Kolumne Zajedno na Uskrs 11. travnja 2020.

Mali uskrsni obrat: Kruh sa komadićima šunke

Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
  • Naši najdraži food blogeri Gastrolovci udružili su snage i osmislili bogat jelovnik za nadolazeće blagdane
  • U svojim su domovima pripremili niz blagdanskih specijaliteta koji se okusom odlično nadopunjuju
  • Inspiraciju za pripremu uskrsnog ručka potraži u specijalu „Zajedno na Uskrs“

Šunka u kruhu je sinonim za uskrsni stol. Tako je barem u mojoj obitelji, a vjerujem da je slično i kod mnogih od vas... Riječ je o klasiku koji ne treba mijenjati niti unaprjeđivati, ali to ne znači da nam to jelo ne može biti inspiracija za neke nove recepte.

Šunku sam nasjeckao na kockice, a kruh sam umijesio normalno, bez mlijeka. Spojito sam ta dva sastojka i dobio ovaj ukusni domaći kruh sa slasnim komadićima šunke u svakom drugom zagrizu. 

Sretan Uskrs i u slast!

 

Možda vas zanima... Placke - jedinstvena slastica iz bakine kuhinje Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Darkova web kuharica te pratećim Facebook i Instagram profilima. 

 | Author: Darko Kontin Darko Kontin

Sastojci:

  • Glatko brašno 200 grama
  • Oštro brašno 300 grama
  • Mlaka voda 300 ml
  • Suhi kvasac 7 grama (1 paketić)
  • Sol 1 čajna žlica
  • Šećer 1 čajna žlica
  • Kuhana šunka 100 grama

 

Možda vas zanima... Pinca - uskrsni klasik koji budi uspomene Kolumne

 

Priprema:

  1. Kuhanu šunku narežite na kockice.
  2. U dubokoj posudi pomiješajte dvije vrste brašna, suhi kvasac, sol i šećer. Ulijte toplu vodu i kuhanu šunku te povežite sve sastojke.
  3. Kada oformite tijesto nastavite ga mijesiti sve dok ne postane glatko na dodir i počinje malo odvajati od vaših prstiju. Tijesto mora biti vlažno na dodir i malo se lijepiti za prste.
  4. Tijesto ostavite na toplom mjestu prekriveno kuhinjskom krpom da se diže oko 1h sat ili dok se ne udvostruči.
  5. Tijesto je potrebno premijesiti kako bi se iz tijesta izbacio sav zrak.
  6. Tijesto na kraju stavite u kalup za kruh i pustite ga tamo da se dodatno diže barem 30 minuta.
  7. Kruh pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 35-40 minuta.
  8. Kada je kruh pečen pokrijte ga s krpom i pustite da se ohladi prije rezanja i posluživanja. Dobar tek!

 | Author: Darko Kontin Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.