Kolumne 20. studenoga 2017.

Zima dolazi: Varivo od graška s noklicama

foto: Matea Mikić Pavlović
gastro postao gastro.24sata.hr
U današnje vrijeme postoje mnoga variva i koja se često pripremaju u svakom drugom kućanstvu. Pretežno variva pripremamo u jesenskim i zimskim danima jer nam godi topao i zdravi obrok.

Vani postaje hladno, u našim kućama se osjeti toplina našeg doma i najljepše je uvijek u tim danima biti u kući i uživati uz tople i ukusne obroke. Ljubav prema varivu sam naslijedila od svoje majke i često ih pripremam. Pretežno su to variva od graška, mahuna, mesa, te raznog drugog povrća.

 

 | Author: Matea Mikić Pavlović foto: Matea Mikić Pavlović

 

Za sada sam se odlučila držati tradicije, pa ću vam danas napisati recept za varivo od graška. Mnogi od vas su imali priliku da ga barem jednom kušaju, no svaka receptura je uvijek drugačija. Moje varivo je posebno po tome što u njega stavljam neizostavne noklice od grisa koje moj grašak čine još posebnijim. Ponekad mi se čini da ovo varivo pripremam samo zbog noklica jer ih doista jako volim jesti.

Ako ste ljubitelji toplog jela sa žlicom, onda je ovo idealno jelo za vas.

Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još Mateinih genijalnih recepata, zavirite na blog Kitchn Stories.

 

Možda vas zanima... Čarolija na tanjuru - domaća juha od rajčice Kolumne

 

 | Author: Matea Mikić Pavlović foto: Matea Mikić Pavlović

 

Potrebno vam je:

  • 300 g graška
  • 200 g mrkve
  • 300 g krumpira
  • 1 crveni luk
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica mljevene crvene slatke paprike
  • 2 dcl domaćeg soka od rajčice
  • 1 žličica nasjeckanog peršina
  • 1 žlica vegete
  • sol, papar

Noklice:

  • 1 veliko jaje
  • 4 žlice ulja
  • 7 žlica grisa
  • 1 žlica brašna
  • sol

Priprema:

  1. Luk narezati na sitne kockice.
  2. U dubljoj posudi zagrijte ulje, dodajte sitno sjeckani luk i jednu žličicu soli, pa dinstajte dok luk ne dobije lijepu zlatnu boju.
  3. Zatim dodajte sitno nasjeckanu mrkvu i malo ju dinstajte skupa s lukom te dodajte jednu žličicu crvene paprike.
  4. Dodajte krumpir nasjeckan na kockice i vode dovoljno da prekrijete sve što je u posudi, te kuhajte nekih 10tak minuta.
  5. Zatim dodajte domaći sok od rajčice, grašak, vode po potrebi i preostale začine.
  6. Varivo kuhajte dok se krumpir ne skuha do samog kraja, najbolje je kušati ga.
  7. Nakon što se varivo skuhalo slijedi priprema noklica od grisa. I nije potrebno dodavati zapršku u jelo jer gustoću dobijete od povrća, no ako vam je varivo rijetko, slobodno jedan krumpir zgnječite za gustoću.
  8. Zatim pojačajte malo temperaturu, ali ne do ključanja.
  9. Dobro vilicom istucite jaja, dodajte ulje, i soli po ukusu te nastavite "tuči" jaja.
  10. Zatim trebate dodati 7 ravnih žlica grisa i 1 žlicu brašna i sve dobro promiješati. Pustiti smjesu dvije minute da malo odstoji.
  11. Zatim pomoću dvije male žličice je potrebno oblikovati noklice te ih stavljati u varivo.
  12. Kuha se još 10 tak minuta i spremno je za posluživanje.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.