Sve je spremno za Festival pjenušaca i jagoda!

Shutterstock Festival pjenušaca i jagoda
U subotu 27.. i nedjelju 28. svibnja na Plešivici će se održati novo izdanje Festivala pjenušaca i jagoda, događaja koji okuplja brojne ljubitelje vrhunskih plešivičkih pjenušaca, domaćih jagoda i dobre zabave
Vidi originalni članak

Čaša odbor ohlađenog vrhunskog pjenušca uz dodatak slatke domaće jagode... može li bolje? Popiješ gutljaj, pa malo gricneš jagodu i uživaš u savršenom spoju pitkih mjehurića i slatkog voća. I onda netko pita - jedu li se jagode poslužene u pjenušcu?! Pa naravno da se jedu!

Ovo je samo naše zamišljanje jednog savršenog kušanja kakvih će na Festivalu pjenušaca i jagoda koji će se u subotu i nedjelju, 27. i 28. svibnja, održati plešivičkim vinarijama, biti 'mali milijun'. Ove godine sudjeluje 12 vinara, ali i ljubazni domaćini u poznatom jaskanskom Hotelu Princess.

Uz promotivne cijene čaše pjenušca, uživat će se, kako smo već spomenuli, i u vrhunskim domaćim jagodama članova Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije Jagodni prsten.

Posjetitelji će uživati u pjenušcima poznatih plešivičkih vinarija Dobra berba, Gregorić, Griffin Ivančić, Ivan Ivančić, Jagunić, Kolarić Coletti, Korak, Kurtalj, Sirovica, Šember, Tomac & Bajda, Vinogradarska kuća Braje i Hotel Princess, a po prvi puta organiziran je i obilazak nasada jagoda lokalnog proizvođača - OPG-a Damir Gregorić.

 

Urbanovo 2023. Od 12. do 14. svibnja svi u Štrigovu, na Urbanovo!

 

Uz raznovrsnu ponudu hrane u kojoj i u slanim i u slatkim kombinacijama dominira proljetna kraljica – jagoda, kušat ćete i jedinstvene pjenušce, uživati u glazbi i šetnji vinogradom, a sve to u vremenu od 11 do 22 sata. No zabava ni tu ne prestaje jer će se i ugostiteljski objekti u gradu pobrinuti za dobar provod nakon samog Festivala.

Za one koji će uživati i u kojoj čašici više organiziran je i prijevoz oldtimerima s polaznom točkom u perivoju dvorca Erdödy, a vozni red bit će objavljen naknadno. Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Jana, a organizator Turistička zajednica grada Jastrebarskog, uz podršku Grada Jastrebarskog.

U nastavku donosimo i detaljan program po vinarijama i drugim objektima:

  1. Vinarija Dobra berba (Ivančići 11a) nudit će pjenušac Piena, jagode i kolače od jagoda, a za dobro zabavu pobrinut će se DJ koji će puštati bezvremenske hitove
  2. Vinarija Gregorić (Vlaškovec 45) nudit će pjenušce La Pjen rose i classic bijeli, jagode i druge slastice s jagodama. Također, OPG Damira Gregorića imat će štand s jagodama koje će se moći kupiti na licu mjesta, a svirat će prigodna glazba. Postojat će i mogućnost šetnje do vinograda udaljenog 350 m (jedan od najviših položaja u Plešivičkom vinogorju 370-410 m/nm), a na raspolaganju će biti i bicikl i romobil. Preporučuju prethodne najave.
  3. Vinarija Griffin Ivančić (Plešivica 62) nudit će pjenušce Griffin Brut, Griffin Zero, Griffin Rose, Griffin Dark side, ali i signature koktele s Griffin pjenušcima. Od gastro ponude pripremaju jagode, mix grill i steak plate te artisan monoporcije kolača. U zabavnom programu 27. svibnja nastupa Anja Alu Acoustic, a u nedjelju 28. svibnja - Maja i Robi.
  4. Vinarija Ivančić (Plešivica 52) točit će pjenušac Ivančić blanc de blancs extra brut, a od zalogaja u ponudi će biti jagode, slastice ugostiteljskog obrta Nada te selekcija domaćih sireva i narezaka: Goste će u subotu zabavljati grupa Dar Mar a u nedjelju DJ.
  5. Vinarija Jagunić (Plešivica 25) točit će svoje izvrsne pjenušce Blanc de blancs non dosage, Three stars brut i La Bulle rose. Uz ambijentalnu glazbu jesti će se raznovrsni zalogaji s jagodama.
  6. Vinarija Kolarić Coletti (Hrastje Plešivičko 24) točit će sjajne pjenušce: Rose Brut Natur, Blanc Nature Grigio i Classic Blanc, a grickat će se jagode, slastice s jagodama i burgeri. za subotu, kako najavljuju, pripremaju bogat glazbeni program, a u nedjelju im stižu Gospodari tambura.
  7. Vinarija Korak (Plešivica 3) i ovaj put oduševit će svojim pjenušcima: Brut nature, Rose nature i Stare sorte. Od zalogaja pripremaju jagode, desert chefa Bernarda od jagoda, plate sireva i domaće nareske. Radit će od 11 do 20 sati, a goste primaju uz obaveznu rezervaciju.
  8. Vinarija Kurtalj (Plešivica 59) priprema svoje pjenušave perjanice DRI, Rose i Prestige Cuvée. I kod njih posjetitelje čekaju slatke domaće jagode, ali i domaći ručak uz obaveznu najavu, a bez najave razni namazi i guščja pašteta uz domaći kruh, te naresci i sirevi. Moguć je i obilazak podruma uz najavu. U subotu kod Kurtalja oba dana svira live duo Rački.
  9. Vinarija Sirovica (Lokošin Dol 4) točit će pjenušac Pet Nat BEN 2021. Zanimljivo, sa svakog gosta ponudit će čašu pjenušca gratis, uz domaće jagode. Postoji i mogućnost razgledavanja podruma, uz laganu pozadinsku glazbu.
  10. Vinarija Šember (Pavlovčani 11b) priprema dovoljne količine svojih hit pjenušaca Rose, Brut, Pavel i 97 Baba Draga. Od zalogaja tu su, naravno, jagode te odlična ponuda zagrebačkog Dado Cheese bara. U subotu kod Šembera nastupa DJ Pepi, a u nedjelju DJ Blacki i Truž.
  11. Vinarija Tomac & Bajda (Ul. Ante i Davida Starčevića 31) nudit će svoj pjenušac Tomba, jagode iz ekološkog uzgoja, te degustacija sireva. Moguće je najaviti se i rezervirati mjesto.
  12. Vinogradarska kuća Braje (Lokošin Dol 1) nastupa sa svoja dva pjenušca Pet Nat i Brut, a od zalogaja bit će tu jagode, slastice s jagodama, bbq rebarca, lungić sous vide, patka te fingerfood za van. U subotu glazbu pušta - DJ Nedjelja, a u nedjelju će svirati Dragutin Roić na saksofonu od 14 do 18 sati.
  13. Hotel Princess (Cvetković 85b) nudit će pjenušce Piena, Tomac Millennium, Tomac Pet Nat i Šember Rose. Uz redovnu ponudu jela, za Festival će pripremiti i poseban cheesecake od jagoda. Radno vrijeme bit će od 12 do 23 sata, a nude i promotivne cijene smještaja za posjetitelje Festivala.
  14. Također, OPG Damir Gregorić (Hrastje Plešivičko 3e) nudi mogućnost obilazak nasada jagoda i besplatno branje u Malunju. Na istoj adresi moći će se i kupiti njihove jagode i pjenušci, a radit će od 11 do 19 sati.

 

slatko na brzinu Sorbet od jagoda – slatki kremasti užitak prava poslastica Sočni muffini s jagodama i hrskavim posipom

 

Posjeti Gastro.hr