Sorbet od jagoda je svjež i sladak desert koji se najčešće priprema samo od svježih jagoda, vode i šećera. Bez vrhnja, bez jaja ili mlijeka, no u pojedinim slučajevima – kada želimo napraviti što kremastiju verziju, u sorbet od jagoda dodaje se i jedno i drugo, po želji.
Sorbet od jagoda savršen je desert za posluživanje na kraju obroka ili kao međuobrok, a može se jednostavno pripremiti uz pomoć aparata za sladoled. Nadalje, preporučujemo da smjesi za sorbet od jagoda dodaš malo soka od limuna koji pojačava okus jagoda. Što se tiče šećera, prilagodi količinu svom ukusu i slatkoći jagoda.
Sorbet od jagoda
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g jagoda
- 80 g kristal šećera
- ½ limuna
- 5 žlica bijelog vina
- 200 g slatkog vrhnja
- 2 vanilin šećera
Priprema:
- Jagode operi, očisti i, ako su veće, prepolovi ih. Voće zagrijavaj uz miješanje sa 5 žlica vode i šećerom, sve dok se šećer ne otopi. Nakon toga usitni sve štapnim mikserom i protisni kroz gusto cjedilo kako bi se odstranile sjemenke. Iscijedi limun pa sok zajedno s bijelim vinom umiješaj u kašicu od jagoda. Ostavi da se malo ohladi.
- Voćnu smjesu ulij u plitku posudu (primjerice, vatrostalnu zdjelu), poklopi i ostavi 2 sata u zamrzivaču dok se uz rub ne počnu stvarati kristalići. Zamrznuti rub promiješaj vilicom pa ostavi jagode još 30 minuta u zamrzivaču. Zaleđeni gornji sloj ponovno postruži vilicom. Ponavljaj ovaj postupak dok ne dobiješ čvrstu, kristalnu konzistenciju.
- Izmiksaj slatko vrhnje s vanillin šećerom pa ga rasporedi u desertne čaše. Sorbet istruži vilicom i stavi na šlag. Po želji, u svaku čašu za ukras stavi po jednu jagodu i sorbet pospi šećerom u prahu.