Šumske priče: Tjestenina s gljivama i slaninom

maXYama
Nije problem ako u kući nemam šećera ili kruha, nije problem ako ne jedem meso danima, ali ako nemam komad slanine, one fine mesnate onda postajem nervozna, depresivna i naginjem simptomima akutne panike...
Vidi originalni članak

Dakle, to koliko ja slaninu obožavam, dovoljno je reći da je redovno jedem bez kruha, ičega, možda uz malo luka. Sama po sebi, ona je dovoljna i za mene delikatesa bez premca i jedan od najzdravijih suhomesnatih proizvoda. Pokušala sam ovu teoriju nametnuti mojoj doktorici kada smo raspravljali o kolesterolu. Još se ne da, ali na dobrom sam putu, he he.

 

maxyama Janjetina s Papuka: Proljeće na moje janje slijeće!

 

 

Ljeto je neobično, kiša pada gotovo svaki dan i hoćeš-nećeš, šuma je puna gljiva, ali baš puna. Vrganja, žutica, trubača... i onih manje friendly.

Meni najdraže su one žute boje, jer ih vidim na 100 metara i jer su posebnog okusa i oblika, vrlo sočne i prefine na svakom tanjuru. Zato danas jedan jednostavan i ekonomičan recept od lisičarki/žutica s slaninom i tjesteninom koji će vas potaknuti da prošećete do šume ili bar prve pije i nabavite ove ljepotice.

 

maxyama Slasna svinjska rebarca za finale - zašto ne?

 

Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.

 

maxyama The Kolač - mamina slastica za svako doba i svačiji ukus

 

 

Sastojci:

  • 300 grama svježih žutica (lisičarki)
  • Ravlić mesnata slanina
  • žlica svinjske masti Ravlić
  • 1 glavica crvenog luka
  • 300 grama tjestenine u obliku rezanaca
  • pola žlice crvene mljevene paprike
  • pola žlice tucane paprike
  • sol
  • šaka sjeckanog svježeg peršin lista

Postupak pripreme:

  1. Nasjeckajte slaninu na manje komade i popržite na masti dok ne postane hrskava, izvadite sa strane pa na toj masnoći popržite nasjeckani luk do zlatne boje.
  2. Dodajte očišćene gljive (ne perite ih, samo očistite četkicom ili nožem), promiješajte i kratko sotirajte nekoliko minuta, dodajte mljevenu i tucanu papriku, malo vode ako je potrebno, malo soli, jer je slanina ostavila trag (papar po želji) pa isključite.
  3. Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi, i direktno je dodajte u gljive bez da ste ju cijedili ili "ne daj bože" ispirali pod mlazom vode.
  4. Promiješajte i zalijte s još malo tekućine u kojoj se tjestenina kuhala, puna je škroba i dati će predivan umak ovom jelu, dodajte sjeckani peršin i prženu slaninu, polako promiješajte i uživajte u mirisima slavonske šume.

Dobar tek!

 

Posjeti Gastro.hr