Čvarkijada: Prvo natjecanje u pečenju čvaraka!

Thinkstock
Udruga za očuvanje narodnih običaja „Lido“ organizator je tradicionalnog kolinja koje će u Dobrovcu pored Lipika biti održano u subotu 28. listopada, a u sklopu kolinja po prvi puta će organizirati i Čvarkijadu – natjecanje u pečenju čvaraka.
Vidi originalni članak

Čvarkijada je u biti sjajan nastavak manifestacije  Sajam Slavonski banovac – ruralni razvoj kroz turizam, na kojem će se 21. listopada održati i - Grahijada. Ali o tome više na kraju teksta...ž

 

Kalorije amo! Pogačice sa čvarcima: Najbolji kolači za muškarce

 

Na prvoj u povijesti Čvarkijadi mogu sudjelovati svi zainteresirani koji se do 18. listopada prijave u prostorijama Turističke zajednice u Lipiku ili na mail: tz.lipik@gmail.com. Broj članova u ekipi je neograničen, kotizacija za sudjelovanje je 100 kuna po ekipi, a organizator će sudionicima osigurati stol, drva za vatru i 15-ak kilograma slanine, koja će biti podijeljena razmjerno broju sudionika.



Marijan Poletto, predsjednik „Lida“, ističe da će osnovno pravilo natjecanja biti pečenje čvaraka po starinski.
– To znači da neće biti dozvoljeno topiti mast i peći čvarke na plin i slično nego isključivo na drvima. Također, sav prihod sa Čvarkijade je namijenjen pomoći Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Dobrovac za kupovinu nove pumpe za vatrogasno vozilo, a koja je uništena ove godine na požaru u Bjelanovcu, ističe Poletto.

 

S našim receptom napravite najukusnije čvarke!



Predviđeno okupljanje sudionika Čvarkijade je na igralištu u Dobrovcu u 11 sati, u 12 je planiran početak natjecanja, a proglašenje pobjednika očekuje se oko 15 sati. Tri najbolje ocijenjene ekipe osvojit će nagrade i to u opremi.

 

Ispovijesti urednika Gastro.hr-a: Kako sam sudio na Grahijadi u Belom Manastiru



Samo tradicionalno kolinje započinje oko 9:30 i trajat će cijeli dan, a zanimljivo je da će posjetitelji moći kupiti domaće i svježe meso i mesne proizvode. Tako će se čvarci, koje tog dana ispeče organizator, prodavati po cijeni od 30 kn, kilogram mljevenog mesa će prodavati po 30 kuna, par kobasica po 15, a par krvavica po 10 kuna. Također, u prodaji će biti i domaća svinjska mast i to po cijeni od 10 kuna po staklenki. Uz bogatu ugostiteljsku i gastronomsku ponudu, cijeli dan će za dobru atmosferu biti zaduženi tamburaši, a u večernjim satima će u grijanom šatoru posjetitelje zabavljati „Joks band“.



Dana 21. listopada u centru Pakraca u 15 sati započinje Grahfest – natjecanje u kuhanju graha kojeg treću godinu u nizu organizira Udruženje obrtnika Pakrac – Lipik. Uz ovo natjecanja za koje iz godine u godinu ima sve više zainteresiranih, ove godine će biti organizirana i „Eno-gastro prezentacija“, na kojoj će se predstaviti udruženja obrtnika i obrtničke komore.

Uz bogatu gastronomsku i ugostiteljsku ponudu, kutak za djecu i mlade te zabavni park, na ovogodišnjem Sajmu će po prvi puta biti organizirana srednjovjekovna viteška borba „Bitka za kovnicu novca“, koju će upriličiti članovi „Reda vitezova Ružice grada“ iz Orahovice. Nakon cjelodnevnog prikaza borbi, središnja borba za pakračku kovnicu novca predviđena je za 18 sati.

Sajam slavonski banovac u Pakracu će tradicionalno završiti večernjim koncertom, a ove godine od 21 sat će posjetitelje zabavljati „Učiteljice“. Organizator sajma je Grad Pakrac u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakrac – Lipik, Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, uz pokroviteljstvo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a partneri su Hrvatska gospodarska komora i LAG „Zeleni trokut“.

Posjeti Gastro.hr