Špajza 08. studenoga 2023.

Mladi Kristijan Harjač najbolji je sommelier u Hrvatskoj

26. Prvenstvo sommeliera Hrvatske
Monika Neral, Kristijan Harjač i Ivan Jug foto: Hrvatski sommelier klub
gastro postao gastro.24sata.hr
U finalu se Kristijan Harjač natjecao protiv istaknutih sommeliera Ivana Juga, koji je osvojio drugo mjesto, te Monike Neral, koja je već treću godinu zaredom na trećem mjestu. Harjač će predstavljati Hrvatsku na Europskom prvenstvu sommeliera u Beogradu iduće godine

Sommelier Kristijan Harjač, iz rovinjskog restorana Agli Amici, proglašen je najboljim na 26. Prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom HTZ-a, održano 6. i 7. studenog u zagrebačkom hotelu Zonar. Ovo prestižno natjecanje okupilo je 24 talentirana sommeliera iz renomiranih hrvatskih restorana, hotela i vinarija, a oni su u dva dana natjecanja pokazali sve što znaju o vinima, povezivanju vina i jela, ali i općenito o kulturi stola.

Ovim naslovom 25-godišnji Kristijan Harjač dobio je priliku predstavljati Hrvatsku na Europskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest of the Best Sommelier of Europe & Africa, koje će se održati iduće godine u Beogradu. U finalu se natjecao protiv istaknutih sommeliera Ivana Juga, suvlasnika zagrebačkog restorana Noel, koji je osvojio drugo mjesto, te Monike Neral, vlasnice obrta VINNER iz Rijeke, koja je zauzela treće mjesto.

 | Author: Hrvatski sommelier klub 26. Prvenstvo sommeliera Hrvatske - pobjednik Kristijan Harjač foto: Hrvatski sommelier klub

“Kroz Hrvatski sommelier klub, trudimo se ne samo unaprijediti struku sommeliera u Hrvatskoj, već i oblikovati budućnost vrhunske ugostiteljske ponude u našoj zemlji. Ponosni smo na postignuća naših sommeliera koji podižu ukupnu kulturu stola u Hrvatskoj na jednu višu razinu. U današnjem ugostiteljstvu, ali i ukupnoj turističkoj ponudi ima sve manje mjesta za prosječnost, a sommelier je osoba koja može podići kvalitetu iskustva za goste na višu razinu”, istaknuo je Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, koji je finalistima i uručio nagrade.

"Danas smo u finalu imali prilike vidjeti da naši finalisti imaju veliko, sjajno znanje. Imamo priliku svjedočiti jednom velikom pomaku u sommelierstvu Hrvatske. Želim zahvaliti našim kolegama iz Austrije, Slovenije i Srbije koji su nam se pridružili ove godine. Mislim da će to postati tradicija, i mislim da se trebamo međusobno podupirati i razmjenjivati iskustva", dodao je Ostojić.

 | Author: Hrvatski sommelier klub 26. Prvenstvo sommeliera Hrvatske foto: Hrvatski sommelier klub

I doista, organizatori su se potrudili da svaki segment natjecanja dignu na jednu višu razinu. Od zahtjevnih zadataka koje je, uz Tomislava Mikinca, Suwija Zlatica i ostale, osmišljavao i aktualni svjetski sommelierski prvak Raimonds Tomsons, pa nadalje...

Moderatori natjecanja u finalu bili su ugledni sommelieri Sandi Paris i Suwi Zlatic. Suwi je osvojio broncu na zadnjem Europskom prvenstvu sommeliera, a na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu zauzeo je 9. mjesto. On se uključio i u treniranje ponajboljih hrvatskih sommeliera što se itekako dalo primijetiti na natjecanju.

26. Prvenstvo sommeliera Hrvatske | Author: Hrvatski sommelier klub Monika Neral, Kristijan Harjač i Ivan Jug foto: Hrvatski sommelier klub

Kako su oni doživjeli natjecanje, ispričalo je troje finalista...

"Novo znanje. nove stvari koje naučiš... Volim tako razmišljati da kako god da završi, a završilo je dobro, uvijek nešto novo naučiš. Uvijek je lijepa motivacija ići dalje i napredovati", ispričala je trećeplasirana Monika Neral.

"Hvala svima, hvala kolegama iz finala. Ovo je sve jako lijepo i jako uzbudljivo i to čini život uzbudljivim. Treba disati i treba uživati jer život je kratak", komentirao je drugoplasirani Ivan Jug.

"Tko god da je smišljao zadatke baš si je dao truda. Hvala mu! Stvarno je bilo sjajno. Svi smo mi gledali i europska i svjetska prvenstva sommeliera i mislim da je ovo bez ikakvog pretjerivanja nova razina", rekao je pobjednik Kristijan Harjač.

 

Prvenstvo sommeliera Hrvatske Možda vas zanima... 25 sommeliera bori se za titulu najboljeg u Hrvatskoj Najave Ivan Jug Možda vas zanima... Počelo je Svjetsko prvenstvo sommeliera, a Hrvatsku predstavlja Ivan Jug Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.