Hrvatski sommelier klub organizira 26. Prvenstvo sommeliera Hrvatske na kojem će se ove godine za titulu najboljeg natjecati 25 najboljih hrvatskih sommeliera, a finale će svi zainteresirani ljubitelji vina i kulture stola moći pratiti uživo u utorak, 7. studenog, od 15 do 17 sati u zagrebačkom hotelu Zonar. Finalno nadmetanje najboljih sommeliera moći će se pratiti i putem live streaminga na YouTubeu.
Uzbudljivo finale izbora za najboljeg sommeliera Hrvatske dio je šireg događaja s nizom natjecanja i predavanja, a prvenstvo se održava pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, ove godine u Zagrebu, 6. i 7. studenog 2023. godine. Tijekom finala, svi posjetitelji će moći uživati u raznovrsnoj ponudi posebno izabranih vina, a iz prve ruke će moći vidjeti na koji način se najbolji sommelieri snalaze u prepoznavanju vina naslijepo, kako pravilno posluživati, dekantirati, na koji način pristupiti formiranju vinskih karata i općenito saznati mnoge zanimljive trendove koji dominiraju vinskom i ugostiteljskom industrijom.
"Gastronomska scena postaje sve sofisticiranija i kompetitivnija, a sommelieri predstavljaju ključnu kariku u stvaranju neprocjenjivog iskustva za goste restorana koji teže visokim standardima, uključujući i Michelinove zvjezdice. Uloga sommeliera ne završava samo pri odabiru vina uz jela, već se proteže i na oblikovanje vinske karte restorana, koja postaje ogledalo kvalitete i raznovrsnosti cjelokupne ponude objekta. Osim profesionalnih sommeliera, iznimno nas raduje sve veći interes za sommelierstvom velikog broja ljubitelja vina koji pohađaju naše sommelierske tečajeve i radionice koje organiziramo čitave godine", naglasio je predsjednik Hrvatskog sommelier kluba Veljko Ostojić.
Hrvatski sommelier klub ima ključnu ulogu u promociji i razvoju struke sommeliera u Hrvatskoj te doprinosi raznolikosti i kvaliteti vinskog iskustva naše zemlje. Kroz organizaciju ovakvih prestižnih događanja, kontinuirano rade na unapređenju znanja, vještina i stručnosti članova. Time se osigurava da hrvatski sommelieri budu u korak s globalnim trendovima i standardima, čime se podiže ugled Hrvatske kao gastronomske destinacije vrhunske klase.
Prošlogodišnji pobjednik bio je Ivan Jug, suvlasnik i glavni sommelier zagrebačkog restorana Noel, koji nas je početkom ove godine predstavljao na Svjetskom prvenstvu sommeliera, a pobjednik 26. Prvenstva sommeliera predstavljat će Hrvatsku na europskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest of the Best Sommelier of Europe & Africa, koje će se održati iduće godine u Beogradu.
U sklopu ovog događanja održat će se i masterclass radionica u kojoj će sommelieri i uzvanici moći kušati različita vina renomirane vinarije Domaines Paul Jaboulet Aîné. Saznajte više o programu prvenstva i pratite sve najnovije informacije na službenoj stranici prvenstva Hrvatskog sommelier kluba.
Na 26. Prvenstvu sommeliera Hrvatske natječu se: Čapeta Ivan (restoran Pašta&Svašta, Zadar), Cimera Filip (restoran Pet bunara, Zadar), Crkvenac Matija (hotel Monte Mulini, Maistra, Rovinj), Dević Dejan (restoran Nebo, Rijeka), Ereš Marin (hotel Monte Mulini, Maistra, Rovinj), Gregorić Antonio (restoran Patron, Jastrebarsko), Grgić Ivan (restoran Nebo, Rijeka), Harjač Kristijan (restoran Agli Amici, Maistra, Rovinj), Jaklinović Mladen (restoran Miramare by Fratelli Cerea, Valamar, Poreč), Jug Ivan (restoran Noel, Zagreb), Jurić Marko, Klarić Igor( hotel Amarin, Maistra, Rovinj), Lasan Siniša (hotel Rixos Premium Dubrovnik), Mačukatić Mate (restoran Jist, Viškovo), Maljevac Ivan, Negulić Mate (hotel Ikador, Ika), Neral Monika (VINNER, obrt za sommelierske usluge i edukacije, Rijeka), Orišković Josip (Dvorac Belaj, Belaj), Perković Domagoj (hotel Amarin, Maistra, Rovinj), Piršić Denis (hotel Zorna, Plava Laguna, Poreč), Prgomet Anto (hotel Zorna, Plava Laguna, Poreč), Pupovac Ivan (Grand Park Hotel Rovinj, Maistra), Škarica Marko (restoran Miramare by Fratelli Cerea, Valamar, Poreč), Sokač Tomislav (hotel Umag, Plava Laguna, Umag), Zajačko Ivana (hotel Adriatic, Maistra, Rovinj).
Ove godine ponajbolji hrvatski sommelieri imali su priliku za usavršavanje koje je vodio Suwi Zlatić, austrijski sommelierski prvak i trećeplasirani na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu sommeliera. Također, naše mlade sommelierske nade Monika Neral i Kristijan Harjač 23. listopada su kao gosti sudjelovali na Prvenstvu sommeliera Austrije gdje su ostvarili značajan plasman.
Uz Hrvatsku, od stranih zemalja sudjelovali su sommelieri iz Grčke, Mađarske i Latvije. Nakon četvrtfinala, oboje naših natjecatelja ušli su u uži krug od 8 polufinalista. Nakon zahtjevnih zadataka u polufinalu, Kristijan Harjač je proglašen četvrtim finalistom, odnosno postao je najbolji gostujući kandidat na prvenstvu.
Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK-a je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i ostalih zainteresiranih građana - ljubitelja vina. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).