Špajza Gastro zvijezda 11. studenoga 2018.

Zdravi kruh od banane i bundeve najfinije priprema Geeketa

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ove subote održao se meet up finalista Gastro zvijezde. Kandidati su nam donijeli jelom s kojim su predstavili sebe, pa se tako Andrea s bloga Geeketa koja se natječe u kategoriji Zdrava hrana donijela sezonski doručak Kruh od banane i bundeve.

Donisimo vam recept za zdravi sezonski doručak Andree s bloga Geeketa.

Sastojci (osnovni recept):

  • 125g, 100g šećera od stevije (160g običnog šećera)
  • 4 veće zrele banane
  • 220 g polubijelog brašna + 20 g konopljinog brašna ( zajedno 240 g brašna)
  • 1 prašak za pecivo
  • 80 g komadići tamne nezaslađene čokolad
  • kakao u prahu – cca jedna velika žlica (gorki,nezaslađeni)
  • 1/2 limuna (sok od limuna)
  • naribana korica limuna i naranče
  • 2 jaja
  • 40 ml mlijeka
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žličice cimeta u prahu
  • malo đumbira u prahu
  • malo muškatnog orašćića
  • 1 mala žličica ruma
  • šaka suhih brusnica

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Jesenska verzija recepta s bundevom i bučinim uljem

Sve sastojke ostaviti jednake samo umjesto količine 1 banane ubaciti 2-3 žlice pirea od bundeve i umjesto svih 125 g maslaca staviti 80 g maslaca i 40 ml ulja od bundeve.

Umjesto konopljinog brašna možete dodati neko cjelovito brašno po želji. Dodati u smijesu i šaku tostiranih bundevinih sjemenki. Ponekad ako želim smanjiti količinu zaslađivača u pire od banana dodam i žlicu domaćeg i nezaslađenog pekmeza od smokve. To doda prirodnu slatkoću.

Priprema:

  1. Banane ogulite i nakon što ste ih nakapali limunovim sokom te prelili s malo ruma zgnječite u pire.
  2. Pripremite brašno. Pomiješajte u posudicu obično i konopljino brašno + prašak za pecivo + cimet + muškatni orašćić, đumbir i sol. (Ja koristim pumpkin spice mješavinu iz Harrise).
  3. Pripremite maslac, neka obavezno bude sobne temperature, dakle mekan.
  4. Pripremljeno: banana pire, brašno, šećer od stevije (ili neka zamjena za šećer), maslac, jaja. Također narežite na krupnije tamnu nezaslađenu čokoladu ili pripremite čokoladne kapljice ako koristite.
  5. Kada imamo sve pripremljeno potrebno je umutiti pjenasto maslac sa šećerom (zaslađivačem). U to dodamo jedno po jedno jaje, pire od banane(i bundeve), mlijeko, brašno s praškom za pecivo, cimetom i đumbirom, koricu limuna. Na samome kraju u to sam umiješala komadiće čokolade i kakao u prahu. Kakaa dodajte po želji.
  6. Duguljasti kalup promjera 20×10 cm obložite papirom za pečenje (ili malo namastite i pobrašnite) te smjesu izlijte u kalup. Prerežite jednu bananu po pola i lagano ju utisnite na sredinu smjese i po želji posipajte sjemenkama bundeve. Kruh je potrebno peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 - 180°C, oko 60 minuta.
  7. Pazite ga povremeno dok se peče, a izvadite ga iz kalupa tek nakon 20ak minuta dok se malo ohladi.

Ovdje možete glasati za Geeketu.

Voila! Uživajte!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.