Zimska ljubav: Sarma na slavonski način

Matea Mikić Pavlović
Neki dan sam otvorila sezonu sarme, svi znamo da je ona prava kraljica kasne jeseni i cijele zime. Moju djevojčicu je uhvatila želja da jede sarmicu, a ja sam joj želju ostvarila jer je bolesna, pa mi je bitno da pojede bilo što, samo da jede.
Vidi originalni članak

Svi ljubitelji sarme imaju svoje trikove za pripremu ‘savršene’ sarme. Ja koristim naše tradicionalne trikove, i svi u obitelji na isti način pripremaju sarmu već godinama. Prije svega, bitno je strpljenje i ljubav, a sve ostalo je vrlo jednostavno.
 


Najbitnije je da u smjesu od sarme uvijek dodate suhog mesa, sarma će time dobiti finiji okus. Kada govorim o suhom mesu, pretežno mislim na slaninu (špek, pancetu). Vrlo je bitno da kiseli kupus dobro isperete prije pripreme da vam sarma ne bude žestoka.

Sve sastojke za smjesu morate dobro rukama povezati. Dio smjese oblikujete rukama i položite u list kupusa i napravite male sarmice. Meso nježno zarolajte u kupus i na kraju presavinite rubove kako vam smjesa ne bi prilikom kuhanja ispala van. 
 
Također je bitno da na dno posude u kojoj ćete kuhati sarmu stavite kupus. Dovoljno je da narežete dva-tri lista kupusa na sitno i da njime prekrijete dno posude.

 

Kitchn stories Zima dolazi: Varivo od graška s noklicama

 

Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još Mateinih genijalnih recepata, zavirite na blog Kitchn Stories
 

Kitchen Stories Čarolija na tanjuru - domaća juha od rajčice

 

 

Za pripremu sarme trebat će vam: 

  • 800 g miješano mljevenog mesa
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 100 g slanine (špeka)
  • 100 g riže
  • 1 glavica luka - ili pola.
  • Crvene paprike u prahu
  • Sol i papar po želji
  • Sok od rajčice

Priprema:

  1. Uzmite glavicu kupusa i odvojite listove, izrežite korijen na listu da lijepo možete zamotati sarmu, i da ne bude žilava.
  2. Slaninu (špek) narežite na kockice. Zatim narežite glavicu luka na jako sitno i prodinstajte ako želite, ja to ne radim.
  3. U mljeveno meso dodajte malo ulja, sol, papar, dvije žličice crvene paprike, usitnjeni luk (dinstani ili ne - svejedno je) rižu i jedan dio slanine (špeka). 
  4. Sve dobro promiješajte s rukama i po potrebi dodajte vode, iako vrlo vjerojatno neće biti potrebe jer ste dodali ulje.
  5. U listove kupusa zamotajte meso i presavijte rubove.
  6. Ostatak kupusa narežite na sitne rezance, složite na dno lonca, i na to slažite sarmu. 
  7. Zatim ostatak sitno narezanog kupusa stavite na vrh sarme s preostalom slaninom (špekom).
  8. Dodajte vode, dovoljno da prekrijete sarme i kuhajte cca 2 sata na laganoj vatri.
  9. Ako vam se sarme dižu, slobodno stavite na njih jedan okrenuti tanjur i kuhajte s njim.
  10. Pri kraju kuhanja, u jednu posudu stavite ulje, zagrijte ga, dodajte malo brašna i dodajte sok od rajčice, zatim dodajte mrvicu vode - kao kada pravite sos. 
  11. Kada je to gotovo, prelijte vašu sarmu i pojačajte na najjaču temperaturu da se fino ukuha. Po potrebi možete dodatno dodati još soka od rajčice.

 

 

 U slast!
 

Posjeti Gastro.hr