Ovaj puta sam si dala truda i napravila sam savršenu smjesu za palačinke s chia sjemenkama. Trebali biste dobiti dosta elastične i nimalo masne palačinke malo deblje od onih jako tankih crepes.
Pa kada sam si već dala truda i imala sam oko 25 palačinki složila sam pravu proljetnu poslasticu s jagodama i borovnicama. Torta s palačinkama i jagodama jako je dekorativna zbog hrpe slojeva, a osim što treba malo truda oko samog pečenja palačinki mislim da ju može napraviti i najveći amater u kuhinji.
Druge recepte blogerice Geekete potražite na njenom blogu, Facebook i Instagram profilu.
SASTOJCI ZA PALAČINKE (za cca 25 palačinki): mjera je šalica od 250 ml
- 4 šalice brašna (koristila sam 3 i pol šalice običnog brašna i 1/2 šalice integralnog pirovog, a vi možete i sve obično)
- 4 jaja
- 4 šalice mlijeka (1 l)
- 2 šalice hladne vode
- 2 ravne žlice chia sjemenki
- 1 žlica ulja
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- malo tekuće arome vanilije
- 1 žlica fruktoze
POSTUPAK:
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i chiu. U sredini napravite malu rupu pa dodajte jaja i pjenjačom lagano krenite mutiti jaja. Kako ih mutite brašno će se krenuti primati za njih. Dodajte mlijeko po malo i mutite sve dok ne sjedinite jaja i brašno. Dodajte vaniliju, ulje i fruktozu pa sjedinite polako. Dodajte i vodu te sve umutite dok smjesa ne bude srednje gusta.
- Kao za obične crepes palačinke no ipak nešto malo gušća. Ostavite u hladnjaku 20 minuta. Chia sjemenke će malo još nabubriti pa kada izvadite smjesu iz hladnjaka provjerite gustoću i prema potrebi dodajte malo vode ili mlijeka.
- Tavu zagrijte najprije na najjače pa kasnije malo smanjite i pecite na par kapi ulja, kratko s obje strane samo da porumene.
- Palačinke ostavite da se ohlade. Trebali biste dobiti 25-28 palačinki.
SASTOJCI ZA NADJEV:
- 250 g mascarpone sira
- 400 ml tučenog vrhnja (u videu sam ja koristila samo 200 ml tučenog nezaslađenog vrhnja no zaključili smo da bi dobro odgovaralo više)
- aroma vanilije
- zaslađivač prema izboru – 10-ak kapljica stevije i 4 žlice fruktoz
- prema želji dodati ribanu koricu limuna
- 500 g jagoda
- 250 g borovnica
POSTUPAK:
- Istući tučeno nezaslađeno vrhnje s fruktozom i stevijom. U to dodati mascarpone, aromu vanilije i limun. Sve sjediniti.
- Voće izrezati na tanke trakice.
SLAGANJE:
Slagati jednu po jednu palačinku premazanu s malo kreme od mascarponea i redati voće na svaki sloj, a potom posuti šećerom u prahu (ja sam opet samljela fruktozu) i ukrasiti svježim voćem. Ohladiti i servirati uz čokoladni preljev.
P.S. Ako koristite bijeli šećer, i fruktozu i steviju možete zamijeniti njime kao i što možete kupiti zaslađeno tučeno vrhnje.
Osim toga zaključili smo da bi idući puta pokušali u recept ukomponirati i čokoladu jer smo kriške servirali s preljevom od čokolade i savršeno su se stopili okusi.
Još jedna mala napomena, ako nemate jagode i svježe voće u kremu možete dodati džem ili pekmez po želji, čak je tako i lakše jer ne morate paziti na tanko sjeckano voće.
Mislim da je najbitnije da imate dobar recept za palačinke a nadjev možete prema svojoj mašti. Ove palačinke su prefine i same po sebi s bilo kojim nadjevom.
Uživajte i dobar tek!