Uz vanilin kiflice na mojem božićnom stolu svakako se nađu i tradicionalni keksići – Linzeri. Ovaj keksić iznimno je interesantan za pripremu s drugim ljudima jer prvo treba izrezati oblike i ispeći ih, a zatim slijedi lijepljenje pekmezom i posipanje sa šećerom u prahu. Ono što je po meni bitno je da se koristi kiselkastiji pekmez jer smo u božićno doba okruženi samo sa slatkim stvarima, pa ova slatko-kiselkasta kombinacija dođe kao pravo osvježenje. Zato koristim pekmez od ribizla ili višnje zbog kojeg su moji keksići posebni.
No uz klasične linzere, punjene finim pekmezom te posipane šećerom u prahu, možete pripremiti i zaigranu verziju. Ovi slatki snjegovići i Rudolfi dobro su nas zabavili dok smo ih ukrašavali uživajući u predivnom okružju zagorskih brega, a kako ih napraviti saznajte u nastavku.
Sastojci za linzere:
- 300 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- korica limuna ili naranče
- kiseli pekmez
- šećer u prahu
Postupak:
- Od sastojaka umijesite tijesto i ostavite sat vremena u hladnjaku da odmori.
- Tijesto razvaljajte a zatim modlicama oblikujte keksiće po želji. Potrebne su vam dvije polovice – jedna bez rupice i jedna s rupicom. Ako nemate nastavak s rupicom dobro će vam poslužiti tuljac na kojem je namotan konac i slično.
- Tako pripremljene keksiće posložite na masni papir i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 °C.
- Premažite polovicu bez rupice pekmezom i na njega nataknite onaj s rupicom koji ste prethodno posipali šećerom u prahu.
Za ukrašavanje linzera i dobru zabavu bit će vam potrebno:
- bazni keksić u obliku kruga prema našem receptu za linzere
- bomboni okruglog oblika
- razne šarene slatke mrvice
- boja u prahu (po želji)
- otopljena crna čokolada
- royal icing (kraljevska glazura) za snjegoviće
Napomene:
- Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici te njome napunite vrećicu za zamrzavanje, kojoj ćete odstraniti rub tek milimetar kako bi lakše mogli crtati.
- Royal icing se radi tako da jedan bjelanjak mutite pjenjačom dodajući 100 do 150 g šećera u prahu (ovisno o veličini jajeta). Dobit ćete bijelu pastu s kojom lako možete crtati, a koja će kroz sat do dva sušenja na zraku kristalizirati i stvrdnuti. To je zapravo smjesa koja služi i kao vrsta ljepila pa tako dok se još ne osuši na nju možete dodavati bombone koji će glumiti nosiće ili šarene mrvice.
... i ne zaboravite pregledati blog Sweety&Spicy!