Sudar velikana: Brownie cheesecake

Josipa Cindrić
Josipa je nova blogerica u našoj gastro obitelji koja, osim što obožava pripremu slastica, svoje kreacije objavljuje na Instagram profilu Cake Diary by Josipa. Tražite li inspiraciju za nove slatke zalogaje, Josipin profil svakako je pravo mjesto za vas!
Vidi originalni članak

Recept koji vam danas donosim je zapravo moj prvi cheesecake koji sam ikad napravila. Naime, nikada nisam bila fan podloge od keksa, kiselog sira u kolaču ili presušenog pečenog sira te sam stoga odlučila da je vrijeme da isprobam svoju idealnu kombinaciju.

 

nenadmašni Top 11 najboljih cheesecakeova svijeta

 

Odlučila sam se za podlogu od brownie kolača zato što se s čokoladom jednostavno ne može fulati, a mascarpone sa šlagom i svježim jagodama na vrhu pravi je pogodak! Ovaj kolač idealan je za sve prilike te će oduševiti i one najzahtjevnije goste!

Za pripremu brownie podloge trebat će vam: 

  • 80g glatkog brašna
  • 1 žlica kakaa
  • 1/4 žličice soli
  • 155g čokolade za kuhanje
  • 115g maslaca
  • 170g šećera
  • 50g šećera u prahu
  • 3 jaja 
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C, pripremite kalup za pečenje ( ja sam koristila kalup promjera 22 cm ) koji ćete namastiti ili obložiti papirom za pečenje
  2. Pomiješajte brašno, kakao i sol u jednoj posudi
  3. U posebnoj posudi otopite čokoladu i maslac na pari, nakon što se otope ugasite peć, ali ostavite posudu na peći te dodajte oba šećera u smjesu
  4. Maknite posudu s peći, dodajte jedno po jedno jaje (pazite kako nebiste previše miješali)
  5. Dodajte ekstrakt od vanilije i brašno na kraju te sve zajedno sjedinite
  6. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30min (provjerite sa čačkalicom) 
  7. Ostavite da se ohladi 4 sata u hladnjaku ili 1 sat u zamrzivaču (najbrže i najbolje ako stavite u zamrzivač, dovoljno je pola sata do sat vremena da se stisne) 
     


Za pripremu cheesecake torte potrebno vam je:

  • 1 mascarpone (500g)
  • 128g šećera u prahu
  • 3 žličice ekstrakta od vanilije
  • 250g vrhnja za šlag

Postupak pripreme:

  1. Istucite vrhnje za šlag u čvrsti šlag u jednoj posudi
  2. U drugoj posudi izmiješajte sir i šećer dok se sav šećer ne otopi
  3. Dodajte ekstrakt od vanilije i lagano promiješajte
  4. Ručno umiješajte šlag u smjesu sira i šećera
  5. Kremu izlijte na ohlađeni brownie (možete ju izliti u kalup u kojem se brownie pekao ili posebno staviti obruč za torte oko brownie-ja)
  6. Stavite na hlađenje najmanje 4-5 sati prije posluživanja 

Za kraj cheesecake možete ukrasiti sa dodatnim šlagom i svježim jagodama na vrhu.

Josipine fantastične uratke potražite na Instagram profilu Cake Diary by Josipa.

U slast!

Posjeti Gastro.hr