Šunka u kruhu je sinonim za uskrsni stol. Tako je barem u mojoj obitelji, a vjerujem da je slično i kod mnogih od vas... Riječ je o klasiku koji ne treba mijenjati niti unaprjeđivati, ali to ne znači da nam to jelo ne može biti inspiracija za neke nove recepte.
Šunku sam nasjeckao na kockice, a kruh sam umijesio normalno, bez mlijeka. Spojio sam ta dva sastojka i dobio ovaj ukusni domaći kruh sa slasnim komadićima šunke u svakom drugom zagrizu.
Sretan Uskrs i u slast!
Druge recepte potraži na blogu Darkova web kuharica te pratećim Facebook i Instagram profilima.
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 300 grama oštrog brašna
- 300 ml mlake vode
- Suhi kvasac 7 grama (1 paketić)
- 1 čajna žlica soli
- 1 čajna žlica šećera
- 100 grama kuhane šunke
Priprema:
- Kuhanu šunku nareži na kockice.
- U dubokoj posudi pomiješaj dvije vrste brašna, suhi kvasac, sol i šećer. Ulij toplu vodu, dodaj kuhanu šunku pa poveži sve sastojke.
- Kada oformiš tijesto, nastavi ga mijesiti sve dok ne postane glatko na dodir i počne se malo odvajati od prstiju. Tijesto mora biti vlažno na dodir i malo se lijepiti za prste.
- Tijesto ostavi na toplom mjestu, prekriveno kuhinjskom krpom, da se diže otprilike sat vremena ili dok se ne udvostruči.
- Tijesto je potrebno premijesiti kako bi se iz tijesta izbacio sav zrak.
- Tijesto na kraju stavi u kalup za kruh i pusti ga tamo da se dodatno diže barem 30 minuta.
- Kruh peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 35-40 minuta.
- Kada je kruh pečen, pokrij ga s krpom i pusti da se ohladi prije rezanja i posluživanja. Dobar tek!