Kolumne Zajedno na Uskrs 04. travnja 2021.

Mali uskrsni obrat: Kruh s komadićima šunke

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Umjesto šunke u kruhu - kruh sa šunkom...

Šunka u kruhu je sinonim za uskrsni stol. Tako je barem u mojoj obitelji, a vjerujem da je slično i kod mnogih od vas... Riječ je o klasiku koji ne treba mijenjati niti unaprjeđivati, ali to ne znači da nam to jelo ne može biti inspiracija za neke nove recepte.

Šunku sam nasjeckao na kockice, a kruh sam umijesio normalno, bez mlijeka. Spojio sam ta dva sastojka i dobio ovaj ukusni domaći kruh sa slasnim komadićima šunke u svakom drugom zagrizu. 

Sretan Uskrs i u slast!

 

Placke Možda vas zanima... PLACKE Jedinstvena brza slastica iz bakine kuhinje Recepti

 

Druge recepte potraži na blogu Darkova web kuharica te pratećim Facebook i Instagram profilima. 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 300 grama oštrog brašna
  • 300 ml mlake vode
  • Suhi kvasac 7 grama (1 paketić)
  • 1 čajna žlica soli
  • 1 čajna žlica šećera
  • 100 grama kuhane šunke

 

Možda vas zanima... Pinca - uskrsni klasik koji budi uspomene Kolumne

 

Priprema:

  1. Kuhanu šunku nareži na kockice.
  2. U dubokoj posudi pomiješaj dvije vrste brašna, suhi kvasac, sol i šećer. Ulij toplu vodu, dodaj kuhanu šunku pa poveži sve sastojke.
  3. Kada oformiš tijesto, nastavi ga mijesiti sve dok ne postane glatko na dodir i počne se malo odvajati od  prstiju. Tijesto mora biti vlažno na dodir i malo se lijepiti za prste.
  4. Tijesto ostavi na toplom mjestu, prekriveno kuhinjskom krpom, da se diže otprilike sat vremena ili dok se ne udvostruči.
  5. Tijesto je potrebno premijesiti kako bi se iz tijesta izbacio sav zrak.
  6. Tijesto na kraju stavi u kalup za kruh i pusti ga tamo da se dodatno diže barem 30 minuta.
  7. Kruh peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 35-40 minuta.
  8. Kada je kruh pečen, pokrij ga s krpom i pusti da se ohladi prije rezanja i posluživanja. Dobar tek!

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.