Najave 08. veljače 2023.

Počelo je Svjetsko prvenstvo sommeliera, a Hrvatsku predstavlja Ivan Jug

Ivan Jug
Ivan Jug foto: Žarko Bašić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Ukupno se natječe 68 najboljih sommeliera svijeta, koji se bore za 18 mjesta u polufinalu. Tko je ušao među elitnih 18 doznat ćemo u četvrtak navečer, a nadamo se da će među njima biti naš Ivan Jug, kao i predstavnik Austrije Suwi Zlatic

U Parizu je počelo Svjetsko prvenstvo sommeliera u organizaciji međunarodne krovne sommelierske organizacije ASI (Association de la Sommellerie Internationale), na kojem sudjeluje 68 natjecatelja iz 65 zemalja svijeta. Među njima je i naš Ivan Jug, višestruki sommelierski prvak Hrvatske te suvlasnik i sommelier u zagrebačkom restoranu Noel s jednom Michelinovom zvjezdicom.

Pred najboljim sommelierima svijeta su 4 naporna dana zahtjevnih pismenih testova, kušanja vina te zadataka iz posluživanja vina, no imat će i puno prilika za druženje s kolegama i profesionalno usavršavanje kroz odlične masterclassove.

"Dobro sam se naspavao, sharp sam, osjećam se fantastično i veselim se prvom zadatku. Sutra ćemo doznati tko je ušao među najboljih 18 sommeliera svijeta i nadam se da ću među njima biti i ja. Nadam se da će Hrvatska imati svoje mjesto u polufinalu i da ćemo ostvariti odličan rezultat", poručio je neposredno prije početka finala Ivan Jug koji je u listopadu prošle godine u Beogradu osvojio odlično treće mjesto na natjecanju Balkan Sommelier Challenge 2022. iza prvoplasiranog Cipranina Sotirisa Neophztidisa i drugoplasiranog predstavnika Mađarske Sebastiana Giralda Makovjeva.

 | Author: ASI Svjetsko prvenstvo sommeliera sastoji se od 4 naporna dana natjecanja u kojem sommelieri rješavaju testove znanja, kušaju vina i druga pića i odrađuju zadatke iz posluživanja vina foto: ASI

Danas je u Parizu na programu četvrtfinale u kojem se bira 18 najboljih koji potom ulaze u polufinale, koje je na rasporedu u petak. Svečano proglašenje 18 polufinalista održat će se sutra navečer tijekom gala večere u pariškoj Gradskoj vijećnici i tada ćemo doznati je li naš Ivan Jug, koji se temeljito pripremao za ovo natjecanje ušao u sam sommelierski svjetski vrh. Finale je na programu u nedjelju 12. veljače, a moći će se pratiti uživo na YouTubeu od 13.30 sati.

 

Možda vas zanima... Hrvatsko vino u završnici natjecanja za najboljeg sommeliera svijeta Špajza

 

Među natjecateljima je još jedno dobro nam poznato lice, najbolji sommelier Austrije Suwi Zlatic, rodom iz Bosne i Hercegovine, i rado viđen gost i predavač u Hrvatskoj gdje povremeno održava odlične masterclassove te obuke za sake sommeliera. On je 2021. na Europskom prvenstvu sommeliera osvojio odlično treće mjesto. Otkrio je koja je njegova taktika za ovo natjecanje, a smislio ju je čim je završilo Europsko prvenstvo.

 | Author: Suwine Suwi Zlatic foto: Suwine

"Baš kao i u sportu, ovdje morate napraviti odličnu analizu, osmisliti taktiku kako da žiriju ostanete u pamćenju i razlikujete se od drugih natjecatelja. Primjerice, na Europskom prvenstvu na Cipru taktika mi je bila da moje preporuke hrane uz kušana vina budu vezane uz tradicionalne ciparske namirnice.

Za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj već imam spremnu taktiku i ona mi se jako sviđa… Francusku jako volim i 2015. ondje sam već zaslužio prestižnu titulu Amabasadeur du Champagne pa tu zemlju smatram plodnim tlom za dobre rezultate“, poručio je Suwi koji se za Svjetsko prvenstvo počeo pripremati već u siječnju 2022. godine.

 | Author: ASI U četvrtak ćemo znati kojih je 18 netjecatelja ušlo u polufinale koje se održava u petak foto: ASI

 

Možda vas zanima... Veliki uspjeh aktualnog sommelierskog prvaka Hrvatske Špajza Možda vas zanima... Paula Bosch: Vodeća njemačka sommelierka oduševljena istarskim vinima Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.