Martina Škarica najbolja je sommelierka Istre i Kvarnera za 2024.!

Hrvatski sommelier klub Martina Škarica
Martina Škarica, nova je najbolja sommeliera Istre i Kvarnera. Finale je održano u dvorcu Morosini Grimani u Svetvinčentu
Vidi originalni članak

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2024., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Istarske županije I Turističke zajednice Kvarnera, te uz podršku TZ Svetvinčenat i Vinistre, završeno je jučer, 25. ožujka u dvorcu Morosini Grimani. Domaćin natjecanja bila je Općina Svetvinčenat.

zanimljivo natjecanje Bira se novi najbolji sommelier Istre i Kvarnera

Eliminacijsko natjecanje započelo je u Opatiji, u hotelu Ambasador, u utorak 5. ožujka. Pristupilo je 13 natjecatelja zaposlenih u renomiranim hotelskim kućama i restoranima Istre i Kvarnera. U polufinale se plasiralo 8 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u dvorcu Morosini Grimani, nadmetali su se sommelieri Martina Škarica (Hotel Ikador, Ika), Igor Klarić (Hotel Amarin, Maistra, Rovinj) te Josip Orišković (Dvorac Belaj, Belaj).

Finalisti pokazali zavidno znanje i vještinu

Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u posluživanju pjenušca, ispravku vinske karte, dekantiranju vina, prepoznavanju vina i ostalih pića. Izvršni organizator Prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru, a koordinator natjecanja bio je dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK-a. Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera.

Konačni poredak je sljedeći: prva je Martina Škarica, drugoplasirani je Igor Klarić, a treći Josip Orišković. Nagrade najboljima uručili su Veljko Ostojić, predsjednik HSK-a i Emil Perdec, izvršni organizator Prvenstva.

Hrvatski sommelier klub (HSK) je neprofitna udruga građana koja djeluje u Hrvatskoj od 1993., a kao članica Svjetskog udruženja sommeliera (L'Association de la Sommellerie Internationale - ASI) od 1994. godine. Glavna zadaća HSK je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva. Svoje ciljeve HSK ostvaruje priređivanjem i organizacijom nacionalnih i regionalnih natjecanja, održavanjem tečajeva i stručnih predavanja, stručnih putovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, izdavanjem stručne literature i ostalim aktivnostima.

 

prvenstvo sommeliera Mladi Kristijan Harjač najbolji je sommelier u Hrvatskoj

 

Posjeti Gastro.hr