Malo se stvari može mjeriti s muffinima od jagoda, posutima hrskavim crumbleom od maslaca i šećera. Možeš ih pripremiti za manje od 30 minuta, i uživati u njima sljedeća dva dana.
Mlaćenica (buttermilk) ključna je za sočnost ovih muffina, no postoji mogućnost da je nećeš moći pronaći u nekim manjim trgovinama ili mljekarama. Ako je ne uspiješ nabaviti, možeš napraviti dostojnu zamjenu od mlijeka i limunovog soka. Pomiješaj 2 dcl mlijeka sa žlicom iscijeđenog limunovog soka i pusti da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi.
Muffini s jagodama i hrskavim posipom
Sastojci - za muffine:
- 60 g omekšalog maslaca
- 150 g šećera
- 1 veliko jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 120 ml mlaćenice (buttermilk)
- 150 g svježih jagoda
Sastojci - za crumble:
- 50 g hladnog maslaca
- 70 g brašna
- 50 g smeđeg šećera
- 50 g bijelog šećera
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Kalupe za muffine premažite maslacem.
- Najprije pripremite smjesu za muffine. Izmiksajte maslac sa šećerom u pahuljastu smjesu pa dodajte jaje i vaniliju.
- U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- U izmiksani maslac sa šećerom i jajem dodajte naizmjence mlaćenicu i brašno. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine i smjesa ne bude glatka.
- Umiješajte očišćene i sitno narezane jagode.
- Četvrtinu svakog kalupa napunite smjesom.
- Sve sastojke za crumble izmiksajte pa pospite po smjesi za muffine.
- Pecite 18-20 minuta i pričekajte da se malo ohlade kako bi ih mogli lijepo izvaditi iz kalupa.