Superkombo: Pizza na podlozi od tikvica

Vedran Bošković
Ispunite svoj dan ovom zdravijom verzijom pizze od one klasične s čistim tijestom.
Vidi originalni članak

Podloga je, kao što naslov kaže, sačinjena od “biskvita” kojem sočnost daju upravo tikvice. Hrskavost dolazi od parmezana tako da je zastupljeno sve što treba imati jedno tijesto.



Osobno volim ova brza “tijesta”, iako to zapravo ni nije tijesto, jer nije da mi se jednom dogodilo da sam od nekog jela odustao jer mi se ne da čekati da tijesto naraste tj. da kvasac odradi svoje.



E da, hoćete li je napraviti u gluten free verziji? Najmanji problem, izbacite brašno i pojačajte parmezan. A što ako nemate parmezana. a ni potrebe za GF verzijom? Opet nema problema, dodajte brašna po izboru, iako i tu može ići brašno bez glutena. Opcija ima i više nego dovoljno, a na vama je samo da si priuštite ovaj zalogaj pravog comfort fooda.

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 2 jaja
  • 100 g brašna ili 150 g parmezana
  • sol
  • papar
  • češnjak u prahu
  • začinsko bilje (ja sam koristio mix dalmatinskih začina)

 

Slasni zalogaji Brzinski složenac od tikvica, patlidžana i mozzarelle


Nadjev za pizzu:

Sastojci:

  • 100 g mozzarelle
  • 150 g šampinjona
  • 100 g slanine/špeka
  • 100 g kobasice/šunkerice
  • 2-5 rajčica (ovisno o veličini)

 

Za kraj ljeta Povrtne lazanje s tikvicama, patlidžanom i sirevima


Po želji:

  • umak od rajčice
  • ljuti umak
  • bosiljak
  • mascarpone sir

 

nikad dosta... Slasni muffini s tikvicama i mozzarellom

 

Priprema:

  1. Tikvice naribajte i posolite te ostavite da odmore oko pola sata kako bi se višak vode lakše uklonio.
  2. Iscijediti ih i kuhinjskim papirom što više posušiti.
  3. Dodajte 2 jaja, brašno ili parmezan i začine u tikvice te dobro promiješati da se dobije jednolična smjesa.
  4. Oblikovati na blago nauljenom papiru za pečenje i staviti u pećnicu koju smo prethodno zagrijali na 220 stupnjeva na 20 minuta.
  5. Izvaditi iz pećnice kada vidite da je podloga postigla lijepu zlatnu boju i staviti nadjev po želji. U mom slučaju to je išlo ovim redoslijedom: naribana mozzarella te po četvrtinama: sjeckani šampinjoni, sjeckana slanina, sjeckana kobasica i sjeckana rajčica.
  6. Staviti u pećnicu na još 15 minuta.
  7. Kada je gotovo izvaditi iz pećnice te dodati eventualne sastojke po želji.



Ja sam ju poslužio jednim dijelom s mascarponeom, a jednim s ljutim umakom.

Napomenut ću da je pizza nestala u roku odmah! Uživajte...

Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.

 

Posjeti Gastro.hr