Donisimo vam recept za zdravi sezonski doručak Andree s bloga Geeketa.
Sastojci (osnovni recept):
- 125g, 100g šećera od stevije (160g običnog šećera)
- 4 veće zrele banane
- 220 g polubijelog brašna + 20 g konopljinog brašna ( zajedno 240 g brašna)
- 1 prašak za pecivo
- 80 g komadići tamne nezaslađene čokolad
- kakao u prahu – cca jedna velika žlica (gorki,nezaslađeni)
- 1/2 limuna (sok od limuna)
- naribana korica limuna i naranče
- 2 jaja
- 40 ml mlijeka
- 1/2 žličice soli
- 2 žličice cimeta u prahu
- malo đumbira u prahu
- malo muškatnog orašćića
- 1 mala žličica ruma
- šaka suhih brusnica
Jesenska verzija recepta s bundevom i bučinim uljem
Sve sastojke ostaviti jednake samo umjesto količine 1 banane ubaciti 2-3 žlice pirea od bundeve i umjesto svih 125 g maslaca staviti 80 g maslaca i 40 ml ulja od bundeve.
Umjesto konopljinog brašna možete dodati neko cjelovito brašno po želji. Dodati u smijesu i šaku tostiranih bundevinih sjemenki. Ponekad ako želim smanjiti količinu zaslađivača u pire od banana dodam i žlicu domaćeg i nezaslađenog pekmeza od smokve. To doda prirodnu slatkoću.
Priprema:
- Banane ogulite i nakon što ste ih nakapali limunovim sokom te prelili s malo ruma zgnječite u pire.
- Pripremite brašno. Pomiješajte u posudicu obično i konopljino brašno + prašak za pecivo + cimet + muškatni orašćić, đumbir i sol. (Ja koristim pumpkin spice mješavinu iz Harrise).
- Pripremite maslac, neka obavezno bude sobne temperature, dakle mekan.
- Pripremljeno: banana pire, brašno, šećer od stevije (ili neka zamjena za šećer), maslac, jaja. Također narežite na krupnije tamnu nezaslađenu čokoladu ili pripremite čokoladne kapljice ako koristite.
- Kada imamo sve pripremljeno potrebno je umutiti pjenasto maslac sa šećerom (zaslađivačem). U to dodamo jedno po jedno jaje, pire od banane(i bundeve), mlijeko, brašno s praškom za pecivo, cimetom i đumbirom, koricu limuna. Na samome kraju u to sam umiješala komadiće čokolade i kakao u prahu. Kakaa dodajte po želji.
- Duguljasti kalup promjera 20×10 cm obložite papirom za pečenje (ili malo namastite i pobrašnite) te smjesu izlijte u kalup. Prerežite jednu bananu po pola i lagano ju utisnite na sredinu smjese i po želji posipajte sjemenkama bundeve. Kruh je potrebno peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 - 180°C, oko 60 minuta.
- Pazite ga povremeno dok se peče, a izvadite ga iz kalupa tek nakon 20ak minuta dok se malo ohladi.
Ovdje možete glasati za Geeketu.
Voila! Uživajte!