Recept koji vam danas donosim je zapravo moj prvi cheesecake koji sam ikad napravila. Naime, nikada nisam bila fan podloge od keksa, kiselog sira u kolaču ili presušenog pečenog sira te sam stoga odlučila da je vrijeme da isprobam svoju idealnu kombinaciju.
Odlučila sam se za podlogu od brownie kolača zato što se s čokoladom jednostavno ne može fulati, a mascarpone sa šlagom i svježim jagodama na vrhu pravi je pogodak! Ovaj kolač idealan je za sve prilike te će oduševiti i one najzahtjevnije goste!
Za pripremu brownie podloge trebat će vam:
- 80g glatkog brašna
- 1 žlica kakaa
- 1/4 žličice soli
- 155g čokolade za kuhanje
- 115g maslaca
- 170g šećera
- 50g šećera u prahu
- 3 jaja
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 180°C, pripremite kalup za pečenje ( ja sam koristila kalup promjera 22 cm ) koji ćete namastiti ili obložiti papirom za pečenje
- Pomiješajte brašno, kakao i sol u jednoj posudi
- U posebnoj posudi otopite čokoladu i maslac na pari, nakon što se otope ugasite peć, ali ostavite posudu na peći te dodajte oba šećera u smjesu
- Maknite posudu s peći, dodajte jedno po jedno jaje (pazite kako nebiste previše miješali)
- Dodajte ekstrakt od vanilije i brašno na kraju te sve zajedno sjedinite
- Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30min (provjerite sa čačkalicom)
- Ostavite da se ohladi 4 sata u hladnjaku ili 1 sat u zamrzivaču (najbrže i najbolje ako stavite u zamrzivač, dovoljno je pola sata do sat vremena da se stisne)
Za pripremu cheesecake torte potrebno vam je:
- 1 mascarpone (500g)
- 128g šećera u prahu
- 3 žličice ekstrakta od vanilije
- 250g vrhnja za šlag
Postupak pripreme:
- Istucite vrhnje za šlag u čvrsti šlag u jednoj posudi
- U drugoj posudi izmiješajte sir i šećer dok se sav šećer ne otopi
- Dodajte ekstrakt od vanilije i lagano promiješajte
- Ručno umiješajte šlag u smjesu sira i šećera
- Kremu izlijte na ohlađeni brownie (možete ju izliti u kalup u kojem se brownie pekao ili posebno staviti obruč za torte oko brownie-ja)
- Stavite na hlađenje najmanje 4-5 sati prije posluživanja
Za kraj cheesecake možete ukrasiti sa dodatnim šlagom i svježim jagodama na vrhu.
Josipine fantastične uratke potražite na Instagram profilu Cake Diary by Josipa.
U slast!