Kolumne 2077 prikaza 15. svibnja 2019.

Sezonska poslastica: Torta od palačinki s jagodama

Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Jagode su nam odavno u sezoni i već je bilo vrijeme da napravim neki desert s njima. Palačinke svi volimo, meni su drage i tanke crepes i deblje Američke, ali zaista ih ne volim peći unatoč tome što mi svaki puta ispadnu savršeno.

Ovaj puta sam si dala truda i napravila sam savršenu smjesu za palačinke s chia sjemenkama. Trebali biste dobiti dosta elastične i nimalo masne palačinke malo deblje od onih jako tankih crepes.

Pa kada sam si već dala truda i imala sam oko 25 palačinki složila sam pravu proljetnu poslasticu s jagodama i borovnicama. Torta s palačinkama i jagodama jako je dekorativna zbog hrpe slojeva, a osim što treba malo truda oko samog pečenja palačinki mislim da ju može napraviti i najveći amater u kuhinji. 

 

 

Druge recepte blogerice Geekete potražite na njenom blogu, Facebook i Instagram profilu. 

 

Možda vas zanima... Čisto zadovoljstvo: Geeketina zdrava baklava Kolumne

 

SASTOJCI ZA PALAČINKE (za cca 25 palačinki):
*mjera je šalica od 250 ml

4 šalice brašna (koristila sam 3 i pol šalice običnog brašna i 1/2 šalice integralnog pirovog, a vi možete i sve obično), 4 jaja, 4 šalice mlijeka (1 l), 2 šalice hladne vode, 2 ravne žlice chia sjemenki, 1 žlica ulja, 1 žličica praška za pecivo, prstohvat soli, malo tekuće arome vanilije, 1 žlica fruktoze 

POSTUPAK:

  1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i chiu. U sredini napravite malu rupu pa dodajte jaja i pjenjačom lagano krenite mutiti jaja. Kako ih mutite brašno će se krenuti primati za njih. Dodajte mlijeko po malo i mutite sve dok ne sjedinite jaja i brašno. Dodajte vaniliju, ulje i fruktozu pa sjedinite polako. Dodajte i vodu te sve umutite dok smjesa ne bude srednje gusta.
  2. Kao za obične crepes palačinke no ipak nešto malo gušća. Ostavite u hladnjaku 20 minuta. Chia sjemenke će malo još nabubriti pa kada izvadite smjesu iz hladnjaka provjerite gustoću i prema potrebi dodajte malo vode ili mlijeka. 
  3. Tavu zagrijte najprije na najjače pa kasnije malo smanjite i pecite na par kapi ulja, kratko s obje strane samo da porumene. 
  4. Palačinke ostavite da se ohlade. Trebali biste dobiti 25-28 palačinki.

 

 | Author: Geeketa Geeketa


SASTOJCI ZA NADJEV:
250 g mascarpone sira, 400 ml tučenog vrhnja. (u videu sam ja koristila samo 200 ml tučenog nezaslađenog vrhnja no zaključili smo da bi dobro odgovaralo više), aroma vanilije, zaslađivač prema izboru – 10-ak kapljica stevije i 4 žlice fruktoze, prema želji dodati ribanu koricu limuna, 500 g jagoda, 250 g borovnica 

POSTUPAK:

  1. Istući tučeno nezaslađeno vrhnje s fruktozom i stevijom. U to dodati mascarpone, aromu vanilije i limun. Sve sjediniti.
  2. Voće izrezati na tanke trakice.

SLAGANJE:

Slagati jednu po jednu palačinku premazanu s malo kreme od mascarponea i redati voće na svaki sloj, a potom posuti šećerom u prahu (ja sam opet samljela fruktozu) i ukrasiti svježim voćem. Ohladiti i servirati uz čokoladni preljev.

 

 | Author: Geeketa Geeketa

P.S. Ako koristite bijeli šećer, i fruktozu i steviju možete zamijeniti njime kao i što možete kupiti zaslađeno tučeno vrhnje. 
Osim toga zaključili smo da bi idući puta pokušali u recept ukomponirati i čokoladu jer smo kriške servirali s preljevom od čokolade i savršeno su se stopili okusi. 

Još jedna mala napomena, ako nemate jagode i svježe voće u kremu možete dodati džem ili pekmez po želji, čak je tako i lakše jer ne morate paziti na tanko sjeckano voće. 

 

Možda vas zanima... Zdravi kruh od banane i bundeve najfinije priprema Geeketa Špajza

 

Mislim da je najbitnije da imate dobar recept za palačinke a nadjev možete prema svojoj mašti. Ove palačinke su prefine i same po sebi s bilo kojim nadjevom. 

Uživajte i dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.