Recepti 02. svibnja 2023.

Sorbet od jagoda – slatki kremasti užitak

Sorbet od jagoda
Sorbet od jagoda foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Svježi sorbet od jagoda savršen je za kraj obroka, posebno kad ti treba neko osvježenje. Pun je voća i jako ukusan te znatno bolji kada se napravi dok kuće umjesto da ga kupuješ. Uz naše upute, pravljenje sorbeta od jagoda bit će nikad lakši zadatak

Sorbet od jagoda je svjež i sladak desert koji se najčešće priprema samo od svježih jagoda, vode i šećera. Bez vrhnja, bez jaja ili mlijeka, no u pojedinim slučajevima – kada želimo napraviti što kremastiju verziju, u sorbet od jagoda dodaje se i jedno i drugo, po želji.

Sorbet od jagoda savršen je desert za posluživanje na kraju obroka ili kao međuobrok, a može se jednostavno pripremiti uz pomoć aparata za sladoled. Nadalje, preporučujemo da smjesi za sorbet od jagoda dodaš malo soka od limuna koji pojačava okus jagoda. Što se tiče šećera, prilagodi količinu svom ukusu i slatkoći jagoda.

 

 | Author: Shutterstock Sorbet od jagoda foto: Shutterstock

 

Sorbet od jagoda

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g jagoda
  • 80 g kristal šećera
  • ½ limuna
  • 5 žlica bijelog vina
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 2 vanilin šećera

 

Možda vas zanima... Sorbet od ananasa i mente za ultimativno osvježenje Recepti

 

Priprema:

  1. Jagode operi, očisti i, ako su veće, prepolovi ih. Voće zagrijavaj uz miješanje sa 5 žlica vode i šećerom, sve dok se šećer ne otopi. Nakon toga usitni sve štapnim mikserom i protisni kroz gusto cjedilo kako bi se odstranile sjemenke. Iscijedi limun pa sok zajedno s bijelim vinom umiješaj u kašicu od jagoda. Ostavi da se malo ohladi.
  2. Voćnu smjesu ulij u plitku posudu (primjerice, vatrostalnu zdjelu), poklopi i ostavi 2 sata u zamrzivaču dok se uz rub ne počnu stvarati kristalići. Zamrznuti rub promiješaj vilicom pa ostavi jagode još 30 minuta u zamrzivaču. Zaleđeni gornji sloj ponovno postruži vilicom. Ponavljaj ovaj postupak dok ne dobiješ čvrstu, kristalnu konzistenciju.
  3. Izmiksaj slatko vrhnje s vanillin šećerom pa ga rasporedi u desertne čaše. Sorbet istruži vilicom i stavi na šlag. Po želji, u svaku čašu za ukras stavi po jednu jagodu i sorbet pospi šećerom u prahu.

 | Author: Shutterstock Sorbet od jagoda foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Kad dosadi sladoled: Sorbet od malina Kolumne Sorbet od limuna i mente Možda vas zanima... Napravi domaći sorbet od limuna i mente Recepti Margarita sa zamrznutim jagodama Možda vas zanima... Nazdravi uz margaritu sa zamrznutim jagodama! Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.