Ukrasi popularne keksiće u blagdanskom duhu!

Sweety and Spicy
Ovi slatki snjegovići i Rudolfi dobro su nas zabavili dok smo ih ukrašavali uživajući u predivnom okružju zagorskih brega...
Vidi originalni članak

Uz vanilin kiflice na mojem božićnom stolu svakako se nađu i tradicionalni keksići – Linzeri. Ovaj keksić iznimno je interesantan za pripremu s drugim ljudima jer prvo treba izrezati oblike i ispeći ih, a zatim slijedi lijepljenje pekmezom i posipanje sa šećerom u prahu. Ono što je po meni bitno je da se koristi kiselkastiji pekmez jer smo u božićno doba okruženi samo sa slatkim stvarima, pa ova slatko-kiselkasta kombinacija dođe kao pravo osvježenje. Zato koristim pekmez od ribizla ili višnje zbog kojeg su moji keksići posebni.

No uz klasične linzere, punjene finim pekmezom te posipane  šećerom u prahu, možete pripremiti i zaigranu verziju. Ovi slatki snjegovići i Rudolfi dobro su nas zabavili dok smo ih ukrašavali uživajući u predivnom okružju zagorskih brega, a kako ih napraviti saznajte u nastavku. 

 

ADVENTSKI KALENDAR Panettone - blagdansko iznenađenje za cijelu obitelj



Sastojci za linzere:

  • 300 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica limuna ili naranče
  • kiseli pekmez
  • šećer u prahu

Postupak:

  1. Od sastojaka umijesite tijesto i ostavite sat vremena u hladnjaku da odmori.
  2. Tijesto razvaljajte a zatim modlicama oblikujte keksiće po želji. Potrebne su vam dvije polovice – jedna bez rupice i jedna s rupicom. Ako nemate nastavak s rupicom dobro će vam poslužiti tuljac na kojem je namotan konac i slično.
  3. Tako pripremljene keksiće posložite na masni papir i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 °C.
  4. Premažite polovicu bez rupice pekmezom i na njega nataknite onaj s rupicom koji ste prethodno posipali šećerom u prahu.

Za ukrašavanje linzera i dobru zabavu  bit će vam potrebno:

  • bazni keksić u obliku kruga prema našem receptu za linzere
  • bomboni okruglog oblika
  • razne šarene slatke mrvice
  • boja u prahu (po želji)
  • otopljena crna čokolada
  • royal icing (kraljevska glazura) za snjegoviće

Napomene:

  • Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici te njome napunite vrećicu za zamrzavanje, kojoj ćete odstraniti rub tek milimetar kako bi lakše mogli crtati.
  • Royal icing se radi tako da jedan bjelanjak mutite pjenjačom dodajući 100 do 150 g šećera u prahu (ovisno o veličini jajeta). Dobit ćete bijelu pastu s kojom lako možete crtati, a koja će kroz sat do dva sušenja na zraku kristalizirati i stvrdnuti. To je zapravo smjesa koja služi  i kao vrsta ljepila pa tako dok se još ne osuši na nju možete dodavati bombone koji će glumiti nosiće ili šarene mrvice.

... i ne zaboravite pregledati blog Sweety&Spicy!

ADVENTSKI KALENDAR Domaće čokoladne pločice s odličnim dodacima

 

Posjeti Gastro.hr