
  13. Ako budete radili duplu porciju, trebate i pojačati vrijeme pečenja. Ako je dupla mjera, onda se pogača zna peći i po 1 h na ovako visokoj temperaturi!
  14. Kada je prošlo 30 minuta, izvadite pogaču i umotajte ju u čiste krpe pa u čistu toplu deku i pustite da odmori barem pola sata. Tako će korica omekšati a pogača iznutra biti sočna. Ne bojte se, ne gubi na hrskavosti.
  15. Dok se pogača odmara, otopite 3 velike žlice masti na laganoj vatri.
  16. Pogaču režete tako da joj prvo odrežete poklopac – površinski dio pri samom vrhu. 
  17. Zatim prorežite kockice u samoj pogači. Ne morate rezati do donje korice, bitno je samo da se ovaj mekani dio izreže.
  18. Cijelu pogaču prelijete s otopljenom Ravlić mast i okitite kuhanom kobasicom, rebrima i slaninom.
  19. Sve to poslužite uz koju čašicu rakijice, dobru domaću turšiju i naravno, uz dobro društvo!

Dobar tek!

 | Author: Slavonka foto: Slavonka  | Author: Slavonka foto: Slavonka  | Author: Slavonka foto: Slavonka

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.