Ukusna i dekorativna uskrsna peciva s jajima

Ena Kokanović
Obavezno isprobaj recept za uskršnje pletenice s pisanicama...
Vidi originalni članak

Od djetinjstva me za Uskrs vežu uspomene na ta posebna, mirisna peciva koja su ukrašena bojanim ili običnim kuhanim jajetom. Svatko bi dobio svoje pecivo koje bi odabrao po omiljenoj boji jaja, i nestrpljivo čekao uskršnji doručak!

Osim ovih peciva, na našem slavonskom stolu, za uskršnji doručak bi se našle i, naravno, slavonske delicije. Rodom sam iz malog slavonskog sela – Gundinaca. Tu sam odrasla okružena običajima i najljepšim slavonskim mirisima. Tradicionalno se uoči Uskrsa nosi „svetenje“.

Your browser doesn’t support HTML5 video

Svetenje je košara u kojoj se nalaze namirnice koje će se objedovati za uskršnji doručak. Tu je obavezno kuhana šunka, sol, kuhana jaja, mladi luk, kulin ili kulinača, uskršnji kruh i ova peciva. U principu, sve što želite objedovati stavi se u košaru! Košara je ukrašena najljepšim ručnim radom, a kako dobro miriši – to možete samo zamisliti...

Iako je ova godina posebna, ja se nadam da ćete uspjeti pronaći mir i da ćete za Uskrs biti s obitelji, pa taman i preko video poziva! Sretan Uskrs želi vam vaša Slavonka!

 

slavonka.hr Doručkuj zdravi kruh s orašastim plodovima i sjemenkama

 

Druge recepte potraži na blogu Slavonka te na pratećim Facebook i Instagram profilima! 

Za četiri peciva potrebno vam je:

  • 350 g glatkog brašna
  • 1,5 žličica suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 1,5 žličica soli
  • 2 žlice svinjske masti
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • 4 obojena kuhana jaja
  • 1 jaje razmućeno za premazivanje

 

darkova web kuharica Mali uskrsni obrat: Kruh s komadićima šunke

 

Priprema:

  1. Brašnu dodajte suhi kvasac, šećer i sol te promiješajte. Dodajte mlijeko i jaje. Rukama promiješajte i dodajte jaje. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte tijesto krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči. Minimalno 1sat!
  2. Dok se tijesto diže, skuhajte i obojite jaja.
  3. Tijesto podijelite na četiri jednaka djela. Svaki dio podijelite na tri dijela. Svaki taj dio valjajte u špagu duljine 20-ak cm. Od tri špage ispletite pletenicu i spojite u vjenčić. Ponovite s ostala tri komada tijesta.
  4. Vjenčiće posložite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje.  Pažljivo u sredinu smjestite obojeno, kuhano jaje. Pokrijte vjenčiće krpom i ostavite još 1 sat na toplom, da se dižu.
  5. Prije pečenja premažite razmućenim jajetom samo pazite da ne premažete jaje kako vam ne bi potamnilo.
  6. Pecite na 180 stupnjeva 30 minuta. 

Posjeti Gastro.hr