gastro postao
- Naši najdraži food blogeri Gastrolovci udružili su snage i osmislili bogat jelovnik za nadolazeće blagdane
- U svojim su domovima pripremili niz blagdanskih specijaliteta koji se okusom odlično nadopunjuju
- Inspiraciju za pripremu uskrsnog ručka potraži u specijalu „Zajedno na Uskrs“
Šunka u kruhu je sinonim za uskrsni stol. Tako je barem u mojoj obitelji, a vjerujem da je slično i kod mnogih od vas... Riječ je o klasiku koji ne treba mijenjati niti unaprjeđivati, ali to ne znači da nam to jelo ne može biti inspiracija za neke nove recepte.
Šunku sam nasjeckao na kockice, a kruh sam umijesio normalno, bez mlijeka. Spojito sam ta dva sastojka i dobio ovaj ukusni domaći kruh sa slasnim komadićima šunke u svakom drugom zagrizu.
Sretan Uskrs i u slast!
Druge recepte potraži na blogu Darkova web kuharica te pratećim Facebook i Instagram profilima.
Darko Kontin
Sastojci:
- Glatko brašno 200 grama
- Oštro brašno 300 grama
- Mlaka voda 300 ml
- Suhi kvasac 7 grama (1 paketić)
- Sol 1 čajna žlica
- Šećer 1 čajna žlica
- Kuhana šunka 100 grama
Priprema:
- Kuhanu šunku narežite na kockice.
- U dubokoj posudi pomiješajte dvije vrste brašna, suhi kvasac, sol i šećer. Ulijte toplu vodu i kuhanu šunku te povežite sve sastojke.
- Kada oformite tijesto nastavite ga mijesiti sve dok ne postane glatko na dodir i počinje malo odvajati od vaših prstiju. Tijesto mora biti vlažno na dodir i malo se lijepiti za prste.
- Tijesto ostavite na toplom mjestu prekriveno kuhinjskom krpom da se diže oko 1h sat ili dok se ne udvostruči.
- Tijesto je potrebno premijesiti kako bi se iz tijesta izbacio sav zrak.
- Tijesto na kraju stavite u kalup za kruh i pustite ga tamo da se dodatno diže barem 30 minuta.
- Kruh pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 35-40 minuta.
- Kada je kruh pečen pokrijte ga s krpom i pustite da se ohladi prije rezanja i posluživanja. Dobar tek!
Darko Kontin