Kolumne Foodmas 5813 prikaza 09. prosinca 2018.

Sporo pečena svinjetina i druge delicije za blagdanski stol

Ena Kokanović
gastro postao gastro.24sata.hr
Prosinački recepti su mi najdraži! Od slanih do slatkih jela i nezaobilazne francuske salate! Osjeti se veseli duh i u kuhinji pa si, dok kuham, pustim božićne pjesme i uživam!

Niti jedan blagdanski stol kod nas ne može proći bez fino pečenog odojka. Najčešće se peče u komadu s bazičnim začinima, ali danas za vas imam jednu aromatičniju ideju. Inspirirao me Gordon Ramsay koji u svojoj kuharici ima sporo pečenu potrbušinu, samo što sam ja recept malo prilagodila vlastitom ukusu.

 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

 

Dragi mesar iz Ravlić mesnice mi je dao najbolji komad mesa za ono za što je meni bilo potrebno. Čak je pazio i da bude lijepo odrezan da bude fotogeničan. Na meni je bilo samo da to lijepo pripremim. Svinjska potrbušina je “slatko” meso, a da biste postigli tu slatkoću, morate joj pružiti puno ljubavi i vremena. Ovaj recept zahtjeva dosta vremena, ali će vas oduševiti okusom i aromama.

Dozvolite božićnim začinima da uđu u vaša slana jela i pustite ih da vas oduševe.

 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović


Enu zapratite na njezinom blogu Foodgasm by Ena, Facebook stranici i Instagram profilu, a u nastavku pogledajte video recept za ovo divno blagdansko jelo.
 

 

Potrebno vam je:

  • 2 kg Ravlić svinjske potrbušine 
  • 500-800 ml kokošjeg temeljca
  • 300 ml bijelog vina
  • 1 žlica ulja
  • 1 čajna žličica kima
  • 3 zvijezde anisa
  • 3 lovorova lista
  • ½ žličice  mljevenog kardamoma
  • 1 komorač narezan na četvrtine
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica papra

Za umak:

  • 1 žlica senfa
  • 2 žličice brašna

Za salatu od mrkve i jabuke:

  • 2 granny smith jabuke
  • 2 mrkve
  • 1 žlica soka od limuna
  • Dresing za salatu:
  • 1 žličica senfa
  • 100 ml jogurta
  • 1 žličica sušenog vlasca
  • Sol i papar po ukusu

Postupak pripreme:

  1. Prvo prorežete kožu na potrbušini kako bi ju što bolje začinili. Možete rezati u oblik romba ili jednostavne linije.
  2. Dobro posolite i popaprite komad mesa sa svake strane. Osobito kožu. Što ju više solite, to će ona biti hrskavija. 1 žlica soli je dovoljna ali slobodno dodajte još, po vlastitom ukusu.
  3. U dubljoj tavi zagrijte 1 žlicu ulja. Na zagrijano ulje dodajte začine u komadu: anis, kim i lovor.
  4. Kratko ih pržite na laganoj vatri dok ne puste miris. Pogurajte ih sastrane u tavi kako bi imali mjesta za komad mesa.
  5. Potrbušinu stavite peći na dobro zagrijanu tavu. Prvo pečete sa strane gdje je koža. 
  6. S te strane ju pržite minimalno 5 minuta, dok se ne napravi fina korica.
  7. Nakon pet minuta, preokrenite komad mesa i podlijte vinom. Pazite da vam nikakva tekućina ne dodiruje kožicu kako bi ona ostala hrskava.  Pustite da vino prokuha.
  8. Kada je prokuhalo, dodajte kokošjeg temeljca onoliko koliko je dovoljno da  pokrije dno tave ali opet pazeći da ne dodiruje kožicu. Pustite da se komad mesa tako kuha još 10 minuta.
  9. Upalite pećnicu i pustite ju da se grije na 180 stupnjeva.
  10. Nakon što se 10 minuta komad mesa kuhao na tavi,pažljivo ga prebacite u posudu za pečenje!
  11. Podlijte meso tekućinom iz tave, opet, pazeći da tekućina ne dotiče kožicu. Dodajte i ostatak kokošjeg temeljca. Što više temeljca dodate, to ćete više tekućine imati za umak kasnije.
  12. Oko komada mesa posložite i grubo narezane komade komorača.
  13. Sve to zajedno stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 2,5h!
  14. Nakon što je prošlo 2,5h, tekućinu od pečenja procijedite u posebnu posudu a meso ostavite u posudi za pečenje neka odmori. Slobodno posolite opet odozgora.
  15. Na zagrijanu tavu dodajte 1 žlicu senfa. Pustite ju kratko da se zagrije i podlijte s tekućinom od pečenja. Probajte i posolite i popaprite po želji. Umak je izuzetno aromatičan!
  16. Odvojite tri žlice umaka u posebnu posudu i dodajte 2 žličice brašna. Dobro promiješajte i umiješajte u umak na tavi. Pustite da provrije i da se zgusne te ga prebacite u posudu za posluživanje.
  17. Salatu napravite netom prije posluživanja. Granny smith jabuku i mrkvu naribajte. Dodajte 1 žlicu soka od limuna i promiješajte.
  18. U posebnoj posudici promiješajte sve sastojke za dressing. Svakako probajte i prilagodite sol i papar po ukusu.
  19. Dresing prelijte preko salate i promiješajte.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.